Τοπικά

3.000.000 ευρώ κάθε χρόνο στο Βόλο από τις μαθητικές εκδρομές “Θ”

ekdromi

Σημαντικό κεφάλαιο για την οικονομία πολλών περιοχών αποτελούν οι σχολικές εκδρομές τονώνοντας μάλιστα και την χειμαζόμενη από την κρίση επαρχία. Πέρυσι 400.000 διανυκτερεύσεις μαθητών πραγματοποιήθηκαν στα ξενοδοχεία πανελλαδικά με τον τζίρο των εκδρομών να αγγίζει τουλάχιστον τα 20.000.000 ευρώ. Επίσης κοντά στα 3.000.000 ευρώ ανέρχεται το συνολικό χρηματικό ποσό που πέφτει στην οικονομία του Βόλου τα τελευταία τρία χρόνια από την άφιξη στον τόπο μας σχολείων πανελλαδικά, καθώς είναι από τους δημοφιλέστερους προορισμούς.

Στην επικαιρότητα έχει επανέλθει το ζήτημα των σχολικών εκδρομών το οποίο έχει πολλές διαστάσεις. Η «Θ» ζήτησε την άποψη του κλάδου των ταξιδιωτικών πρακτόρων που είναι ο ενδιάμεσος κρίκος για την πραγματοποίηση σχολικής εκδρομής και γι’ αυτό λόγο επικοινώνησε με τον ταξιδιωτικό πράκτορα κ. Νίκο Βισβίκη ο οποίος διαθέτει πολύχρονη εμπειρία στο θέμα της διοργάνωσης και διεξαγωγής μαθητικών εκδρομών ενεργοποιούμενος στο συγκεκριμένο τομέα εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια, ενώ παράλληλα έχει υπάρξει ως μέλος του Δ.Σ. του πανελλήνιου συλλόγου ταξιδιωτικών  πρακτόρων, συνομιλητής δύο και τριών υπουργών παιδείας. Επίσης ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά όλο το νομικό πλαίσιο.

«Αναφορικά με τις σχολικές εκδρομές οι ταξιδιωτικοί πράκτορες είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των σχολείων και όλων των άλλων που είναι οι αποδέκτες των χρήσεων τις οποίες κάνουν οι μαθητές στους προορισμούς τους, δηλαδή των ξενοδοχείων, των λεωφορείων, των εστιατορίων. Έτσι υπάρχει μια μεγάλη αρωγή από τους μαθητές στη χειμάζουσα ελληνική οικονομία και πόσο περισσότερο στη χειμερινή περίοδο, ενώ η στήριξη προσφέρεται και στη  περιφέρεια» τόνισε κ. Βισβίκης.

Αύξηση εκδρομών

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη αύξηση των σχολικών εκδρομών, καθώς πλέον διήμερες και τριήμερες εκδρομές γίνονται από όλες τις Τάξεις Λυκείων και Γυμνασίων συμπεριλαμβανομένου και του Σαββατοκύριακου.

Ο κ. Βισβίκης αναφέρθηκε στην αύξηση των εκδρομών τα τελευταία χρόνια λέγοντας πως «κάποτε οι πολυήμερες σχολικές εκδρομές περιορίζονταν μόνο στη Γ’ Τάξη Λυκείου και απαρτίζονταν από 100-150 παιδιά. Μάλιστα ,μέχρι και πριν δέκα χρόνια ήταν θέσφατο να ταξιδεύουν όλα τα σχολεία σε Ρόδο και Κέρκυρα, λίγο πριν τις διακοπές του Πάσχα, και να αφήνουν εκεί τα χρήματά τους οι μαθητές, σε δύο περιοχές που έτσι και αλλιώς είχαν μεγάλη τουριστική περίοδο. Με διαρκείς παρεμβάσεις των ταξιδιωτικών πρακτόρων προσπαθήσαμε και πετύχαμε να γίνονται σχολικές εκδρομές καθ’ όλη της διάρκεια του σχολικού έτους και όχι μόνο πριν το Πάσχα, καθώς και να διεξάγονται σε διάφορους προορισμούς ανά τη χώρα του έτσι και αλλιώς τουριστικά χειμάζουν όχι μόνο ημερολογιακά αλλά και οικονομικά. Έτσι από την υπουργική απόφαση της κ. Χριστοφιλοπούλου το 2011 ότι θα γίνονται εκδρομές από όλες τις Τάξεις των Λυκείων και Γυμνασίων με τον όρο ότι δεν διασαλεύεται η λειτουργία τω σχολείων, βάζοντας μέσα στην εκδρομή και το σαββατοκύριακο, φτάσαμε στο διάστημα 2013-2015 στο μαγικό αριθμό να γίνονται κάθε χρόνο μισό εκατομμύριο διανυκτερεύσεις μαθητών, έστω και αν σε κάθε εκδρομή συμμετέχουν 30-50 μαθητές. Έτσι πάνω από 20.000.000 ευρώ από τις σχολικές εκδρομές διακινούνται πρωτογενώς στις τοπικές οικονομίες, αφού υπάρχει η κυκλοφοριακή ταχύτητα του χρήματος. Μάλιστα στο Βόλο που είναι από τους δημοφιλέστερους προορισμούς μαζί με τα Γιάννενα, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, πέφτουν περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ το χρόνο».

