Ροή

Brexit ή μήπως όχι: 6 σενάρια για το πώς δεν θα βγει η χώρα από τη ΕΕ

Έξι σενάρια για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά το Politico.
Η πολιτική αλλά και η νομιμότητα της εξόδου από την ΕΕ είναι τόσο ασαφής και άνευ προηγουμένου που και μόνο η σκέψη δεν είναι ευσεβής πόθος. Τα πάντα, θεωρητικά, είναι πιθανά.

Ακολουθούν έξι πιθανά σενάρια για την ακύρωση του Brexit που μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και ανεύρυσμα στον ηγέτη του δεξιού κόμματος Νάιτζελ Φάρατζ.

1. Λάθος απάντηση – Δοκιμάστε ξανά (ή αλλιώς νέο δημοψήφισμα)
Ο απόλυτος φόβος των ευρωσκεπτικιστών θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα. Η αίτηση για επανάληψη του δημοψηφίσματος έχει συγκεντρώσει πάνω από 3 εκατομμύρια υπογραφές μέχρι τώρα. Πάρα πολλοί είναι αυτοί που μετανιώνουν για την ψήφο τους για έξοδο από την ΕΕ, στον απόηχο της οικονομικού και πολιτικού χάους που εξαπέλυσε το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ένα δημοψήφισμα δεν είναι νομικά δεσμευτικό. Από καθαρά συνταγματική άποψη είναι απλώς συμβουλευτικό. Μπορεί να επαναληφθεί εφόσον δεν έχει γίνει επίκληση του αμετάκλητου άρθρου 50, που επισημοποιεί το διαζύγιο του Ηνωμένου Βασιλείου από τις Βρυξέλλες. Ο Κάμερον δήλωσε ότι θα το υπογράψει ο επόμενος πρωθυπουργός, όποιος κι αν είναι αυτός.
Υπάρχουν μάλιστα, σύμφωνα με το Politico, πρόσφατα ευρωπαϊκά προηγούμενα αγνόησης της βούλησης των ψηφοφόρων. Η Ιρλανδία καταψήφισε τη Συνθήκη της Λισαβόνας το 2008, προτού τελικά την υιοθετήσουν ένα χρόνο αργότερα. Οι Έλληνες αψήφισαν τους επικεφαλής της Τρόικας λέγοντας όχι στους όρους διάσωσης το περασμένο καλοκαίρι. Λίγες μέρες αργότερα αναγκάστηκαν να το καταπιούν.

Την Κυριακή, ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ εξέφρασε την ελπίδα πως το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και στο Ηνωμένο Βασίλειο, παραδεχόμενος ωστόσο πως κάτι τέτοιο είναι απίθανο. «Όπως το κοιτάζω, δεν μπορώ να βρω πώς θα μπορούσαμε να το κάνουμε. Αλλά το θέμα είναι, γιατί να αποκλείσουμε κάτι αυτή τη στιγμή;» δήλωσε.

Πιθανότητες: 1/15

2. Επαναδιαπραγμάτευση
«Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να πάρουμε αυτό που χρειαζόμαστε – και αυτό είναι να ψηφίσουμε την έξοδο από την ΕΕ. Γιατί η ιστορία της ΕΕ δείχνει ότι μπορεί να ακούσει έναν λαό μόνο όταν λέει ‘όχι’» Αυτό είχε δηλώσει ο Μπόρις Τζόνσον στην Daily Telegraph μία ημέρα μετά την απόφαση για την εκστρατεία του Brexit τον Φεβρουάριο.

Με άλλα λόγια, ψηφίστε την έξοδο για να αποκτήσετε δύναμη για να διαπραγματευτείτε καλύτερους όρους με τις Βρυξέλλες – και στη συνέχεια ψηφίστε για παραμονή. Μην το αποκλείεται.

Μπορούν να το δεχτούν αυτό οι Βρυξέλλες; Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όχι και τόσο μεγάλος οπαδός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έσπευσε να κόψει κάθε συζήτηση για τυχόν νέες διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο αμέσως μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα. Αλλά η Άνγκελα Μέρκελ, η κυρίαρχη δύναμη στην Ευρώπη, μπορεί να είναι πιο ανοιχτή σε αυτή την ιδέα.

Ο Συντηρητικός ευρωβουλευτής Ντάνιελ Χάνα, ένας από τους εγκεφάλους πίσω από το Brexit θα ήταν στην ευχάριστη θέση να χορηγήσει στους πολίτες της ΕΕ το δικαίωμα να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά όχι σε όσους μετακινηθούν ψάχνοντας για δουλειά. Η υπουργός Εσωτερικών, Τερέζα Μέι, υποστήριξε κι αυτή έναν τέτοιο συμβιβασμό.

