3.000 Βολιώτες ζητούν ρύθμιση χρεών

Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα, από τον Οκτώβριο του 2010, περισσότεροι από 3.000 Βολιώτες έχουν κάνει αιτήσεις για υπαγωγή τους στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

«Έχει χαθεί το μέτρημα». Με τη φράση αυτή απάντησε στέλεχος της Ένωσης Καταναλωτών (ΕΝΚΑ) Μαγνησίας στη «Θ», αναφορικά με τις προσφυγές δανειοληπτών στην οργάνωση, που ζητούν τη βοήθειά της, προκειμένου να υπαχθούν σε ρύθμιση των τραπεζικών τους δανείων, καθώς δεν μπορούν πλέον να τα αποπληρώσουν. Η κίνηση είναι μεγάλη και στα τραπεζικά υποκαταστήματα του Βόλου, όπου δανειολήπτες απευθύνονται για ρυθμίσεις.

Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα, από τον Οκτώβριο του 2010, περισσότεροι από 3.000 Βολιώτες έχουν κάνει αιτήσεις για υπαγωγή τους στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συζητήσεις στο Ειρηνοδικείο προσδιορίζονται πλέον για το 2015…

Σημειώνεται ότι ρυθμίζονται όλα τα χρέη προς τις τράπεζες (καταναλωτικά, στεγαστικά), καθώς και όλα τα χρέη προς τρίτους, με εξαίρεση οφειλή που δημιουργήθηκε με δόλο. Δεν ρυθμίζονται επίσης διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, οφειλές από φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και εισφορές προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.

Οι έμποροι δεν μπορούν να ενταχθούν στο νόμο, διότι εντάσσονται στον Πτωχευτικό Κώδικα.

«Καθημερινά διέρχονται από την Ένωση περί τους 20-25 δανειολήπτες, που ζητούν πληροφορίες για το νόμο περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών και το 70% αυτών προχωρούν τις σχετικές διαδικασίες», δηλώνει η υπεύθυνη της ΕΝΚΑ Βόλου κ. Κική Πλαστάρα.

Ο εξώδικος συμβιβασμός αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης ρύθμισης των χρεών στο δικαστήριο.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στις τράπεζες του Βόλου. Στην Εθνική η κίνηση για ρύθμιση δανείων από οφειλέτες είναι αυξημένη και μάλιστα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τράπεζας, στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012 πανελλαδικά οι πελάτες της που είχαν καταθέσει αίτημα δικαστικού συμβιβασμού, λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησης των οφειλών τους, είχαν αυξηθεί κατά 200%, σε σύγκριση με το 2011.

Ανάλογης αύξησης είναι και τα ποσά που ζητούν να υπαχθούν σε δικαστικό συμβιβασμό. Παράλληλα, τα δάνεια της Εθνικής που εμπίπτουν στη νομοθεσία για την προστασία δανειοληπτών που ανήκουν σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες (αναστολή πλειστηριασμών για οφειλές μικρότερες των 200.000 ευρώ) εκτοξεύτηκαν, σημειώνοντας αύξηση κατά 186%…

Ίδια εικόνα και στις υπόλοιπες μεγάλες τράπεζες του Βόλου. Στην Πειραιώς ο ρυθμός των δανειοληπτών, που προστρέχουν για ρυθμίσεις μέσω του νόμου για τα υπερχρεωμένα, είναι σταθερός. Πρόκειται κυρίως για άνεργους του ιδιωτικού τομέα και κατά δεύτερο λόγο για εργαζόμενους που είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται.

Όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, με την ανεργία να έχει ανέλθει στο 27%, η αύξηση των επισφαλειών είναι φυσιολογική. Σημειώθηκαν μεγάλες εκροές καταθέσεων, η ανεργία συνέχισε να αυξάνεται με ένταση, ενώ η οικονομία παρέλυσε. Παράλληλα, παγιώθηκε σε ευρύτερα στρώματα μια κουλτούρα αθέτησης των υποχρεώσεων.

