Πολιτισμός

32.000 «χόρεψαν» τανγκο με την πανσέληνο

panselinos
Χιλιάδες άνθρωποι, κάθε ηλικίας, απόλαυσαν το Σάββατο την αυγουστιάτικη πανσέληνο, οπότε κορυφώθηκαν και οι εκδηλώσεις του υπουργείου Πολιτισμού σε μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους ανά την επικράτεια, στο πλαίσιο της αυγουστιάτικης πανσελήνου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Στα περισσότερα σημεία η προσέλευση ήταν μεγάλη, η ικανοποίηση και η ευχαρίστηση των επισκεπτών φανερές.

Η Ακρόπολη, όπως συμβαίνει συνήθως, δεν συμμετείχε στον εορτασμό. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι χιλιάδες που έκαναν τη βόλτα τους στη ρίζα του λόφου δεν σήκωναν τα μάτια τους ν’ αντικρίσουν το φεγγάρι να κρέμεται από πάνω της και να τη βάφει χρυσή με το φως του.

Σχεδόν «απαγορευτική» λόγω κοινού ήταν η διέλευση στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου που από τις οκτώ το βράδυ και για ένα τρίωρο ήταν σχεδόν αδύνατον να τη διασχίσεις! Στους συρμούς του μετρό που οδηγούσαν στην Ακρόπολη ο κόσμος λογομαχούσε για το ποιος θα χωρέσει, καθώς στις αποβάθρες υπήρχε μεγάλος συνωστισμός και δεν χωρούσαν όλοι στα βαγόνια.

Μιλάμε για νέους, μεγαλύτερους, οικογένειες με μικρά παιδιά, γονείς με καρότσια αλλά και μωρά στην αγκαλιά των γονιών τους. Αλλά και όσοι είχαν δώσει τα ραντεβού τους στην έξοδο του μετρό απογοητεύονταν γιατί η πυκνότητα του κόσμου ήταν τέτοια που δεν μπορούσες να σταθείς εύκολα.

mouseio

Απαγορευτική ήταν και η είσοδος στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου ο πρόεδρος του μουσείου, Δημήτρης Παντερμαλής, υποδέχθηκε την αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα. Μπροστά από την κεντρική πύλη σημειώθηκε το αδιαχώρητο για ώρες, ενώ όσοι μπήκαν, μπήκαν από νωρίς κι έμειναν για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση που είχε προγραμματιστεί.

Το βράδυ, από τις 8.30 μ.μ., το μουσείο κινήθηκε στους ρυθμούς του τάνγκο με τη μουσικοχορευτική εκδήλωση «TangoAcro-polis». Ο κατάμεστος αύλειος χώρος του μετατράπηκε σε μια μεγάλη πίστα, υποδεχόμενος τους λάτρεις της μουσικής και του χορού (έως τις 11.30 μ.μ.).

Καλλιτέχνες παρουσίασαν χορογραφίες τάνγκο και στη συνέχεια δεκάδες ήταν τα ζευγάρια των επισκεπτών που στροβιλίστηκαν υπό τους ήχους της ορχήστρας του συνθέτη Μάριου Στρόφαλη.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της αυγουστιάτικης πανσελήνου περίπου 32.000 επισκέπτες πέρασαν, όλη την ημέρα, από το μουσείο όταν οι 10.000 είναι αριθμός που μπορεί να αντέξει! Ωστόσο όλα κύλησαν εξαιρετικά χάριν στη σωστή οργάνωση και την προσφορά των εργαζομένων.

Το μουσείο παρέμεινε ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα (η είσοδος ελεύθερη από τις 8 το βράδυ), δίνοντας την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να περιηγηθούν τους χώρους της μόνιμης έκθεσης αλλά και την περιοδική έκθεση «Σαμοθράκη. Τα Μυστήρια των Μεγάλων Θεών», την οποία απόλαυσαν το βράδυ περί τους 8.000 θεατές.

Τις ώρες λειτουργίας του μουσείου ήταν ανοιχτό και το εστιατόριό του, από την ταράτσα του οποίου κρέμονταν σαν «τσαμπιά» οι επισκέπτες που ήθελαν να γευτούν τη γοητεία του τάνγκο.

Νυχτερινή περιήγηση

«Περάσαμε υπέροχα… Να το ξανακάνετε… Θα συμμετέχουμε και πληρώνοντας εισιτήριο». Ελάχιστα σχόλια από τα δεκάδες που καταγράφηκαν στο βιβλίο επισκεπτών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ), σχόλια που έδειχναν την ευγνωμοσύνη του κόσμου για τη βραδιά που έζησε, για το πόσο όμορφα πέρασε, πόσο ευχαριστήθηκε αυτήν την πρωτοβουλία.

Περίπου 4.500 άτομα, σύμφωνα με τη Διευθύντρια του ΕΑΜ, δρα Μαρία Λαγογιάννη, ήλθαν σε επαφή με τα μυστικά που μπορεί να αποκαλύψει μέσα από αρχαία έργα τέχνης η πανσέληνος του Αυγούστου στις αίθουσες του μουσείου και έζησαν μια ξεχωριστή εμπειρία στη νυχτερινή αυτή περιήγηση στα «δάση» των εκθεμάτων.

Για πρώτη φορά προχθές, αρχαιολόγοι του ΕΑΜ και ξεναγοί υποδέχθηκαν τους επισκέπτες και αφηγήθηκαν, με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, τις «Ιστορίες της Σελήνης». Αριστουργήματα, όπως το χρυσό δαχτυλίδι από την Τίρυνθα της Πελοποννήσου, ο Κούρος της Αναβύσσου, η Κόρη Φρασίκλεια από τη Μερέντα Αττικής και ο Εφηβος των Αντικυθήρων «μίλησαν» για τις άγνωστες πτυχές της ιστορίας τους. Δίπλα σε αυτές τις «ιστορίες» οι νότες είχαν τον δικό τους λόγο. «Διώξε τη λύπη παλικάρι, πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι…».

Με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι στην αίθουσα του Βωμού αποχαιρέτησαν οι παρευρισκόμενοι στο ΕΑΜ την πανσέληνο και τραγούδησαν, εν χορώ, τους στίχους των Ν. Περγιάλη και Γ. Εμιρζά μέσα σε κλίμα γαλήνης κι ανάτασης.

Οσοι ταξίδεψαν με την αυγουστιάτικη πανσέληνο αυτό το Σάββατο κατάφεραν να αγγίξουν το ασημένιο τάσι της, να μάθουν κάποια από τα μυστικά της και -γιατί όχι;- να τη φέρουν για λίγο κάτω στη γη. Ενα φεγγάρι στην αγκαλιά μας. Για μια νύχτα. Ραντεβού του χρόνου.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το