Πλαίσιο προστασίας για τους καθηγητές

Ο κ. Βισβίκης τόνισε πως «οι καθηγητές στη Μαγνησία είναι αναστατωμένοι με τα δύο συμβάντα και έχουν χίλια δίκια. Γι’ αυτό και καταγράφονται ακυρώσεις αρκετών εκδρομών. Σε κάθε περίπτωση εκδρομές χωρίς τους καθηγητές δεν γίνονται. Εκδρομές με αδικημένους καθηγητές πάλι δεν θα έπρεπε να γίνονται. Από την 30χρονη εμπειρία μου, όμως είδα ότι όσες φορές συζητήσαμε με υπουργούς παιδείας, έλειπε η ΟΛΜΕ. Και βεβαίως οι καθηγητές είναι οι αδικημένοι, γιατί πάνε σαν εργαζόμενοι σε 24ωρη βάση στις εκδρομές, είναι σε επιφυλακή συνεχώς, ενώ πηγαίνουν και τα Σαββατοκύριακα, αντί να είναι ο χρόνος της ανάπαυσής τους έχοντας μεγάλη ευθύνη. Μάλιστα δεν αμείβονται για τις δαπάνες που κάνουν. Και καταλαβαίνει κανείς με τι ψυχή θα συνοδεύσει ένας καθηγητής, όταν έχει το φόβο του τι μπορεί να του συμβεί. Από την άλλη βέβαια υπάρχει το εθιμικό δίκαιο ότι οι εκδρομές γίνονται και είναι κομμάτι των σχολικών δραστηριοτήτων. Επομένως η πολιτεία και τα συνδικαλιστικά τους όργανα θα πρέπει να προστατεύσουν τους καθηγητές τους. Εν προκειμένω, πρώτον θα πρέπει να αμείβονται για την εκδρομή. Δεύτερον, πρέπει να ασφαλίζονται. Ασφαλίζονται οι μαθητές αλλά ξέρει κανείς το ποσό της ασφάλισης; Και αν κάποιος ασφαλίσει για ένα ευρώ το μαθητή, είναι ασφάλεια; Τι καλύπτει η ασφάλεια και ποιο το είδος της, κανείς δεν ξέρει. Ο καθηγητής θα έπρεπε να είναι καλυμμένος στο κομμάτι της αστικής ευθύνης. Γιατί πώς μπορεί ο καθηγητής να είναι στο δωμάτιο ή στο μπαλκόνι του μαθητή. Πώς προκύπτει η ευθύνη και γιατί να ταλαιπωρείται ο καθηγητής. Εάν δοθεί μια ομπρέλα προστασίας στον καθηγητή, τότε και οι εκδρομές θα γίνονται. Και στα τελευταία χρόνια από τους εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές που ταξίδεψαν, είχαμε δύο μόνο συμβάντα, αλλά ηχηρά, αφού πρόκειται γα παιδιά. Οι καθηγητές γενικά είναι επιμελέστατοι, ξέρουν την ευθύνη τους. Και καλούμε την ΟΛΜΕ σε συνεργασία με την πολιτεία να προχωρήσει σε ενέργειες προστασίας των καθηγητών. Εξάλλου, όχι μόνο για τις εκδρομές, αλλά ακόμη και για τους περιπάτους, θα μπορούσε να αποδοθεί ευθύνη στους εκπαιδευτικούς. Μάλιστα θα ήταν δυνατόν το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σε ένα πανελλήνιο διαγωνισμό για το σύνολο των καθηγητών, όπου σε ένα συγκεκριμένο φορέα να ασφαλίζεται η αστική ευθύνη των καθηγητών με ένα συγκεκραμένο κόστος για το οποίο όποια εκδρομή γίνει θα το αναλαμβάνουν τα ίδια τα πρακτορεία με το φορέα. Έτσι όλοι οι εκπαιδευτικοί θα είναι το ίδιο ασφαλισμένοι και τα σχολεία δεν θα μπαίνουν στη διαδικασία της δημοπρασίας και του χαμηλότερου ασφαλίστρου με τις χαμηλότερες παροχές».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το