Τοπικά

3.000 τόνοι φερτών υλών απομακρύνθηκαν μετά από 50 μέρες εργασιών από το σχολικό συγκρότημα Φυτόκου

Πάνω 3.000 τόνοι από φερτές ύλες απομακρύνθηκαν από το σχολικό συγκρότημα του Φυτόκου, όπου εξαιτίας των πλημμυρών υπέστησαν μεγάλες καταστροφές δύο εργαστήρια του 2ου εργαστηριακού Κέντρου Βόλου.
Για περίπου 50 μέρες φορτηγά προέβαιναν στην απομάκρυνση των φερτών υλών, κυρίως πετρών, που είχαν σκεπάσει εργαστηριακούς χώρους δημιουργώντας ένα ζοφερό τοπίο στο σχολικό συγκρότημα. Παράλληλα φερτές ύλες και τόνοι λάσπης είχαν καλύψει και άλλες επιφάνειες του σχολικού συγκροτήματος.
Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου κατέβαλαν πολλές προσπάθειες, προκειμένου να εξομαλυνθούν οι καταστάσεις και να είναι βιώσιμη η διδασκαλία των μαθητών. Παράλληλα εταιρείες και φορείς έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να τοποθετήσουν νέα κουφώματα, πόρτες, ακόμη και τοιχία, ενώ προσφέρονται και για την εξασφάλιση εξοπλισμού.
Ο διευθυντής του 2ου Εργαστηριακού Κέντρου Βόλου κ. Γιάννης Μπερέτας ανέφερε πως «την περασμένη Παρασκευή ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση των φερτών υλών από το σχολικό συγκρότημα Φυτόκου το οποίο επλήγη από τις πλημμύρες, ειδικά σε δύο εργαστηριακούς χώρους, όπως των εργαλειομηχανών. Καθημερινά και για 50 μέρες πέντε με επτά φορτηγά απομάκρυναν τις φερτές ύλες. Συνολικά 300 φορτηγά ενεργοποιήθηκαν σε αυτές τις 50 μέρες και, αν εκτιμήσουμε ότι κάθε φορτηγό μετέφερε ύλες 10 τόνων, τότε ο συνολικός όγκος που απομακρύνθηκε, υπολογίζεται στους 3.000. Το μεγαλύτερο τμήμα των φερτών υλών είναι πέτρες που κατέβηκαν από τα ορμητικά νερά».
Πέρα, όμως από τα φορτηγά και τη δουλειά που έκαναν, και οι καθηγητές εργάζονταν συνεχώς για να αποκαταστήσουν στο μέτρο του δυνατού ζημιές από τα κτίρια. Οι ίδιοι έχοντας εμπειρία και κυρίως μεράκι, καθώς πόνεσαν από το μέγεθος των καταστροφών, αφιέρωσαν αρκετές ώρες, για να επαναφέρουν τους χώρους διδασκαλίας και εργαστηριακής κατάρτισης στην προηγούμενη κατάσταση. Και σε ένα σημαντικό βαθμό τα κατάφεραν.
Επισημαίνεται πως οι μαθητές που θέλουν να παρακολουθήσουν μαθήματα στο εργαστήριο εργαλειομηχανών, μεταβαίνουν στο 2ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας.
Με την αποκατάσταση των ζημιών απομένει η διαμόρφωση του χώρου, όπως η τοποθέτηση των κουφωμάτων, αλλά και η προμήθεια του εξοπλισμού.
Ο κ. Μπερέτας τόνισε ότι «εκτός από την χρήση των χωματουργικών μηχανημάτων των υδροφόρων του δήμου και της πυροσβεστικής, που συνέβαλαν στον καθαρισμό του σχολικού συγκροτήματος, θα πρέπει να γίνει αναφορά και στη μεγάλη προσπάθεια και προσφορά, τόσο των υπαλλήλων καθαριότητας του σχολείου μας όσο και μιας μικρής ομάδας εκπαιδευτικών του 2ου Ε.Κ., οι οποίοι σε καθημερινή βάση (ακόμη και τα Σαββατοκύριακα) εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται με ζήλο και αυταπάρνηση για την επίλυση των προβλημάτων στο συγκρότημά μας. Οι άνθρωποι αυτοί αξίζουν τον σεβασμό μας και τους ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου και να τονιστεί ότι χωρίς την δική τους βοήθεια το σχολικό μας συγκρότημα δεν θα λειτουργούσε σήμερα».
Ο κ. Μπερέτας αναφέρθηκε και στο εργαστήριο κομμωτικής που επίσης υπέστη ζημιές αναφέροντας πως υπάρχει ενδιαφέρον από οργάνωση ορθόδοξων εκκλησιών των ΗΠΑ, προκειμένου να διαθέσουν με δωρεά τον εξοπλισμό. Μάλιστα η δωρεά ανέρχεται μερικές χιλιάδες ευρώ.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Σήμερα συνεριάζει το δημοτικό συμβούλιο Βόλου – Εργασίες συντήρησης και επισκευής ζημιών σε κοιμητήρια

Δια ζώσης θα συνεδριάσει σήμερα Τετάρτη, στις 7 το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου όπου…

29 Νοεμβρίου 2023

Προς εκμίσθωση δύο αγροκτήματα στη Δ.Ε. Νέας Αγχιάλου

  Στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Βόλου που συνεδριάζει σήμερα θα καταρτιστούν οι όροι για…

29 Νοεμβρίου 2023

Βόλος: Με ποινή φυλάκισης “πλήρωσε” τη διασκέδαση και του πυροβολισμούς

Ποινή φυλάκισης 13 μηνών με αναστολή και χρηματική ποινή 600€ επέβαλε το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου…

29 Νοεμβρίου 2023

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στο χάσμα απασχόλησης μεταξύ ανδρών – γυναικών

Το χάσμα απασχόλησης μεταξύ των ανδρών και γυναικών εξακολουθεί να υφίσταται και το 2022 με…

28 Νοεμβρίου 2023

Λωρίδα της Γάζας: Αναφορές σε ΜΜΕ για συμφωνία επέκτασης της εκεχειρίας για δύο ακόμα μέρες από Ισραήλ και Χαμάς

Σύμφωνα με αναφορές σε ΜΜΕ, Ισραήλ και Χαμάς φέρονται να συμφώνησαν σε επέκταση της εκεχειρίας,…

28 Νοεμβρίου 2023

Πάει να σβήσει τη φωτιά ο Κάμερον – Συνάντηση με Γεραπετρίτη μετά το διπλωματικό επεισόδιο

Μετά τις διαστάσεις που πήρε η ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης του Ρίσι Σούνακ και του…

28 Νοεμβρίου 2023