Ελλάδα

300 εκατ. ευρώ «φέρνουν» οι 2.550 υπάλληλοι της ΕΕ

astinomikos

Ειρηνική… απόβαση ετοιμάζουν οι 2.550 υπάλληλοι χωρών-μελών που αναμένονται στην Ελλάδα προκειμένου να ενισχύσουν τις ελληνικές Αρχές για το επόμενο εξάμηνο, όπως προβλέπει η συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας.

Για τη διαμονή τους στη χώρα μας τούς επόμενους έξι μήνες έχει προβλεφθεί κονδύλι από την ΕΕ ύψους 300 εκατ. ευρώ για μισθούς, ημερήσιες αποζημιώσεις και διαμονή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 2.550 θα διαμείνουν σε ξενοδοχεία κυρίως στα νησιά του Αιγαίου, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου το 20% της δύναμης των Ευρωπαίων υπαλλήλων θα απασχοληθούν στις Υπηρεσίες Ασύλου στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του τουριστικού κλάδου, τα μέλη των ΜΚΟ που βρίσκονται στα νησιά σε συνδυασμό με την αποστολή των υπαλλήλων από χώρες-μέλη της ΕΕ θα δώσουν μια ανάσα στις τοπικές οικονομίες, σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο όπου η Ελλάδα είναι ίσως η πρώτη αναπτυγμένη χώρα που αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση με τις ροές των προσφύγων και των μεταναστών.

Σύμφωνα με αυτοδιοικητικές πηγές, η πληρότητα των ξενοδοχείων, για παράδειγμα στη Λέσβο, έχει ξεπεράσει το 80% από τον Ιανουάριο λόγω της παρουσίας των στελεχών των ΜΚΟ και των εθελοντών στο νησί. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι σε συγκεκριμένα νησιά του Αιγαίου πιθανότατα να υπάρξει πρόβλημα με την εξεύρεση δωματίων για τη στέγαση των στελεχών της Frontex και των ειδικών σε θέματα ασύλου.

Τι προβλέπεται
Το «πράσινο φως» για την έλευση των 2.550 υπαλλήλων από χώρες της ΕΕ άναψε με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας με τη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας που ολοκληρώθηκε το Σάββατο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η δύναμη των 2.550 υπαλλήλων θα αποτελείται από 200 επόπτες της EASO (Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Ασυλο) οι οποίοι θα συντονίσουν την ελληνική Υπηρεσία Ασύλου και τις επιτροπές που θα εξετάζουν τα αιτήματα των μεταναστών και των προσφύγων, καθώς και της Αρχής Προσφυγών.

Παράλληλα, αναμένεται να έρθουν και να εργαστούν στην ελληνική επικράτεια 400 ειδικοί στην καταγραφή των αιτημάτων ασύλου και στη διενέργεια των προσωπικών συνεντεύξεων οι οποίοι θα είναι κρατικοί υπάλληλοι χωρών-μελών της ΕΕ. Το έργο τους θα υποστηριχτεί από ισάριθμους μεταφραστές στα αραβικά και στα φαρσί, αρκετοί εκ των οποίων θα είναι εξωτερικοί συνεργάτες της ΕΕ που θα εργαστούν στην Ελλάδα με συμβάσεις εργασίας τις οποίες θα υπογράψουν με την Κομισιόν.

Το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης των υπαλλήλων της ΕΕ θα είναι αστυνομικοί, οι οποίοι αναμένεται να είναι 1.500 συνολικά και θα ενταχθούν στη δύναμη της Frontex. Συντονιστικό ρόλο θα αναλάβουν 25 Ελληνες αξιωματικοί της Αστυνομίας και 50 εξειδικευμένα στελέχη της Frontex, ενώ θα συμμετάσχουν και 250 Ελληνες αστυνομικοί.

Παράλληλα η Frontex, με βάση τη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, θα διαθέσει 8 σκάφη τα οποία θα μπορούν να μεταφέρουν 300-400 άτομα, καθώς και 28 λεωφορεία. Σημειώνεται ότι η Frontex θα έχει την ευθύνη της επανεισδοχής των μεταναστών προς την Τουρκία η οποία θα γίνεται με τα σκάφη που θα διαθέσει στην Ελλάδα, ενώ με τα 28 λεωφορεία θα γίνεται η μεταφορά των προσφύγων και των μεταναστών από τις παραλίες των νησιών του Αιγαίου στα Κέντρα Ταυτοποίησης, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα hot spots και θα είναι κλειστού τύπου. Είναι εμφανές ότι το μεγαλύτερο βάρος θα δοθεί στην περιφρούρηση των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο από τη Frontex, με στόχο τη μείωση των ροών, στην επανεισδοχή προσφύγων στην Τουρκία οι οποίοι δεν θα κάνουν αίτηση ασύλου στη χώρα μας, καθώς και των παράτυπων μεταναστών με βάση τη συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Επίσπευση
Οσον αφορά τους ειδικούς στις Υπηρεσίες Ασύλου που θα έρθουν στην Ελλάδα από τις χώρες της ΕΕ, θα στελεχώσουν αρχικά τις Επιτροπές Ασύλου που θα δημιουργηθούν σε όλη την επικράτεια, αρχής γενομένης από τα νησιά, αλλά και στην ηπειρωτική χώρα. Παράλληλα, θα συμμετέχουν στα κινητά συνεργεία Ασύλου που θα λειτουργήσουν σε ειδικά κοντέινερ τα οποία θα τοποθετηθούν στην Ειδομένη, στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και σε όλες τις οργανωμένες δομές προσωρινής φιλοξενίας που υπάρχουν στην ηπειρωτική χώρα.

Με την ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου για το Ασυλο, ο στόχος των εξειδικευμένων στελεχών από την ΕΕ θα είναι η επίσπευση της αξιολόγησης των αιτημάτων ασύλου μετά την ολοκλήρωση της προεργασίας που προβλέπει αναλυτική συνέντευξη προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο μετανάστης χρήζει καθεστώτος διεθνούς προστασίας.

Παράλληλα, θα στελεχώσουν και τις 10 Επιτροπές Προσφυγών που θα δημιουργηθούν σε όλη την επικράτεια.

Διαδικασία ασύλου

Οι υπάλληλοι και τα στελέχη των κρατών-μελών της ΕΕ που θα εργαστούν στις Υπηρεσίες Ασύλου θα δραστηριοποιηθούν στις ενέργειες προετοιμασίας της απόφασης για την παροχή Ασύλου (συνέντευξη, διασταύρωση στοιχείων κ.τ.λ.) και κατόπιν θα εισηγούνται στο Ελληνα υπάλληλο την παροχή ή μη καθεστώτος διεθνούς προστασίας. Η τελική απόφαση θα λαμβάνεται από τα στελέχη της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το