Πολιτισμός

25 χρόνια Θέατρο Αλώνι – Ένας φορέας πολιτισμού στο Πήλιο

Είκοσι πέντε χρόνια συμπλήρωσε το Θέατρο Αλώνι. Ένα εγκαταλειμμένο αλώνι του Αγίου Γεωργίου Νηλείας στο Πήλιο, το οποίο «μεταμορφώθηκε» από μια παρέα φίλων το 1995, δημιουργώντας το όραμα του κ. Γιώργου Τριανταφύλλου. Κάθε χρόνο φιλοξενεί και προσελκύει εκτός από τους ντόπιους, θεατρικό και φιλόμουσο κοινό από όλα τα μέρη του κόσμου, προσφέροντας εξαιρετικές βραδιές.

Το Θέατρο Αλώνι από την ίδρυσή του το 1995 μέχρι και σήμερα συνεχίζει με τις ξεχωριστές ποιοτικές παραστάσεις τον εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό του σκοπό. Ήταν ένα εγκαταλελειμμένο αλώνι του Αγίου Γεωργίου Νηλείας στο Πήλιο, έναν τόπο με παράδοση στα καλλιτεχνικά δρώμενα, αφού εδώ και δύο αιώνες φιλοξενούνταν τα «θεατρικά μπουλούκια».
Μια παρέα φίλων με φαντασία, θέση και άποψη δημιούργησαν το 1995 το όραμα του κ. Γιώργου Τριανταφύλλου: Το παλιό Αλώνι σε ένα άρτιο θέατρο αρχαιοελληνικού τύπου 400 θέσεων με εξαίσια ακουστική. Είναι και αυτό ένα κομμάτι του προσωπικού εικαστικού ιδιώματος της δουλειάς του. Σε όλη την καλλιτεχνική του καριέρα ακολουθεί το τρόπο που συνομιλούμε με τον εαυτό, τη φύση, τον συνάνθρωπο, τον υλικό κόσμο, τα κοινωνικά περιβάλλοντά μας, την αλήθεια και την αυθεντικότητα. Στις εκθέσεις του αναδύονται στην επιφάνεια μέσα από τα γλυπτικά έργα και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό προαιώνια και ταυτόχρονα βαθιά σύγχρονα ερωτήματα. Η εμμονή του να αγωνίζεται για να αναδείξει κάθε τι «θεωρούμενο άχρηστο» μέσα στην καταναλωτική σπάταλη και ασυνείδητη μανία, της ευημερίας και της κατάθλιψης, της αφθονίας και της φτώχειας, της ταχύτητας και της βίας του πολέμου.

