Photo Gallery, Τοπικά

30% περισσότεροι καρκίνοι φέτος

Προωθείται η ίδρυση Μονάδας Ογκολογίας στο Νοσοκομείο

 

 

 

 

 

Τις διαδικασίες για την ίδρυση και λειτουργία στο Νοσοκομείο Βόλου Μονάδας Ογκολογίας έχει ξεκινήσει σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση του «Αχιλλοπούλειου», έχοντας υποβάλλει σχετικό αίτημα στην Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και το οποίο ήδη προωθήθηκε στο υπουργείο Υγείας. Η λειτουργία της Μονάδας κρίνεται επιτακτική, λόγω και της αύξησης των καρκινοπαθών, που εξυπηρετούνται από το Νοσοκομείο και η οποία σε σχέση με πέρυσι αγγίζει ακόμη και το 30%.

 

Ρεπορτάζ:

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

 

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στην πρόσφατη συνεδρίασή του το διοικητικό συμβούλιο του «Αχιλλοπούλειου», αποφασίστηκε να προωθηθεί το ζήτημα της ίδρυσης Μονάδας Ογκολογίας στο Νοσοκομείο.

Μάλιστα λήφθηκαν υπόψη δύο ζητήματα, το πρώτο είναι πως τα περιστατικά καρκίνου αυξάνονται, γι’ αυτό και παρατηρείται μεγαλύτερη πλέον προσέλευση προς το Τμήμα Χημειοθεραπείας στο «Αχιλλοπούλειο». Το δεύτερο στοιχείο ήταν πως πλέον το Νοσοκομείο διαθέτει το οικονομικό βάρος για να μπορέσει να λειτουργήσει μια τέτοιου είδους μονάδα που σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων είναι πολυδάπανη.

Στη διοίκηση πλέον αναμένουν την απάντηση του υπουργείου Υγείας, καθώς το αίτημα έχει υποβληθεί. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν πως το κλίμα για την ίδρυση της Μονάδας είναι θετικό, τουλάχιστον από την Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας με την οποία έχει πιο άμεση επικοινωνία από πλευράς Νοσοκομείου.

Σημειώνεται πως στο Νοσοκομείο Βόλου ήδη λειτουργεί Τμήμα Χημειοθεραπείας, το οποίο όμως δεν είναι ενταγμένο στον οργανισμό λειτουργίας του νοσηλευτικού ιδρύματος. Εντούτοις τα περιστατικά που αντιμετωπίζονται, είναι πάρα πολλά και διαρκώς αυξάνονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από πέρυσι τα περιστατικά έχουν αυξηθεί μέχρι και 30%, που επιβεβαιώνουν αφενός πόσο έντονη είναι πλέον η ασθένεια, αφετέρου τη διάθεση που δείχνουν οι καρκινοπαθείς, να εξυπηρετηθούν από το Νοσοκομείο, χωρίς να αναγκάζονται να μεταβαίνουν σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας.

Με τη Μονάδα Ογκολογίας επιτυγχάνονται δύο πράγματα: Πρώτον θεσμοθετείται και εντάσσεται στον οργανισμό λειτουργίας ο συγκεκριμένος τομέας, που είναι αναγκαίος για την περίθαλψη των ασθενών. Δεύτερον, αποκτά πιο οργανωτική δομή η προσπάθεια για την αντιμετώπιση των περιστατικών καρκίνου.

Επίσης δίνεται μελλοντικά η προοπτική, για τη δημιουργία και κλινικής ογκολογίας, ενώ σε πρώτη φάση μπορεί να προσληφθούν επιπλέον γιατροί. Άλλωστε στο Τμήμα Χημειοθεραπείας εργάζεται αυτή τη στιγμή ένας ογκολόγος.

Πάντως από αρμόδιους παράγοντες του Νοσοκομείου η εξέλιξη εκτιμάται ως θετική.

 

Το τεστ Παπ

 

Στο μεταξύ ξεκίνησε χθες από το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου η διεξαγωγή τεστ Παπ σε γυναίκες. Η αρχή έγινε στα Κανάλια και σήμερα οι γιατροί του Κέντρου Υγείας θα βρίσκονται στην Κερασιά.

Το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου μαζί με το αντίστοιχο του Αλμυρού και της Αργαλαστής έχουν ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα πρόληψης από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που θα υλοποιεί το υπουργείο Υγείας για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ωστόσο το πρόβλημα είναι πως τα νοσοκομεία του Βόλου και της Λάρισας δεν μπορούν να καλύψουν την πρόβλεψη του υπουργείου για επεξεργασία 100 δειγμάτων ανά μήνα από το κάθε Κέντρο Υγείας.

Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Βελεστίνου κ. Χατζηκυριάκος υπογράμμισε πως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας μπορεί να εξετάζει 20 επιχρίσματα κάθε μήνα από το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου. Και συμπλήρωσε ότι τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται μετά από κάθε τρίμηνο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι λήψεις επιχρισμάτων από τον τράχηλο της μήτρας, ξεκίνησαν χθες από τα Κανάλια και σήμερα θα συνεχιστούν στην Κερασιά. Επίσης έχει γίνει ο προγραμματισμός και για τις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί και μπορεί να ιαθεί εάν ανιχνευθεί έγκαιρα.

Παλαιότερα, ο καρκίνος αυτός αποτελούσε ένα από τους κύριους λόγους θνησιμότητας των γυναικών εξαιτίας καρκίνου. Σήμερα χάρις στα προγράμματα ανίχνευσης και θεραπείας των καταστάσεων εκείνων που μπορούν να οδηγήσουν στον καρκίνο αυτό, η θνησιμότητα που προκαλεί, έχει μειωθεί σημαντικά.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος των γυναικείων γενετικών οργάνων μετά από τον καρκίνο της ωοθήκης. Μετά από αυτόν ακολουθεί ο καρκίνος της μήτρας, που έχει λίγο χαμηλότερη συχνότητα.

Ο μέσος όρος ηλικίας στην οποία παρατηρείται είναι γύρω στα 52 χρόνια, αλλά έχει παρουσιαστεί μια αύξηση σε γυναίκες μικρότερης ηλικίας.

Ο τράχηλος της μήτρας είναι το μέρος εκείνο του γυναικείου γενετικού συστήματος που βρίσκεται στο κάτω στενότερο μέρος της μήτρας και ενώνει την μήτρα με τον κόλπο. Ο καρκίνος εκδηλώνεται όταν κύτταρα του τραχήλου, αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται αναρχικά και δημιουργούν ένα νέο ιστό, έναν όγκο στην περιοχή.

Μπορεί να δημιουργηθεί στην περιοχή αυτή είτε ένας κακοήθης είτε ένας καλοήθης όγκος. Οι συχνότερες μορφές είναι ο επιθηλιακός καρκίνος (90% των περιπτώσεων), που αναπτύσσεται στο έξω μέρος του τραχήλου και το αδενοκαρκίνωμα (10% των περιπτώσεων), που εμφανίζεται στο εσωτερικό μέρος του τραχηλικού καναλιού.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το