Τοπικά

30χρονος Βολιώτης μηχανικός σχεδίασης διαπρέπει στο Λονδίνο «Θ»

ΜΑΝΙΝΗΣ (7)

Ένας Βολιώτης μηχανικός σχεδίασης διαπρέπει στο Λονδίνο, όντας μέλος της ομάδας που ανέπτυξε την εφαρμογή wayfindr. Ο λόγος για τον Γιώργο Μανίνη, ο οποίος μαζί με δύο Άγγλους και μία Γαλλίδα, σχεδίασαν από κοινού μία υπηρεσία που όταν κυκλοφορήσει επίσημα, θα δώσει την ευκαιρία σε άτομα με προβλήματα όρασης να κινούνται μέσω του κινητού τηλεφώνου τους σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους. Η εφαρμογή κίνησε το ενδιαφέρον της Google, με τον τεχνολογικό κολοσσό να χρηματοδοτεί με ένα εκατομμύριο δολάρια την έρευνα του 30χρονου επιστήμονα.

Ο Γιώργος Μανίνης μίλησε στη «Θεσσαλία» για το φιλόδοξο project που μετέχει και υπόσχεται να βελτιώσει σημαντικά τη ζωή των ατόμων με αναπηρία: «Οι διαπραγματεύσεις με την Google ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2015. Ήταν μία διαδικασία που κράτησε κοντά στο μισό χρόνο, όμως τον Δεκέμβριο που μας πέρασε, η εταιρεία έδωσε το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση του ερευνητικού μας έργου. Ήταν μεγάλη ανακούφιση για όλους μας, αφού πλέον έχουμε ένα ξεκάθαρο πλάνο πάνω στο οποίο θα πορευθούμε για την ολοκλήρωση της εφαρμογής».
Η ιδέα για την εφαρμογή wayfindr προέκυψε από τη συνεργασία μίας βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης για άτομα με προβλήματα όρασης, της RLSB (Royal London Society for Blind People), με το δημιουργικό γραφείο ustwo που έχει ως αντικείμενο τον σχεδιασμό ψηφιακών υπηρεσιών. «Η πλοήγηση των ατόμων, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα στην όρασή τους, θα γίνεται με τη χρήση της τεχνολογίας Bluetooth και θα παρέχει αρκετή ακρίβεια», σημείωσε ο Βολιώτης εφευρέτης, αναλύοντας την πρωτοποριακή ιδέα που ανέπτυξε.
Αυτό το διάστημα έγιναν οι πρώτες δοκιμές του wayfindr σε σταθμούς του υπογείου στο Λονδίνο, με τον Γιώργο Μανίνη, να εκφράζει την ικανοποίησή του από τα πρώτα δείγματα γραφής της συγκεκριμένης τεχνολογίας: «Θέλαμε να δούμε πώς λειτουργεί μέσα σε ένα πολύπλοκο περιβάλλον και το δίκτυο της αγγλικής πρωτεύουσας ενδείκνυται για τις πρώτες δοκιμές. Συνεργαζόμαστε άψογα με το «Transport for London, τον οργανισμό που είναι υπεύθυνος για τις συγκοινωνίες εκεί».

Το όραμα του Γ. Μανίνη
Παρά το νεαρό της ηλικίας του ο Γιώργος Μανίνης δεν έκρυψε το όραμά του για το wayfindr: «Χτίζουμε μία ανοικτή κοινότητα. Μέσα από την εφαρμογή, η οποία θα δίνει ηχητικές οδηγίες σε άτομα χωρίς όραση, φιλοδοξούμε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον και άλλων οργανισμών ανά τον κόσμο, ώστε να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπάνω. Για παράδειγμα στο Τόκιο έχουν εξελίξει ένα ανάλογο πρόγραμμα. Μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας έχουμε υψηλό όραμα για το τι μπορεί να προσφέρει το wayfindr, να δώσουμε τα εργαλεία για την περαιτέρω εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας».

Από το Βόλο στο Λονδίνο
Ο 30χρονος Βολιώτης αποφοίτησε από το 5ο Λύκειο Βόλου. Ακολούθησε την τεχνολογική κατεύθυνση και το 2003 πέρασε με πανελλήνιες εξετάσεις στη Σχολή Μηχανικών Σχεδίασης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο. «Από τη Β’ τάξη του Λυκείου είχα αποφασίσει πως θα πάω στη Σύρο. Αν με ρωτήσει κάποιος γιατί, δεν ξέρω να απαντήσω. Οι περισσότεροι συμμαθητές μου επέλεξαν σχολές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όμως κάτι με τράβηξε στη Σύρο», είπε χαρακτηριστικά, για να καταλήξει: «Το 2009 πήρα πτυχίο, στη συνέχεια παρουσιάστηκα στο στρατό, ενώ στη συνέχεια βρέθηκα στην Αθήνα για δουλειά. Το 2011 αποφάσισα να κάνω μεταπτυχιακό στο UCL με θέμα «Αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή» στο Λονδίνο, όπου μένω πλέον μόνιμα τα τελευταία 4,5 χρόνια».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το