Τοπικά

3 στους 10 Βολιώτες υπέβαλαν φορολογική δήλωση – Προβλήματα παρουσιάζει το Taxis

Το ραντεβού με την Εφορία για τους Βολιώτες έχει ήδη αρχίσει, αλλά λίγοι είναι οι Βολιώτες που έχουν προσέλθει στα λογιστικά γραφεία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρσι υπόχρεοι υποβολής ήταν 77.000 άτομα στη Δ.Ο.Υ. Βόλου και μέχρι το περασμένο Σαββατοκύριακο είχαν υποβάλει φορολογική δήλωση περίπου 23.000 άτομα. Οι φορολογικές δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν έως τις 30 Ιουνίου, με την πιθανότητα παράτασης να είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη, διότι και οι λογιστές δεν θα προλάβουν, αλλά και το Taxis παρουσιάζει ήδη τεχνικά προβλήματα.

Οι λογιστές του Βόλου μέχρι πρόσφατα απασχολούνταν με τα θέματα του προγράμματος «Εργάνη» και με όλες τις αλλαγές που επέφερε ο κορωνοϊός σε εργαζόμενους και εργοδότες, κάτι βέβαια που συνεχίζεται με μικρότερη ένταση. Ο κ. Αλέκος Κεχαγιάς, εκπρόσωπος Τύπου του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας, σημείωσε πως «μόλις από αυτή την εβδομάδα άρχισαν τα πρώτα ραντεβού για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα η απασχόλησή μας ήταν σε ό,τι αφορά με φορολογικά θέματα και το πρόγραμμα «Εργάνη» και τις αλλαγές που έπρεπε να γίνουν λόγω των μέτρων για την ενίσχυση εργαζομένων και εργοδοτών από το lockdown που επέφερε ο κορωνοϊός».
Ο ίδιος σημείωσε ότι μέχρι στιγμής λίγοι ήταν οι φορολογούμενοι που επισκέφτηκαν τα λογιστικά γραφεία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με την καταληκτική ημερομηνία να είναι η 30ή Ιουνίου, όπως ορίζει ο νόμος.

Βέβαια η εκτίμησή του είναι πως θα δοθεί παράταση στις ημερομηνίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. «Δεν είναι δυνατόν να προλάβουμε έως τις 30 Ιουνίου και επίσης δεν γίνεται να αντέξει και το Taxis, το οποίο παρουσιάζει ήδη κάποια τεχνικά προβλήματα» ανέφερε ο κ. Αλέκος Κεχαγιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Taxis δεν δέχεται τις τελευταίες δύο μέρες μηδενικές δηλώσεις και δηλώσεις που δικαιούνται επιστροφή φόρου.
Να σημειωθεί ότι πέρσι υπόχρεοι φορολογικής δήλωσης στη Δ.Ο.Υ. Βόλου ήταν 77.000 φορολογούμενοι και στη Δ.Ο.Υ. Νέας Ιωνίας 45.000. Μέχρι το περασμένο Σαββατοκύριακο είχαν υποβληθεί περίπου 23.000 δηλώσεις φορολογούμενων που ανήκουν στη Δ.Ο.Υ. Βόλου, που σημαίνει ότι μόνο 3 στους 10 έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας τόνισε πως οι λογιστές αναμένουν τις ανακοινώσεις για την παράταση της ημερομηνίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ενώ εκτίμησε ότι το υπουργείο προσανατολίζεται οι δόσεις αντί για τις τρεις ισόποσες διμηνιαίες (Ιούλιο, Σεπτέμβριο, Νοέμβριο) που ήταν, να γίνουν 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να είναι τον Ιούλιο και την τελευταία τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πίεση είναι μεγάλη, ώστε να τελειώνει η υπόθεση με τις φορολογικές δηλώσεις έως τα τέλη Ιουλίου, διότι τον Αύγουστο πρέπει να γίνει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και να αρχίσει η πληρωμή του από τον Σεπτέμβριο.

Ο κ. Αλέκος Κεχαγιάς επισήμανε ότι ο όγκος δουλειάς για τους λογιστές είναι τεράστιος και δύσκολα μέχρι τέλη Ιουλίου θα προλάβουν, με την εκτίμησή του να είναι ότι θα γίνει ένας διαχωρισμός στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και κάποιες κατηγορίες θα πάνε σε παραπίσω ημερομηνίες.
Πάντως ελαφρύτερος θα είναι για φέτος ο λογαριασμός της Εφορίας για χιλιάδες φορολογούμενους που δεν θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη όπως πέρσι. Οι επιχειρήσεις που εμφάνισαν κέρδη το 2019, θα πληρώσουν λιγότερο φόρο λόγω της μείωσης του φορολογικού συντελεστή στο 24% από 28% που φορολογήθηκαν πέρυσι. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που πλήρωσαν εμπρόθεσμα και ολόκληρο τον ΦΠΑ του πρώτου τριμήνου θα μπορούν να αφαιρέσουν από τον φόρο εισοδήματος το 25% του ΦΠΑ που κατέβαλαν ενώ λιγότερο φόρο από αυτόν που προκύπτει με το εκκαθαριστικό τους θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν υποχρεωτικά μειωμένα κατά 40% μισθώματα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το