Τοπικά

Δρόμο διαφυγής από την Ελλάδα αναζητούν οι 83 πρόσφυγες στο ΜΟΖΑ

arxi2-864x400_c

Τη Μ. Τρίτη επισκέφθηκαν το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στις εγκαταστάσεις ΜΟΖΑ, κλιμάκιο του ΔΣΒ, αποτελούμενο από τον Λάζαρο Γαϊτάνη , τον Γραμματέα του Δ.Σ Βασίλη Μπακαλιάνο, καθώς και μέλη της Επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Δικηγορικού Συλλόγου και τους δικηγόρους Μάνθο Παλαιογιάννη, Νίκο Μόσχο, Ανδρομάχη Μουτσινά, Παναγιώτα Τέρπου, οι οποίοι συμμετέχουν σε εθελοντική βάση.

Τα μέλη του Δ.Σ. είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τον υπεύθυνο του κέντρου φιλοξενίας Ταγματάρχη κ Μακρή, να δουν  από κοντά τις συνθήκες φιλοξενίας και κυρίως να μιλήσουν με τους πρόσφυγες με τη βοήθεια διερμηνέα , ρόλο που ανέλαβε η δημοσιογράφος Τούλα Κεκάτου, ενημερώνοντας τους για τα δικαιώματα τους και το νομικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα.

Στο ΜΟΖΑ αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 83 άτομα, εκ των οποίων οι 39 είναι ανήλικοι. Ο πληθυσμός αυτός, μετακινείται το τελευταίο τρίμηνο, που βρίσκεται στην Ελλάδα, σε διάφορα κέντρα. Ο ενήλικος πληθυσμός αποτελείται από άτομα νεαρά και μέσης ηλικίας. Οι συνθήκες φιλοξενίας είναι πολύ καλές, αφού τηρούνται όλες οι προδιαγραφές που θέτει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Υπάρχει καθαριότητα, φαγητό ικανοποιητικό, τουαλέτες, ντους,  κλινοσκεπάσματα κλπ Επίσης αυτές τις ημέρες αναμένεται να τοποθετηθεί και τηλέφωνο καθώς και δυνατότητα ιντερνετ, προκειμένου να υπάρχει επικοινωνία με τα συγγενικά τους πρόσωπα. Παράλληλα οι εθελοντικές ομάδες, η ευαισθητοποίηση των πολιτών , η εθελοντική και ανιδιοτελής συνεισφορά πολλών φορέων, όπως ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας έχουν διαμορφώσει πολύ καλές συνθήκες. Το γεγονός αυτό είναι σημαντικό, καθώς τα μέλη της Επιτροπής του Δ.Σ.Β., έχουν την εμπειρία από το παρελθόν και παλαιότερα κέντρα φιλοξενίας και κράτησης αλλοδαπών, στα οποία οι συνθήκες ήταν τελείως ακατάλληλες.

Τα μέλη του Δ.Σ.Β. διαπίστωσαν ότι οι πρόσφυγες είναι καλά ενημερωμένοι για το νομικό τους καθεστώς. Το σύνολο των προσφύγων δεν επιθυμούν να αναζητήσουν να τους αναγνωριστεί το καθεστώς διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα, κοινώς να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο, καθώς επιθυμία τους είναι να προωθηθούν σε άλλες χώρες προκειμένου να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής.

Οι δικηγόροι της Επιτροπής συζήτησαν ατομικά με όλους τους πρόσφυγες. Στον πληθυσμό αυτό υπάρχουν δύο –τρείς περιπτώσεις με συγγενείς στην Γερμανία, γεγονός που εάν επαληθευθεί θα κινήσει την διαδικασία της άμεσης μεταφοράς τους στην χώρα αυτή. Τα μέλη της Επιτροπής δεσμεύτηκαν να διερευνήσουν το ακριβές καθεστώς, να έρθουν σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς και να βοηθήσουν, σε εθελοντική βάση την επανένωση των οικογενειών αυτών.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το