Η διαδικασία

Πριν από την προσφυγή στο Ειρηνοδικείο, ο οφειλέτης μπορεί (και πρέπει ουσιαστικά) να επιχειρεί απευθείας συνεννόηση με την τράπεζα, συνεπικουρούμενος από το Συνήγορο του Καταναλωτή ή κάποια αναγνωρισμένη καταναλωτική οργάνωση ή την Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού της κάθε Περιφερειακής Ενότητας. Αν αυτός ο εξωδικαστικός συμβιβασμός δεν πετύχει, τότε έρχεται η ώρα του Ειρηνοδικείου.

Ο νόμος 3869/2010 απαγορεύει ρητά τον πλειστηριασμό της κύριας ή μοναδικής κατοικίας οποιουδήποτε οφειλέτη, εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο απόκτησης πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά πενήντα τοις εκατό. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να αξιοποιήσουν σε ήρεμες συνθήκες και χωρίς πιέσεις τις διατάξεις του νόμου για τη ρύθμιση των χρεών.

Οι οφειλέτες μπορούν να επιτύχουν πιο ευέλικτη ρύθμιση αποπληρωμής του χρέους, να μειώσουν το όποιο κόστος ή την όποια ανασφάλεια για την έκβαση της διαδικασίας, να αποφύγουν μειονεκτήματα και περιορισμούς της δικαστικής ρύθμισης (όπως λ.χ. τη μακρόχρονη παραμονή στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, τη δημοσιότητα της υπαγωγής σε ρύθμιση, περιορισμούς στην υποβολή νέας αίτησης, καθώς το δικαίωμα ρύθμισης και απαλλαγής από τα χρέη δίνεται μία μόνο φορά, την τήρηση αυξημένων υποχρεώσεων κ.ά.).

Ο ενδιαφερόμενος αφού δηλώσει ακριβώς το επάγγελμά του και αφού προσκομίσει στην ΕΝΚΑ Βόλου τη βεβαίωση χρεών, γίνεται καταγραφή των περιουσιακών του στοιχείων και ξεκινά τη διαδικασία υποβολής πρότασης προς την τράπεζα, στην οποία οφείλει, βάσει της οποίας μπορεί να ρυθμίσει τα χρέη του.

Αν η τράπεζα απαντήσει αρνητικά, τότε η πρόταση επανυποβάλλεται τροποποιημένη από τον οφειλέτη κι αν και πάλι η απάντηση είναι αρνητική, τότε το λόγο έχει το Ειρηνοδικείο.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Βασίλη Κοντορίζου στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου – Photo

Τη μνήμη του Βασίλη Κοντορίζου τίμησε το δημοτικό συμβούλιο Βόλου στη σημερινή του συνεδρίαση. Ο…

3 Ιουλίου 2024

Συντάξεις Αυγούστου: Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι

Σε δύο ημερομηνίες θα πληρωθούν οι συντάξεις για τον μήνα Αύγουστο, με τους πρώτους δικαιούχους…

3 Ιουλίου 2024

Διακοπή νερού την Πέμπτη σε συνοικίες της Φυτόκου

Από τη ΔΕΥΑΜΒ ανακοινώνεται ότι: Την Πέμπτη 4/7/2024 από τις 08:00 έως τις 13:00 θα…

3 Ιουλίου 2024

Συνεχίζονται οι αιτήσεις τουριστικών καταλυμάτων και ακτοπλοϊκών εταιριών για συμμετοχή στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ

Υπενθυμίζεται ότι τα τουριστικά καταλύματα και οι ακτοπλοϊκές εταιρίες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο νέο…

3 Ιουλίου 2024

Ίδρυση εσπερινού Γυμνασίου κι ΕΠΑΛ στην Αλόννησο

Μετά από πρωτοβουλία και αίτημα του Δημάρχου Αλοννήσου κ. Παναγιώτη Αναγνώστου και κατόπιν της αγαστής…

3 Ιουλίου 2024

Συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας με την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων Για περιβαλλοντικές δράσεις και κατασκευή κατοικιών για πλημμυροπαθείς

Σε ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό έργο με σαφές περιβαλλοντικό αποτύπωμα αλλά και κοινωνικής ευθύνης με την…

3 Ιουλίου 2024