Τοπικά

3.000 υπογραφές διαμαρτυρίας νεοδιόριστων εκπαιδευτικών 2021

 

Τουλάχιστον 3.000 υπογραφές έχουν συγκεντρώσει οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί του 2021, οι οποίοι ζητούν να υπηρετήσουν την οργανική τους θέση όχι για δύο, αλλά για έναν χρόνο.

Οι περυσινοί νεοδιόριστοι αναφέρουν ότι με τους φετινούς διορισμούς των 8.500 εκπαιδευτικών, που θα πραγματοποιηθούν εντός ολίγων ημερών, δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό η μετάθεσή τους σε σχολεία περιοχών όπου διαμένουν μόνιμα οι οικογένειές τους.
Σημειώνεται ότι πέρυσι διορίστηκαν 15.000 εκπαιδευτικοί και φέτος το υπουργείο θα διορίσει άλλους 8.500. Για τους φετινούς, όμως, νεοδιόριστους, προσφέρονται θέσεις σε καλύτερες περιοχές σε σχέση με πέρυσι.
Για παράδειγμα πέρυσι το υπουργείο προσέφερε στη Μαγνησία εννιά θέσεις δασκάλων και ήταν όλες στις Σποράδες. Φέτος προσφέρει πάνω από 50 θέσεις δασκάλων στη Μαγνησία, εκ των οποίων οι 32 είναι στη χερσαία περιοχή. Άρα έχουν το πλεονέκτημα να τοποθετηθούν απευθείας στον τόπο τους ούτε καν στα νησιά. Έτσι οι περυσινοί νεοδιόριστοι, αν και έχουν περισσότερα μόρια από τους φετινούς, κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν σε περιοχές, όπως τα νησιά των Σποράδων, αλλά και σε άλλους νομούς. Οι διαμαρτυρίες των περυσινών νεοδιόριστων είναι έντονες και ήδη συγκεντρώνουν υπογραφές. Όπως αναφέρουν οι νεοδιόριστοι του 2021 «με 3.000 υπογραφές ζητάμε να μας δοθεί άμεσα το δικαίωμα σε υπηρεσιακές μεταβολές, ώστε να μειωθεί η υπηρέτηση της οργανικής μας θέσης από 2 χρόνια σε 1. Οι νεοδιόριστοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν ήδη υπηρετήσει ως αναπληρωτές στο υπουργείο Παιδείας πολλά χρόνια, τουλάχιστον δέκα και πλέον χρόνια, στηρίζοντας τη δημόσια εκπαίδευση από άκρη σε άκρη της Ελλάδας. Μετά από τόσα χρόνια αναπλήρωσης και 12 χρόνια από τον τελευταίο ΑΣΕΠ, κατά τους διορισμούς, δεν δόθηκαν όλα τα οργανικά κενά. Τα κενά που έμειναν ακάλυπτα, καλύφθηκαν από αναπληρωτές στην α’ φάση. Δημιουργήθηκε μια παράλογη ανακατανομή του πληθυσμού. Από τη Μυτιλήνη στην Ελαφόνησο, από το Λασίθι στην Ορεστιάδα, από την Αλεξανδρούπολη στη Σύρο, από τη Θεσσαλονίκη στη Λακωνία. Τα δυσπρόσιτα καλύπτονται με διπλή μοριοδότηση. Υπάρχουν δυσπρόσιτα σε πολλούς νομούς που έμειναν ακάλυπτα και που με χαρά θα πηγαίναμε (εντός του νομού μας και όχι 18 ώρες μακριά). Δεν έχουν δοθεί ούτε οι ειδικές κατηγορίες, που είναι κατοχυρωμένες στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, όπως αμοιβαίες μεταθέσεις, συνυπηρέτηση με ένστολο ή μη σύζυγο, μετακίνηση σε παραμεθόριο, λόγοι υγείας, άτομα με αναπηρία 67%, οικογενειακοί λόγοι (μονογονείς, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι). Μέχρι το 2019 η υπηρέτηση της οργανικής θέσης ήταν ένα έτος ή και κανένα και όχι δύο χρόνια, όπως τώρα. Η πλειοψηφία των νεοδιόριστων επιθυμεί να επιστρέψει σε επαρχιακό νομό.
Με τους καινούργιους διορισμούς, αν δεν δοθεί πρώτα στους νεοδιόριστους του 2021 δικαίωμα μετάθεσης – απόσπασης θα υπάρξει θέμα καταστρατήγησης του πίνακα, ισονομίας και ηθικής τάξης. Η ικανοποίηση του αιτήματός μας δεν έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος, παρά μόνο όφελος για το κράτος και τους εκπαιδευτικούς».

Αβίωτη η κατάσταση μακριά από τον μόνιμο τόπο διαμονής
Παράλληλα περιγράφουν τις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που βιώνουν, λέγοντας πως «νεοδιόριστοι ηλικίας 40 και πλέον, οικογένειες χωρισμένες στα δύο ή στα τρία. Μανάδες που άφησαν τα παιδιά τους πίσω ή πήραν και τα δύο μαζί. Άλλοι πήραν ένα παιδί μαζί και το άλλο έμεινε πίσω. Παιδιά που δίνουν πανελλήνιες και δεν έχουν την ανάλογη στήριξη. Μονογονεϊκές οικογένειες με δύο ενοίκια, και τρία, αν υπάρχει φοιτητής στην οικογένεια, λογαριασμοί, έξοδα για εισιτήρια και μετακινήσεις. Και βέβαια οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες επιβαρύνονται από την ενεργειακή κρίση, την άνοδο του πληθωρισμού, τις ανατιμήσεις, την τιμή ρεύματος σε συνδυασμό με τον μειωμένο μισθό του νεοδιόριστου, που προκαλούν μια αβίωτη κατάσταση».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το