Οικονομία

Στο «σφυρί» 10.000 ακίνητα

akinita

Στο κυνήγι των στρατηγικά κακοπληρωτών βγαίνουν οι τράπεζες και ετοιμάζουν διαταγές πληρωμής και προγράμματα πλειστηριασμών, διαμηνύοντας ξεκάθαρα πως το «πάρτι τελείωσε».

Στόχος είναι όσοι διαθέτουν ρευστό -σε καταθέσεις, θυρίδες ή στρώματα- να αναγκαστούν να πληρώσουν και να ρυθμίσουν τα δάνειά τους για να διατηρήσουν τις ιδιοκτησίες τους.
Ο στρατηγικά κακοπληρωτής μπαίνει λοιπόν στο στόχαστρο, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, και σημειώνουν πως οι λίστες με περίπου 10.000 ακίνητα είναι έτοιμες.
Ανάμεσά τους βρίσκονται πολλά εμπορικά ακίνητα, βίλες σε τουριστικούς προορισμούς, εξοχικές κατοικίες, πολυτελή διαμερίσματα και μονοκατοικίες σε ακριβά προάστια.
Σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη, οι κινήσεις είναι στοχευμένες και σημειώνουν πως δεν έχουν πρόθεση να εκποιήσουν ακίνητα πρώτης κατοικίας που ανήκουν σε δανειολήπτες συνεργάσιμους ή να «πετάξουν» οικογένειες με αποδεδειγμένα οικονομικά προβλήματα στον δρόμο. Μάλιστα οι διοικήσεις έχουν επισημάνει στα στελέχη τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά σε ό,τι αφορά τον χειρισμό των οικονομικά αδύναμων δανειοληπτών, των ανέργων, των οικογενειών με μία κατοικία.
Ωστόσο, διευκρινίζουν πως αν πρόκειται για πρώτη κατοικία αξίας π.χ. 600.000 ευρώ και ο δανειολήπτης συστηματικά αποφεύγει να ρυθμιστεί και να πληρώσει, τότε θα βγει σε πλειστηριασμό.
Μήνυμα από ΕΚΤ
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο η ΕΚΤ όσο και ο SSM έχουν ζητήσει από τις ελληνικές τράπεζες να επιταχύνουν τις διαδικασίες και να βγάλουν στο σφυρί τα ακίνητα των μη συνεργάσιμων δανειοληπτών.
Σήμερα οι τράπεζες διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους περισσότερα από 200.000 ακίνητα από δάνεια που έχουν κοκκινίσει. Προς το παρόν, αναμένεται ο επικαιροποιημένος Κώδικας Δεοντολογίας που θα προτείνει λύσεις ρυθμίσεων ανά κατηγορία δανειοληπτών. Ωστόσο, πολύ μικρό ήταν το ποσοστό όσων ανταποκρίθηκαν στα προηγούμενα καλέσματα των τραπεζών, με βάση τον υφιστάμενο Κώδικα.
Το ποσοστό δεν ξεπέρασε το 10%, δηλαδή περίπου 100.000 δανειολήπτες. Μία από τις προβλέψεις του Κώδικα είναι πως οι δανειολήπτες που δεν θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα των τραπεζών για ρύθμιση θα χαρακτηρισθούν ως «μη συνεργάσιμοι» και τα ακίνητά τους κινδυνεύουν με εκποίηση.
Την ίδια ώρα, η χαρτογράφηση των δανείων, «κόκκινων» και μη, δείχνει ότι πάνω από 15.000 έχουν δοθεί σε μεγάλες επιχειρήσεις, περί τις 70.000 σε μικρομεσαίους και σχεδόν 400.000 είναι στεγαστικά δάνεια. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν πάνω από 1,9 εκατ. «κόκκινα» καταναλωτικά και κάρτες και 290 χιλιάδες «κόκκινα» δάνεια ατομικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.
Από τις διασταυρώσεις που έχουν κάνει οι τράπεζες ελέγχοντας την εξέλιξη δανείων και καταθέσεων δανειοληπτών υπολογίζουν ότι περίπου 60.000-70.000 άτομα είναι στρατηγικά κακοπληρωτές.
Πρόκειται για δανειολήπτες οι οποίοι, αν και έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, συστηματικά δεν το πράττουν. Από αυτούς το 50% είναι ιδιώτες.
Με τα προγράμματα πλειστηριασμών οι τράπεζες έχουν λοιπόν στόχο να τους ενεργοποιήσουν ώστε να επανέλθει σε ορθή πορεία μεγάλο ποσοστό «κόκκινων» δανείων και έτσι οι καθυστερούμενες οφειλές να μειωθούν την επόμενη 4ετία, κατά 50 με 55 δισ. ευρώ από 115 δισ. ευρώ σήμερα.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το