Τοπικά

30% των οφειλών ή να βρουν νέο πάροχο ζητεί η ΔΕΗ από αγρότες της Μαγνησίας 

Να καταβάλουν το 30% των οφειλών τους και το υπόλοιπο ποσό σε δόσεις ή διαφορετικά να προχωρήσουν σε αλλαγή παρόχου, καλεί η ΔΕΗ τους αγρότες με σχετικές επιστολές που άρχισε να αποστέλλει. Ήδη έχουν ενημερωθεί παραγωγοί από την περιοχή του Αλμυρού, οι οποίοι πέρα από το γεγονός ότι βρίσκονται μπροστά στο φάσμα διακοπής ηλεκτροδότησης των γεωτρήσεών τους, κάνουν λόγο για «εξοντωτικούς όρους ρύθμισης των χρεών τους».

Στην επιστολή της ∆ΕΗ προς τους αγρότες με θέμα «Παύση Εκπροσώπησής σας από τον προµηθευτή ∆ΕΗ ΑΕ» αναφέρονται χαρακτηριστικά:
«Σας γνωστοποιούμε ότι ο Προμηθευτής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΔΕΗ ΑΕ, του οποίου είστε πελάτης, υπέβαλε µε την α’ σχετική επιστολή στον ∆Ε∆∆ΗΕ, ως Διαχειριστή του Δικτύου, δήλωση οριστικής παύσης εκπροσώπησής σας για την παροχή […], λόγω παραβίασης των όρων σύμβασης, δηλαδή παύει να σας προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια.
Βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου (ΦΕΚ 1463/Β/17.06.2013), θα πρέπει:
-να υπογράψετε σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας µε άλλον Προμηθευτή,
-οπωσδήποτε να ενημερώσετε τον νέο σας Προμηθευτή ότι ο σημερινός Προμηθευτής σας έχει ζητήσει την παύση εκπροσώπησής σας, ώστε να προχωρήσει άμεσα η αλλαγή Προμηθευτή.

Σε περίπτωση που δεν λάβουμε μέχρι τις 14/4/2019 δήλωση από κάποιον Προμηθευτή ότι ζητάει την έναρξη εκπροσώπησής σας, είμαστε υποχρεωμένοι να διακόψουμε την ηλεκτροδότηση του ακινήτου σας, δεδομένου ότι δεν είναι επιτρεπτό από το ισχύον νομικό πλαίσιο να υπάρχει συνδεδεμένος στο Δίκτυο καταναλωτής που δεν εκπροσωπείται από Προμηθευτή».
Σύμφωνα με αγρότες από την περιοχή του Αλμυρού, «οι όροι ρύθμισης των οφειλών τους προς τη ΔΕΗ είναι στην κυριολεξία εξοντωτικοί. Μας ζητούν να καταβάλουμε το 30% σε μετρητά και τα υπόλοιπα σε 8 έως 12 δόσεις για να γίνει επανασύνδεση του ρεύματος, ενώ αν βγούμε από το πελατολόγιο, η ΔΕΗ ζητεί το 40% ως προκαταβολή» προσθέτουν χαρακτηριστικά.
Να αναφερθεί ότι αγρότες που καλλιεργούν τριφύλλια και καλαμπόκι στη Μαγνησία ποτίζουν από γεωτρήσεις με 150 έως 200 μέτρα βάθος, πληρώνοντας 80 έως 100 ευρώ το στρέμμα στη ΔΕΗ για τη λειτουργία των μοτέρ.

Ηλεκτρονικά τιμολόγια
και από τους αγρότες
Στο μεταξύ, στο νέο σύστημα του «ηλεκτρονικού λογιστηρίου» που ετοιμάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πρόκειται να συμμετέχουν και οι αγρότες. Στόχος του μέτρου είναι να μπει «φρένο» στην ανεξέλεγκτη έκδοση και διακίνηση πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων (τιμολόγια κ.λπ.), τα οποία αποτελούν «μάστιγα» για την αγορά, μιας και διευκολύνουν την εξάπλωση της φοροδιαφυγής και συνακόλουθα προκαλούν τεράστια απώλεια εσόδων για το δημόσιο, λόγω αποφυγής φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της η ΑΑΔΕ σκοπεύει να προχωρήσει, το αργότερο στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, στην πιλοτική εφαρμογή ενός σχεδίου για υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων με ταυτόχρονη κατάργηση των χάρτινων και την καθιέρωση του e-λογιστηρίου εσόδων – εξόδων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το