Αν υπήρχε περίπτωση αλλαγής στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας πολιτών σε όλη την ΕΕ, τότε θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από πολλούς υποστηρικτές του Brexit. Αυτή η επιλογή θα απαιτούσε ένα νέο δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το πιο άμεσο εμπόδιο σε ένα τέτοιο σενάριο, θα μπορούσε να έρθει από τα υπόλοιπα 27 μέλη της ΕΕ ακόμη και στο να μπλοκάρουν τις συνομιλίες με το Λονδίνο, πόσο μάλλον να προβούν σε μια τόσο μεγάλη αλλαγή των κανόνων της ΕΕ.Πιθανότητες: 1/9

3. Το κοινοβούλιο να αγνοήσει την πλειοψηφία
Το Brexit δεν αφορούσε στο να σταματήσει η μετανάστευση, αλλά για την αποκατάσταση της βρετανικής κυριαρχίας. Έτσι λένε, οι συντηρητικοί συνταγματολόγοι.

Η δημιουργία του Βρετανικού Συντάγματος, ενός ημι-μυθικού τέρατος, με άγραφους κανόνες, λέει πως κανένα Κοινοβούλιο δεν μπορεί να δεσμεύσει ένα άλλο. Και όσον αφορά στο σήμερα , κανένα δημοψήφισμα δεν μπορεί να πει στο Κοινοβούλιο τι να κάνει. Είναι κυρίαρχο.

Τα μέλη του τρέχοντος κοινοβουλίου είναι συντριπτικά υπέρ της παραμονής. Η πλειοψηφία είναι απίθανο να διακινδυνεύσει την οργή του κόσμου αγνοώντας τη βούλησή του, αλλά έχει το δικαίωμα να το πράξει.
Το Κοινοβούλιο μπορεί να σταματήσει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ με το να μην εγκρίνει την απόφαση οποιουδήποτε πρωθυπουργού επικαλούμενου το Άρθρο 50.

Ο Τιμ Φάρρον, ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών, αυτό το Σαββατοκύριακο δεσμεύτηκε να αγνοήσει το δημοψήφισμα. Το κόμμα του έχει μόνο 8 έδρες από τις 650 στο Κοινοβούλιο. Οι Εργατικοί και οι Συντηρητικού χωρίζονται, αλλά και μεταξύ τους θα μπορούσαν, θεωρητικά, να καταλήξουν σε αρκετές φιλοευρωπαϊκές ψήφους, προκειμένου να χτίσουν ένα τοίχο απέναντι σε έναν πρωθυπουργό που μπορεί να θέλει το Brexit.

Με την ίδια λογική, τα μελλοντικά κοινοβούλια θα μπορούν να κάνουν ότι θέλουν.

Πιθανότητες: 3/20

4. Νέες εκλογές θα φέρουν κυβέρνηση Bremain
Οι υπουργοί τώρα αναρωτιούνται «τι σημαίνει η έξοδος» και εικάζουν πως μπορεί να χρειαστούν γενικές εκλογές το φθινόπωρο για να μάθουμε.

Είναι απίθανο ένας νέος φιλοευρωπαϊστής πρωθυπουργός, μόνος ή σε συμμαχία με άλλο φιλοευρωπαϊκό κόμμα, να κερδίσει τις εκλογές και να μην εφαρμόσει την απόφαση για Brexit. Και είναι λιγότερο πιθανό οι εργατικοί, που υπόσχονται την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ να κερδίσει δύναμη στο Κοινοβούλιο.

Φαντασιωση ίσως, αλλά μερικοί Εργατικοί βουλευτές, πιστεύουν πως νέες εκλογές είναι αναπόφευκτες τώρα ή στο σύντομο μέλλον. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί στο κόμμα κινούνται εναντίον του Τζέρεμι Κόρμπιν.
Ενώ οι πιθανότητες για νέες εκλογές δεν είναι κακές, θα είναι δύσκολο για οποιονδήποτε να σταματήσει το τρένο του Brexit.

Πιθανότητες: 1/10

5. Η κερκόπορτα της Σκωτίας
Θα μπορούσε το Ηνωμένο Βασίλειο να διαπραγματευτεί το status συνεργασίας με την ΕΕ με το ίδιο να είναι εκτός, αλλά με αποκεντρωμένες αρμοδιότητες για την Σκωτία, που θα μπορεί να διατηρήσει την ελεύθερη κυκλοφορία και τα άλλα οφέλη της ΕΕ;

Η πρώτη υπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στάρτζεον, πρότεινε πως μπορεί να υπάρξουν τρόποι για να χαράξει η Σκωτία μια ξεχωριστή συμφωνία. Μάλιστα είπε πως το κοινοβούλιο της Σκωτίας πως θα μπορούσε να κινηθεί για να σταματήσει την έξοδο από την ΕΕ.

