Τοπικά

32 λεωφορεία με 1.970 πρόσφυγες στη Θεσσαλία – «Στα τυφλά» οι φορείς απευθύνουν έκκληση για βοήθεια

IMG_0016

Έκτακτη σύσκεψη για τον συντονισμό και την αντιμετώπιση του ζητήματος των μεταναστευτικών ροών συγκάλεσε σήμερα το πρωί ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μαζί με τους δημάρχους των Δήμων στους οποίους αυτή τη στιγμή έχουν σταματήσει λεωφορεία, τα οποία λόγω του αποκλεισμού των συνόρων στην Ειδομένη δεν μπορούν να προχωρήσουν. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη Θεσσαλία 32 λεωφορεία με 1.970 πρόσφυγες, ενώ ο ανώτατος αριθμός προσφύγων έφτασε και τους 3.500. Μάλιστα όπως έγινε γνωστό πάνω από 200 άτομα ξεκίνησαν από τα Τέμπη με τα πόδια για τα σύνορα, με την Τροχαία να προχωρά σε κλείσιμο της Εθνικής Οδού σε ορισμένα σημεία έτσι ώστε να μην υπάρξουν ατυχήματα. Η κατάσταση στα Τέμπη χαρακτηρίστηκε τραγική, καθώς οι καταστηματάρχες έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός, οι δήμαρχοι Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος, Τεμπών Κώστας Κολλάτος, Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης, Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, Καλαμπάκας Χρήστος Σινάνης, Σοφάδων Θάνος Σκάρλος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους, ο αστυνομικός διοικητής Περιφέρειας Θεσσαλίας υποστράτηγος Δημήτρης Κουτσαύτης,ο διευθυντής αστυνομίας Λάρισας κ. Γιώργος Αγάκος και ο διευθυντής της ΠΕΔ κ. Δημήτρης Τσούμας.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη ευχαρίστησαν τους πολίτες της Θεσσαλίας για την πολύτιμη βοήθεια που έχουν προσφέρει ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες και τους κάλεσαν να μην δρουν μεμονωμένα και να διαθέτουν τα τρόφιμα και τα είδη ρουχισμού, που επιθυμούν στις κοινωνικές δομές των Δήμων (Κοινωνικά παντοπωλεία – ιατρεία – φαρμακεία) έτσι ώστε να γίνεται καλύτερη κατανομή και να εξυπηρετούνται οι ανάγκες όλων αυτών των ανθρώπων. Επίσης κάλεσαν την 5 ΥΠΕ να στείλει τις κινητές μονάδες, που έχουν προμηθευτεί μέσω του ΕΣΠΑ, στα σημεία εκείνα που υπάρχει ανάγκη καθώς πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια έτσι ώστε να μεταφερθούν χημικές τουαλέτες στα Τέμπη καθώς το πρόβλημα της υγιεινής στην περιοχή έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Εκείνο που έγινε φανερό στη σύσκεψη είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει μέχρι αυτή την ώρα επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση για μια σειρά από ζητήματα:
– Πόσο καιρό θα παραμείνουν οι πρόσφυγες στα σημεία αυτά των εθνικών οδών έτσι ώστε να προγραμματιστεί καλύτερα η βοήθεια που προσφέρεται από την αυτοδιοίκηση
– Αν θα υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση
– Αν οι Επίτροποι θα εγκρίνουν τις δαπάνες που γίνονται για τη βοήθεια των μεταναστών ή θα υπάρξουν μετέπειτα εμπλοκές
– Τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν ανοίξουν άμεσα τα σύνορα και εγκλωβιστούν οι άνθρωποι αυτοί στα σημεία που έχουν σταματήσει προσωρινά
– Αν υπάρχει επίσημη πρόθεση για τη δημιουργία Hot spots στη Θεσσαλία

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το