«Πρόκειται για έναν φορέα πολιτισμού μοναδικό σε όλη τη Θεσσαλία, καθώς είναι το μοναδικό λιθόκτιστο θέατρο του Νομού Μαγνησίας και κάθε χρόνο προσελκύει, πέρα από τους ντόπιους, θεατρικό και φιλόμουσο κοινό από όλα τα μέρη του κόσμου» τόνισε ο κ. Γ. Τριανταφύλλου.
Η θέση του είναι μοναδική. Χτισμένο σε μια κατάφυτη πλαγιά του Πηλίου σε 600 μέτρα υψόμετρο, σε μια μικρή απόσταση από τον Άγιο Γεώργιο. Οι κερκίδες του αναπτύσσονται σε ημικύκλιο με το βλέμμα του θεατή να αρχίζει από το παλιό λιθόστρωτο αλώνι, που σήμερα αποτελεί τη δώδεκα μέτρων ορχήστρα σαν αρχαίου θεάτρου, και ατενίζει τον Παγασητικό Κόλπο με τα φωτάκια των λιμανιών να κάνουν ακόμα πιο θελκτικές τις καλοκαιρινές βραδιές. «Δεν είναι μόνο οι λιθόκτιστες, περίτεχνα φτιαγμένες κερκίδες του, μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται το μεγαλείο και ο πλούτος της τέχνης, αλλά το έργο που παράγεται εδώ, που έχει ως γνώμονα τον ίδιο τον άνθρωπο και την πολιτιστική ανάπτυξή του. Δίκαια έχει περάσει στη συνείδηση των φίλων του με τον χαρακτηρισμό «η μικρή Επίδαυρος του Πηλίου» εξηγεί ο ίδιος.
Το πρόγραμμα κάθε καλοκαίρι περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις και μουσική από όλα τα είδη της έντεχνης και κλασικής μουσικής, καθώς και προτάσεις τοπικών και διεθνών μουσικών ιδιωμάτων, που μέσα από την τέχνη τους επιμορφώνουν και ψυχαγωγούν το πιστό πλέον κοινό, αλλά και το νεόφερτο που αυξάνεται εντυπωσιακά.
«Το Θέατρο μέσα από το εθελοντικό του έργο απέκτησε την εμπειρία, που ήταν απαραίτητη, για να υλοποιηθούν από το 2015 πιο συγκεκριμένες προτάσεις παιδαγωγικού χαρακτήρα. Το 15νθήμερο σεμινάριο αρχαίου δράματος τον Ιούλιο που ξεκίνησε, μαζί με την κορυφαία κυρία του θεάτρου Λυδία Κονιόρδου, καθώς και ένα διήμερο φεστιβάλ πιάνου με διεθνώς βραβευμένους ερμηνευτές, δίνοντας έτσι βήμα σε νέους καλλιτέχνες να δοκιμαστούν και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο κοινό του Πηλίου, του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής» τόνισε ο κ. Γ. Τριανταφύλλου.

Αποτελεί έναν από τους πλέον δυναμικούς πολιτιστικούς φορείς στον Νομό και αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργία του οφείλεται στην ενεργό συμμετοχή εθελοντών: «Ο εθελοντισμός σαν θεωρία και πρακτική, όλα αυτά τα χρόνια δράσης του, είναι ένας από τους κεντρικούς άξονες, γύρω από τον οποίο κινούνται οι δραστηριότητες του θεάτρου στο σύνολό τους. Άλλωστε έτσι διατηρείται και το πνεύμα του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα».
Σύμφωνα με τον κ. Γ. Τριανταφύλλου, ο πολιτισμός δεν είναι και δεν πρέπει να είναι εμπορεύσιμο είδος: «Δεν είναι σούπερ μάρκετ ούτε μπορεί να ανήκει στους νόμους της αγοράς «δεν έχει κέρδη το κλείνουμε». Πόσο μάλλον σε έναν τέτοιο τόπο, απαράμιλλης φυσικής και εξέχουσας πολιτιστικής κληρονομιάς. Σε αυτήν την κατεύθυνση, το Θέατρο Αλώνι δεν δεσμεύεται από εμπορικούς ή πολιτικούς συμβιβασμούς και στοχεύει μόνο στην ποιότητα μέσα από ένα υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικό έργο. Παρεμβαίνει πολιτισμικά στοχεύοντας τόσο στην πολιτιστική ανάπτυξη, όσο και στη διαπαιδαγώγηση και ενεργοποίηση όλων όσοι μέσα από την τέχνη αναπτύσσονται».
Να σημειωθεί ότι μέσα από τις δράσεις του προωθείται σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό και η πολιτιστική ανταλλαγή, αφού είναι πολλές οι συνεργασίες με μουσικά και θεατρικά σχήματα άλλων τόπων.

