Τοπικά

Ι. Αποστολάκης: Ο “unfair” σχεδιασμός του Υπουργείου για το πρόγραμμα κοινωφελούς και οι διεκδικήσεις των Αυτοδιοικητικών

oaed_13

Την ανάγκη το Υπουργείο Εργασίας να διαβεβαιώσει τους Δήμους ότι το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας θα απλωθεί σε όλη την επικράτεια και να δώσει στη δημοσιότητα τον κατάλογο με την άτυπη βαθμολογία των Δήμων επισημαίνει ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Ιάσονας Αποστολάκης.

Όπως αναφέρει, πρέπει να απαιτηθεί ένα χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του Προγράμματος ενώ τονίζει πως αν το Πρόγραμμα δεν υλοποιηθεί η πλειοψηφία των Δήμων θα βρεθούν σε δεινή θέση.

Η ανακοίνωση του κ. Αποστολάκη:

«Λίγες μέρες μετά το αλαλούμ που επικράτησε, ως αποτέλεσμα ενός κακού σχεδιασμού, σχετικά με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για μακροχρόνια ανέργους σε Δήμους της χώρας και το ποιοι δήμοι θα έπρεπε να προηγούνται έναντι άλλων, χρήσιμο θα ήταν μια ψύχραιμη καταγραφή της κατάστασης.

Η Κυβέρνηση με στόχο την υποστήριξη των μακροχρόνια ανέργων, προχώρησε σε νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας σε 51 Δήμους της χώρας, στους οποίους καταγράφηκαν/εντοπίστηκαν τα υψηλότερα ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας. Τα προγράμματα αυτά σχεδιάστηκαν αρχικά να εφαρμοστούν στους 17 πιο ευάλωτους Δήμους και να συνεχιστούν στην πορεία σε άλλους 34, με στόχο την καθολική εφαρμογή τους στο σύνολο των Δήμων της χώρας.

Η νέα αυτή γενιά προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας είχε ως σκεπτικό με στόχο την υποστήριξη των μακροχρόνια ανέργων , την επανασύνδεσή τους με την αγορά εργασίας , την στήριξη και τόνωση της τοπικής αγοράς και παράλληλα την στήριξη των ΟΤΑ με το απαραίτητο προσωπικό που τόσο έχει λείψει τα χρόνια της λιτότητας, ώστε αυτοί να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις τους. Η υποχρηματοδότηση των Δήμων , η τεράστια έλλειψη προσωπικού λόγω της αναστολής των προσλήψεων έως την 31.12.2016 και οι μαζικές χωρίς αναπλήρωση συνταξιοδοτήσεις έχουν φέρει τους Δήμους σε  σημείο‘’ ασφυξίας ‘’ με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τις  μίνιμουμ κοινωνικές ανάγκες των πολιτών. Ουσιαστικά, πρόκειται τελικά για ένα πρόγραμμα-ανάσα και για τους ανέργους και για τις υπηρεσίες των ΟΤΑ . Άλλοι θα το έλεγαν απλή ασπιρίνη, διότι ας μην γελιόμαστε οριστική λύση στο πρόβλημα δεν δίδεται έτσι. Παρόλα αυτά είναι το ελάχιστο που οφείλει να κάνει ένα υπουργείο.

Παρόλο όμως που το αρμόδιο Υπουργείο δρομολόγησε αρχικά σωστά το όλο πρόγραμμα , αυξάνοντας την διάρκεια των προγραμμάτων από 5 σε 8 μήνες και κατοχυρώνοντας για τους ανέργους πλήρη ασφαλιστικά & εργασιακά δικαιώματα , εν τούτοις με την επιλογή των κριτηρίων που σχετίζονται με τους δείκτες ανεργίας, και μάλιστα με έτος βάσης το 2011(έτος από το οποίο πολλά έχουν αλλάξει και σε μερικές περιοχές η κατάσταση έχει επιδεινωθεί στο πολλαπλάσιο) καθώς και τον χρονικό προγραμματισμό , ο οποίος είναι πολύ αργός και σε μεγάλο βάθος κατάφερε να αποδυναμώσει την ουσία του προγράμματος και να βγάλει τους Δήμους στα ΄΄ κάγκελα ‘’ δικαίως διαμαρτυρόμενους.

Στην πράξη αυτό που συμβαίνει, είναι ότι  οι υπόλοιποι Δήμοι πολλοί από τους οποίους μάλιστα μεγάλοι, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας για το 2016, με συνέπεια την ανατροπή του προγραμματισμού τους τόσο σε προσωπικό  όσο και στην παραγωγή έργου για τους πολίτες.

Σύμφωνα δε με την λογική των ‘’ κριτηρίων ‘’ του Υπουργείου , πιθανώς να υπάρξουν και Δήμοι που θα κληθούν να προσλάβουν τόσο μεγάλο αριθμό ανέργων που θα ξεπερνά ίσως και τον ήδη υπάρχοντα αριθμό απασχολούμενου μόνιμου προσωπικού. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αυτοί Δήμοι δεν έχουν την δυνατότητα να το κάνουν. π.χ. Δήμος Μενεμένης 818, Δήμος Παύλου Μελά 798, Δήμος Αγρινίου 795 κ.λ.π.

Επειδή ακούγονται διάφορες ΄΄ πολιτικάντικες έως και λαϊκίστικες ‘’ φωνές ανά την χώρα , όπου οι τοπικές ‘’ εξουσίες ‘’ προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες τους ,ότι ο ΄΄ δικός τους Δήμος ΄΄ έπρεπε να είναι μέσα στους πρώτους που επιλέχθηκαν και για ‘’ κάποιο περίεργο λόγο ‘’ δεν είναι ή ότι η Κυβέρνηση στρέφεται εναντίον των πολιτών συγκεκριμένων Δήμων είτε και Νομών, είναι επιτακτική ανάγκη το αρμόδιο Υπουργείο να σταματήσει την διαδικασία , να συζητήσει άμεσα με το θεσμικό όργανο των ΟΤΑ , να διαβεβαιώσει τους Δήμους ότι το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας θα απλωθεί σε όλη την επικράτεια έγκαιρα και να δώσει στην δημοσιότητα τον κατάλογο με την άτυπη βαθμολογία των Δήμων σε σχέση με τα ‘’ κριτήρια ‘’ που το ίδιο έθεσε.

Αντί να έχει ξεσπάσει ένας εμφύλιος ανάμεσα σε Δήμους, πολλές φορές όμορους, η ακόμα χειρότερα ένας παρασκηνιακός πόλεμος με στόχο να συμπεριληφθεί η τάδε ή η δείνα πόλη και όχι μια άλλη με μόνο κριτήριο την πολιτική πίεση και του ποιος έχει μεγαλύτερη επιρροή ( αυτά θυμίζουν άλλες εποχές), θα έπρεπε να απαιτηθεί ένα χρονοδιάγραμμα συγκεκριμένο μιας ολιστικής εφαρμογής.

Εάν το πρόγραμμα δεν υλοποιηθεί για το 2016 , η πλειοψηφία των Δήμων θα βρεθεί σε δεινή θέση. σε σημείο που και το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας δεν θα επιτελέσει τον στόχο του αφού θα έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το