Ερωτηθείς την Κυριακή, δήλωσε πως προτεραιότητάς της είναι να προστατεύσει τα συμφέροντα της Σκωτίας, όχι κατ’ ανάγκη να πιέσει για ανεξαρτησία. Οι περισσότεροι στο Κοινοβούλιο, όμως δεν έχουν πειστεί πως δεν θα πιέσει για ένα δεύτερο δημοψήφισμα σε δύο χρόνια για να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο και σε περίπτωση επιτυχίας να προσπαθήσει η Σκωτία να ενταχθεί στην ΕΕ ως ανεξάρτητο κράτος.

Το σενάριο που ασπάζονται οι σκληροί οπαδοί του Brexit, θέλει τον νέο πρωθυπουργό να προσπαθεί να κρατήσει τη χώρα στην ενιαία αγορά της ΕΕ, αποδεχόμενη κάποιους νόμους ζητώντας όμως αυτονομία όσον αφορά στη γεωργία, την αλιεία και τις εμπορικές συμφωνίες.

Σε αυτή τη συμφωνία, η Αγγλία και η Ουαλία, που θέλουν θα αποδεχτούν την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων, αλλά μόνο για εκείνους που έχουν ήδη εξασφαλισμένη μια θέση εργασίας. Η Σκωτία, που έχει μεγαλύτερη ανάγκη την εσωτερική μετανάστευση, είναι πιο πιθανό να δεχθεί την ελεύθερη κυκλοφορία. Σε αυτή την περίπτωση το Γουέστμινστερ θα πρέπει να μεταβιβάσει τον έλεγχο της μετανάστευσης στο κοινοβούλιο της Σκωτίας. Η Βόρεια Ιρλανδία η οποία επίσης ψήφισε υπέρ της παραμονής μπορεί επίσης να επιδιώξει κάποια τέτοια ξεχωριστή συμφωνία με την ΕΕ.

Η Στάρτζεον είναι και πάλι το κλειδί στο να συμβεί κάτι τέτοιο. Αν επιστρέψει στο Εδιμβούργο νικήτρια – προστατεύοντας την διατήρξηση του καθεστώτος της ελεύθερης αγοράς και τον έλεγχο της αλιείας, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να σωθεί.

Αλλά ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, θα έχανε την θέση του στο τραπέζι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ήταν περισσότερο εκτός παρά εντός.

Πιθανότητες: 1/7

6. Ονειρευτείτε
Ο ένθερμος υποστηρικτής του Bremain, Χίλαρι Μπεν, που παραιτήθηκε την Κυριακή για απιστία αφού είπε στον Κόρμπιν να φύγει, δήλωσε: «Πρέπει να δεχτούμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Πρέπει να αποδεχτούμε την δημοκρατική γνώμη και τη δημοκρατική βούληση».

Με αυτή την πολιτική λογική, η Βρετανία θα επικαλεστεί το Άρθρο 50 το φθινόπωρο και θα βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση κάποια στιγμή γύρω στην Πρωτοχρονιά του 2019.

Πιθανότητες: 9/10

Πηγή www.ethnos.gr

Share
Ετικέτες: BrexitΕΕσενάρια

Πρόσφατα άρθρα

Εγκαύματα σε ποσοστό 60% φέρει η 2χρονη – Από στατικό ηλεκτρισμό η ανάφλεξη

Σοβαρά εγκαύματα σε ποσοστό 60% υπέστη το 2χρονο κοριτσάκι από τη Θεσσαλονίκη αφού τα ρούχα…

28 Μαΐου 2024

Ρόδος: Συνελήφθη 64χρονος για ασελγείς πράξεις σε 37χρονη και 13χρονη

Ένας 64χρονος Σουηδός συνελήφθη στη Ρόδο και κατηγορείται για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας. Για τι κατηγορείται…

28 Μαΐου 2024

Τελειώνει ο χρόνος για τις αιτήσεις συμμετοχής στις θερινές κατασκηνώσεις του ΕΦΚΑ

Την Κυριακή 30 Μαΐου 2024 λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στη θερινή κατασκηνωτική περίοδο 2024, τόσο…

28 Μαΐου 2024

Τελικός Conference League: Τι δεν μπορούν να έχουν μαζί τους οι φίλαθλοι – Λίστα

Η ΕΠΟ γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της τα αντικείμενα που απαγορεύονται να μεταφέρουν όσοι μεταβούν στην…

28 Μαΐου 2024

Κασσελάκης: Θα δώσω το πόθεν έσχες πριν τις ευρωεκλογές – Ο Τσίπρας δεν θα διεκδικήσει το τιμόνι της Αριστεράς

Πριν τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου θα δώσει στη δημοσιότητα το πόθεν έσχες του ο…

28 Μαΐου 2024

Συνεργασία GROUPER-JOIST: Νέοι Ορίζοντες στον Τομέα της Εκπαίδευσης και της Ψυχαγωγίας

Ο μεγαλύτερος Όμιλος Ψυχαγωγίας GROUPER Entertainment και το Πάρκο Καινοτομίας JOIST, ανακοινώνουν με υπερηφάνεια την…

28 Μαΐου 2024