Τοπικά

30 πρόσφυγες με τύφο οι πρώτοι οικιστές της Ν. Ιωνίας

Κατάμεστο από κόσμο ήταν το αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας κατά τη διάρκεια της σημερινής εκδήλωσης για τα 90 χρόνια εγκατάστασης των προσφύγων στη Ν. Ιωνία. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών «Ίωνες» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου στο πλαίσιο του ετήσιου θεσμού «Μικρασιατικά 2014».

Η σημερινή ημερομηνία της εκδήλωσης συμπίπτει, σύμφωνα με την πρόεδρο της Πολιτιστικής Εστίας των Ιώνων κ. Άννα Πετσιάβα με την ημερομηνία -28 Δεκεμβρίου 1924- που πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του συνοικισμού.
«Είναι ημέρα μνήμης και τιμής γι’ αυτούς που ρίζωσαν στον τόπο και αποτέλεσαν το θεμέλιο της Ν. Ιωνίας και που για μας, τους απογόνους, αποτελεί ιερό καθήκον να διατηρήσουμε και να αναδείξουμε την ιστορική μνήμη», σημείωσε η κ. Πετσιάβα.

Οι πρόσφυγες όμως που εγκαταστάθηκαν στην Ν. Ιωνία είχαν μία δύσκολη ζωή. Όπως περιγράφει η πρόεδρος των Ιώνων, για αρκετό διάστημα έμειναν στο Βόλο σε καπναποθήκες, σε σχολεία και σε κτήρια που είχαν επιταχθεί, με δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης. Ήταν πεινασμένοι και οι οικογένειες στοιβαγμένες η μία δίπλα στην άλλη και χωρίζονταν με κουρελούδες και λινάτσες.
Τότε κρίθηκε κατάλληλος τόπος διαμονής τους ο πέραν του Κραυσίδωνος, δηλαδή στην σημερινή Ν. Ιωνία, όπου όπως ανέφερε η ίδια ήταν ένας χώρος χέρσος, γεμάτος αγκάθια και πέτρες.

Οι πρώτοι μάλιστα κάτοικοι της Ν. Ιωνίας ήταν ασθενείς. « Στις 10 Ιανουαρίου 1924, προσβάλλονται από εξανθηματικό τύφο 30 πρόσφυγες λόγω των δυσμενών συνθηκών διαβίωσης. Από το Νοσοκομείο τους μεταφέρουν για να τους απομονώσουν εδώ στη Ν. Ιωνία κι αυτοί είναι οι πρώτοι οικιστές. Εγκαταστάθηκαν γύρω από την Ευαγγελίστρια κι έπειτα ήρθαν και οι υπόλοιποι πρόσφυγες», σημείωσε.

Οι δυσκολίες για τους πρόσφυγες ήταν πολλές και συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια και θα πρέπει σύμφωνα με την κ. Πετσιάβα, η ιστορία να γίνει γνωστή στους νεότερους, προκειμένου να ξέρουν από πού κατάγονται και τι πέρασαν οι πρόγονοί τους.
Να σημειωθεί πως το πρώτο μέρος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στην μνήμη των εγκαινίων του προσφυγικού συνοικισμού «ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ». Το γεγονός προβλήθηκε μέσα από δημοσιεύματα του τοπικού τύπου της εποχής και από τα βιβλία του Δημήτρη Κωνσταντάρα-Σταθαρά «Το χρονικό της Νέας Ιωνίας 1924-1984» και «Μικρασιάτες Πρόσφυγες στη Μαγνησία».

Στο δεύτερο μέρος έλαβαν χώρα μουσικοθεατρικά δρώμενα με λόγο, εικόνα, τραγούδι και χορό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το