Τοπικά

30ρηδες που μένουν με τους γονείς και χωρίς απασχόληση, το προφίλ των χρηστών στο ΚΕΘΕΑ Πιλότος

BC535116-2E5F-403F-A67A-AD899E270C76

Υπηρεσίες σε 175 άτομα το μήνα, ενήλικες και έφηβους χρήστες, προσφέρει το Πρόγραμμα Έγκαιρης Παρέμβασης και Απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ, που ξεκίνησε το 2003 στο Βόλο και συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία. Οι ενήλικες χρήστες που εξυπηρετούνται από το πρόγραμμα ανέρχονται σε 150 περίπου άτομα το μήνα, εκ των οποίων το 80% άνδρες γύρω στα 30, μένουν στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου με τους γονείς τους, χωρίς σταθερή απασχόληση, αν και στην πλειοψηφία τους διαθέτουν απολυτήριο Λυκείου. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν από τα στελέχη του ΚΕΘΕΑ Πιλότος κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

Ειδικότερα, τις υπηρεσίες υποδοχής, συμβουλευτικής, θεραπείας, κοινωνικής επανένταξης και μεταθεραπευτικής παρακολούθησης ενηλίκων χρηστών, δέχονται 150 άτομα το μήνα, (μέλη στις διάφορες φάσεις του προγράμματος και οι οικογένειές τους).

Το προφίλ των ανθρώπων που προσέγγισαν το πρόγραμμα δείχνει ότι στην πλειοψηφία τους είναι άνδρες (80%), 27,2 χρονών, ελληνικής υπηκοότητας (97%), μένουν στο Βόλο και τα περίχωρα (87%) με γονείς (69%), με σταθερή απασχόληση μόλις 19%, κυρίως με απολυτήριο Γυμνασίου και Λυκείου (83%). Η ουσία έναρξης χρήσης είναι η κάνναβη (94%) στα 15,2 έτη, ενώ η κύρια ουσία κατάχρησης αρχίζει στα 19 με ηρωίνη (50%), κάνναβη 36%, Βουπρενορφίνη 7%. Το 27% έχει Ηπατίτιδα C, ενώ τo 70,6 % έχει συλληφθεί τουλάχιστον μια φορά.

IMG_1220
Χώρος συναντήσεων στο κτίριο του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ

Παράλληλα, μέσα από το ΚΕΘΕΑ Πιλότος προωθήθηκε η ανάπτυξη Δικτύου Υπηρεσιών που περιλαμβάνει δράσεις δευτερογενούς πρόληψης και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα έγκαιρης παρέμβασης, εφήβων και νεαρών ενηλίκων και των οικογενειών τους, με στόχο τη λειτουργική διαχείριση των δυσκολιών που μπορεί να οδηγήσουν τους νέους σε εξαρτητικές ή άλλες βλαπτικές για αυτούς συμπεριφορές. Οι παρεμβάσεις γίνονται τόσο στο επίπεδο της οικογένειας και του ατόμου όσο και στο επίπεδο της σχολικής και ευρύτερης κοινότητας. Στο πρόγραμμα Έγκαιρης Παρέμβασης, από τον Οκτώβριο του 2014 έως και το Μάιο του 2015 υποστηρίχθηκαν κατά μέσο όρο ανά μήνα 23 άτομα (μέλη και γονείς), ενώ στις δράσεις πρόληψης το αντίστοιχο διάστημα συμμετείχαν 600 άτομα: μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, ειδικοί κ.α.).

Σημαντικότερα ορόσημα για το τελευταίο έτος ήταν:

  • Η έναρξη της ανακατασκευής του Κτιρίου Κληροδοτήματος Στρεφτάρη, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, το οποίο έχει εκμισθωθεί από το ΚΕΘΕΑ για 30 έτη, για τη στέγαση των υπηρεσιών του Πολυδύναμου Συμβουλευτικού Κέντρου Νέας καθώς και τη λειτουργία ενός ξενώνα για άτομα εκτός Μαγνησίας

  • Η ανάπτυξη συνεργασίας με το Συμβουλευτικό Σταθμό και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, που επέτρεψε την υλοποίηση δράσεων εκπαίδευσης καθηγητών Γυμνασίων και Λυκείων Μαγνησίας και Σποράδων και την παρέμβαση σε επίπεδο πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης σε γονείς και μαθητές των σχολικών κοινοτήτων της περιοχής.

  • Η υπογραφή νέου Πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ και της

Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων Βόλου για την πρόληψη , την έγκαιρη παρέμβαση και τη θεραπεία της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών στο Νομό Μαγνησίας

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το