Ελλάδα

Ιερέας «ξάφριζε» εκκλησίες στην Καβάλα

iereas

«Μακρυχέρης» ιερέας ξάφριζε εκκλησίες στην Καβάλα, όπου υπηρετούσε, ενώ πριν από οκτώ χρόνια αφαίρεσε εκκλησιαστικά αντικείμενα από την μονή Παναγίας Τσούκας στα Γιάννενα, όπου ήταν δόκιμος μοναχός πριν από μία 20ετία.

Η ασφάλεια Καβάλας σχημάτισε δικογραφία σε βάρος του για διακεκριμένες κλοπές, υπεξαίρεση και παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων, καθώς ο 34χρονος ιερέας υπεξαίρεσε συνολικά από δύο εκκλησίες στην Καβάλα και την Μονή Τσούκας, 15 εικόνες, τμήματα λειψάνων, ένα ιερό Ευαγγέλιο και πλήθος εκκλησιαστικών αντικειμένων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ιερέας, λειτουργούσε σε παρεκκλήσι της Ελευθερούπολης Καβάλας και πριν από περίπου έναν μήνα ο μητροπολίτης Ελευθερούπολης, κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ενημερώθηκε για την δράση του, τον αντικατέστησε.
Σε έρευνα που έκανε η αστυνομία σε δύο σπίτια του 34χρονου ιερέα και σε μία αποθήκη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν όλα τα αφαιρεθέντα αντικείμενα, ενώ το ιερό Ευαγγέλιο, 6 εικόνες και 13 εκκλησιαστικά αντικείμενα στάλθηκαν για εξέταση στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας.
Η πρώτη του κλοπή φαίνεται να έγινε το 1997 όταν ο 34χρονος σήμερα ιερέας, που τότε ήταν μόλις 15 χρόνων, σε εκκλησία της Καβάλας, από την οποία αφαίρεσε θρησκευτικούς θησαυρούς, ενώ η δράση του τοποθετείται μέχρι τις αρχές του 2016.
Πριν από 20 χρόνια ήταν δόκιμος μοναχός στην ιστορική Μονή Παναγίας Τσούκας στο Ελληνικό Ιωαννίνων, η οποία χτίστηκε το 1190 από τον αυτοκράτορα Ισαάκιο Άγγελο, σε υψόμετρο 760 μέτρων, με θέα την υπέροχη χαράδρα του Αράχθου.
Εκεί επέστρεψε πριν από 8 χρόνια και φεύγοντας φεύγοντας πήρε εκκλησιαστικά αντικείμενα, τα οποία και βρέθηκαν στην κατοχή του.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας.
Πηγή Γραφείο Εθνους Θεσσαλονίκη

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το