Τοπικά

25 χρόνια ζωής ο ναός του Άγιου Τρύφωνα

Τα 25 χρόνια ζωής και ποιμαντικής διακονίας των πιστών συμπληρώνει φέτος ο ιερός ναός του Αγίου Τρύφωνα που ανεγέρθηκε στην περιοχή της Νεάπολης το 1999 και πλέον αριθμεί κοντά στους 4.000 ενορίτες.
Ο ναός πανηγύρισε πριν λίγες μέρες με τον άγιο Τρύφωνα να είναι ο άγιος των γεωργών και των αμπελουργών. Ο προϊστάμενος του ναού π. Γαβριήλ Βοιτσέσκου αναφέρθηκε στον Άγιο Τρύφωνα ο οποίος γεννήθηκε στην Λάμψακο της Φρυγίας και θεωρείται ένας από τους Ανάργυρους γιατρούς, καθώς πρόσφερε τις υπηρεσίες του χωρίς χρήματα. Το ίδιο έπραξε όταν θεράπευσε την κόρη του αυτοκράτορα Γορδιανού με τον τελευταίο να θέλει να του προσφέρει πολλά υλικά αγαθά και αξιώματα για να τον ευχαριστήσει, αλλά με τον νεαρό τότε άγιο να μην δέχεται.
«Ο κόσμος έχει συνδέσει την περιοχή της Νεάπολης με τα συνεργεία και γενικά με τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με τα οχήματα. Και μπορεί να ισχύει, καθώς δραστηριοποιούνται ίσως και πάνω από 100 τέτοιες επιχειρήσεις, αλλά δεν είναι μόνο αυτές, αφού υφίστανται και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι» τόνισε ο ιερέας και πρόσθεσε πως πριν αρκετά χρόνια στην περιοχή ζούσαν αγροτικές οικογένειες και υπήρχαν πολλοί μπαξέδες. Γι’ αυτό και, όταν αποφασίστηκε να κτιστεί εδώ στη Νεάπολη ο ναός, οι κάτοικοι θέλησαν να δώσουν το όνομα του άγιου Τρύφωνα που είναι ο άγιος των γεωργών και των αμπελουργών».
Σημειώνεται πως στην περιοχή της Νεάπολης από το 1974 υπήρχε μια μικρή εκκλησία. Η θεμελίωση του σημερινού ναού έγινε το 1986 από τον μακαριστό Χριστόδουλο και το 1999 τελέστηκαν τα εγκαίνια.
Η ενορία διαθέτει κοντά στους 4.000 ενορίτες. «Είναι μια μεγάλη ενορία με τα διοικητικά της όρια να αρχίζουν από τη Λεωφόρο Αθηνών και φτάνουν μέχρι τη γέφυρα του περιφερειακού δρόμου στην οδό Λαρίσης» τονίζει ο π. Γαβριήλ και προσθέτει πως το ζήτημα είναι ότι η συνοικία βρίσκεται λίγο πιο μακριά από τον ναό. Έτσι υπάρχουν ενορίτες μας που διαβιούν στις εργατικές κατοικίες επί της οδού Σπετσών και πιο κοντά είναι η ενορία των Αγίων Αναργύρων, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν εκεί. Πάντως ο κόσμος έχει υψηλό αίσθημα πίστης και θρησκευτικής ευλάβειας και έρχεται τακτικά στις θείες λειτουργίες».

25 μερίδες φαγητού

Στον ναό λειτουργεί και σπίτι γαλήνης το οποίο προσφέρει καθημερινά κοντά στις 25 μερίδες φαγητού σε άπορους. «Έχουμε τη στήριξη των πολιτών που προσφέρουν από το υστέρημά τους, όπως και των επαγγελματιών που όλα αυτά τα χρόνια μας έδιναν λαχανικά και οπωροκηπευτικά για το Σπίτι Γαλήνης. Δυστυχώς μετά τις πλημμύρες και τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν, δεν έχουν την ίδια δυνατότητα για να προσφέρουν» τόνισε ο προϊστάμενος.
«Θέλουμε να έχουμε για τους πιστούς μας μια ζεστή αγκαλιά, να έρχονται εδώ οι άνθρωποι και να ξεκουράζονται με τη χάρη του θεού» ανέφερε ο π. Γαβριήλ.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Λόπεθ: Μαύρη μέρα για τον Βόλο

Ο προπονητής του Βόλου, Άνχελ Λόπεθ, στις δηλώσεις του μετά την εντός έδρας ήττα από…

20 Φεβρουαρίου 2024

Άξιος της μοίρας του ο Βόλος

Όταν χάνεις από τον ουραγό ΠΑΣ Γιάννινα στην έδρα σου, είσαι άξιος της μοίρας σου.…

20 Φεβρουαρίου 2024

Βασ. Μεταξάς:Η πολιτική της κυβέρνησης πρέπει να ηττηθεί από τον αγώνα αγροτών και εργαζομένων

Οι αγρότες κατεβαίνουν στην Αθήνα για τα αιτήματά τους, που όμως είναι αιτήματα όλου του…

20 Φεβρουαρίου 2024

Διακοπή νερού στο κέντρο του Βόλου

Από τη ΔΕΥΑΜΒ ανακοινώνεται ότι: Λόγω σοβαρής βλάβης σε κεντρικό αγωγό του δικτύου, στη συμβολή…

20 Φεβρουαρίου 2024

Τομή

  Εδώ και μήνες παραμένει η τομή στο οδόστρωμα στη συμβολή των οδών 28ης Οκτωβρίου…

20 Φεβρουαρίου 2024

Κυνηγός πυροβόλησε κατά λάθος δημοτικό σύμβουλο

Λίγο έλλειψε να εξελιχθεί σε τραγωδία η ξενάγηση τηλεοπτικού συνεργείου της εκπομπής του Νίκου Μάνεση…

20 Φεβρουαρίου 2024