«Η ανταπόκριση του κοινού στις συναυλίες του θεάτρου τα τελευταία χρόνια ήταν μεγάλη, γι’ αυτό το Θέατρο Αλώνι συνεχίζει να υπηρετεί με αφοσίωση εξίσου την τέχνη και τη φύση» σημείωσε για να προσθέσει: «Στόχος είναι σταδιακά οι θεατές να μπορούν να φτάνουν στις εκδηλώσεις του Θεάτρου ακολουθώντας τα καλντερίμια που ενώνουν τα γύρω χωριά. Ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας, με τον Άγιο Λαυρέντιο, τις Πινάκατες, το Χόρτο, τους «Φίλους των Καλντεριμιών» που αγκαλιάζοντας την παράδοση και εγκαινιάζοντας την πρόσβαση στα μονοπάτια του Πηλίου συμπορεύονται και αλληλεπιδρούν. Αυτό έχει ξεκινήσει ήδη. Τα καλντερίμια καθαρίζονται και συντηρούνται από τους Φίλους των Καλντεριμιών, εθελοντικά συνεισφέρουν το Θέατρο Αλώνι και άλλοι φορείς. Η συνάντηση αυτή αναγεννά την αξία των καλντεριμιών – μονοπατιών, θυμίζοντάς μας ότι δεν πρόκειται για μια ξεχασμένη υπόθεση κλειδωμένη στα ιστορικά βιβλία, αλλά έναν τρόπο που ο άνθρωπος θα παρασυρθεί ξανά μέσα στο φυσικό τοπίο, να θυμηθεί τις ρίζες του και να μάθει να τις ποτίζει για να εξελίσσεται. Είναι ζητούμενο για όλους, αφού όλοι είμαστε φιλοξενούμενοι στους κόλπους της».
«Η φύση παίρνοντας από το χέρι την παράδοση και τον πολιτισμό με τη βοήθεια οργανωμένου ανθρώπινου δυναμικού με συγκεκριμένο στόχο εδραιώνει ένα πλαίσιο ικανό για συνύπαρξη. Αυτό το χρυσό τρίπτυχο είναι διαθέσιμο για όλους και προς όλους και προσδοκά να μεγαλώσει φιλοξενώντας περισσότερα χωριά, δημιουργώντας περισσότερες συναντήσεις και προωθώντας καλλιτεχνικά δρώμενα από χωριό σε χωριό» ανέφερε για να συμπληρώσει: «Ας διευρύνει τον ορίζοντα και η τοπική αυτοδιοίκηση και η περιφέρεια. Για την αειφόρο ανάπτυξη».
Να σημειωθεί πως το Θέατρο Αλώνι τελεί υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Η ιστοσελίδα του Θεάτρου Αλώνι είναι theatroaloni.gr, theatroaloni95@gmail.com/.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Άλλαξε η ώρα στους αγώνες ΠΑΟΚ-Βόλου και Λεβαδειακού-Νίκης στο Κύπελλο

Σε δύο αλλαγές ως προς την ώρα δύο αγώνων του Κυπέλλου Ελλάδας προχώρησε η ΕΠΟ και η μία…

25 Νοεμβρίου 2023

Δημήτρης Εσερίδης: «Πλήρης εγκατάλειψη του Δήμου»

  Για πλήρη εγκατάλειψη του Δήμου Αλμυρού από την επομένη των εκλογών, κάνει λόγο σε…

25 Νοεμβρίου 2023

Ήρθε στον Βόλο ο Χοσέτε Μιράντα

Συνεπής στο ραντεβού του αποδείχθηκε ο Χοσέτε Μιράντα. Ο διεθνής άσος απουσίαζε στην Ισημερινή Γουινέα…

25 Νοεμβρίου 2023

Ο ΣΙΜΕΑ τίμησε την ημέρα Εθνικής Αντίστασης

  Με εκδήλωση με τίτλο «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-Πολυτεχνείο – Πόσα οφείλει το πολυτεχνείο στην αντίσταση» τίμησε χθες…

25 Νοεμβρίου 2023

Ασπίδα προστασίας…

  Του Σεραφείμ Μαουσίδη Προέδρου του Τμήματος Υπηρεσιών του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Σε αναβρασμό βρίσκονται οι…

25 Νοεμβρίου 2023

Στα «κάγκελα» οι δήμαρχοι για το χαράτσι από το τέλος ταφής απορριμμάτων – Οι δημότες θα πληρώσουν 240 εκατ. ευρώ

Τα 240 εκατομμύρια ευρώ φτάνει το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν οι δήμοι όλης…

25 Νοεμβρίου 2023