Ελλάδα

Τάξη στο χάος των ΜΚΟ βάζουν κυβέρνηση και Βρυξέλλες

prosfiges

Ο ρόλος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και των Διεθνών Οργανισμών στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντικός αφού από την πρώτη στιγμή ανέπτυξαν δράσεις για τη διάσωση και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών που κατέφτασαν στην Ελλάδα και παρέμειναν στη χώρα λόγω της επιβολής των κλειστών συνόρων από τον Βορρά.

Εντονη συζήτηση όμως έχει προκαλέσει η ανεξέλεγκτη δράση μικρότερων ΜΚΟ από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και εθελοντών.

Στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής εκτιμούν ότι δραστηριοποιούνται 130 αναγνωρισμένες ΜΚΟ και παραρτήματα διεθνών οργανισμών στη χώρα οι οποίες καταγράφονται από πέντε διαφορετικά υπουργεία. ΜΚΟ που έχουν ως αντικείμενο τη διάσωση καταγράφονται στο υπουργείο Ναυτιλίας, όσες δραστηριοποιούνται σε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης εγγράφονται στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Οι ΜΚΟ που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες αναφέρονται στο υπουργείο Υγείας, οι ξένες ΜΚΟ στο υπουργείο Εξωτερικών και παράλληλα όλες οι οργανώσεις πρέπει να είναι σε γνώση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που δεν έχει όμως ολοκληρώσει την καταγραφή τους.

Το κενό στο θεσμικό πλαίσιο διαπιστώνει και ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής, ο οποίος μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» αναφέρει: «Δεν υπήρχε πρότερη εμπειρία διαχείρισης ενός παγκόσμιων διαστάσεων προβλήματος, όπως το Προσφυγικό, ως εκ τούτου υπήρξε κενό νομοθεσίας για τις ΜΚΟ. Και ας μην κάνουν τους μετά Χριστόν προφήτες όλοι οι ?σοφοί” που κατ’ επάγγελμα αναζητούν ενόχους και προβαίνουν κάθε μέρα σε ανέξοδες κριτικές».

Προϋποθέσεις

Προαναγγέλλει, δε, ότι εντός των επόμενων 24ώρων θα διαμορφωθεί πλήρες πλαίσιο πιστοποίησης και διαπίστευσης όλων των ΜΚΟ που πληρούν τα κριτήρια. «Σε συγχρονισμό με την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, πιστεύω βαθιά ότι αυτό το πλαίσιο θα λειτουργήσει απρόσκοπτα, πλέον, ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το ογκωδέστατο αυτό πρόβλημα. Με τρόπο που να εξανθρωπίσουμε τις συνθήκες διαβίωσης αυτών των δυστυχισμένων ανθρώπων, που τους έλκει η ελπίδα, αλλά και να εξασφαλίσουμε το πρόσωπο που αρμόζει στη μαχόμενη απέναντι στα απανωτά προβλήματα, χώρα μας».

Την επόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί ΚΥΑ που θα περιγράφει τις προϋποθέσεις για την καταγραφή των ΜΚΟ στις Περιφέρειες και τη λειτουργία συντονιστικού οργάνου των πιστοποιημένων οργανώσεων μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση υπό την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών. Από το περασμένο φθινόπωρο μέχρι σήμερα έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ΜΚΟ. Η κυβέρνηση θέτει ως προδιαγραφές τη διετή αποδεδειγμένη δραστηριότητά τους, ενώ οι υπεύθυνοι των δομών ελέγχουν τις δράσεις τους. Σε οργανωμένους χώρους υποδοχής οι υπεύθυνοι από το υπ. Εσωτερικών έχουν ζητήσει την απομάκρυνση συγκεκριμένων ΜΚΟ με θρησκευτικό προσανατολισμό για τις οποίες υπήρχαν καταγγελίες ότι έκαναν προσηλυτισμό. Στη Λέσβο και την Ειδομένη υπάρχουν καταγγελίες για μουσουλμανικές και αραβόφωνες ΜΚΟ οι οποίες αρνούνται να τεθούν υπό τις εντολές των κρατικών Αρχών.

Καταγγελίες
Στο λιμάνι του Πειραιά τοπικοί φορείς καταγγέλλουν την παρουσία αραβόφωνων αλλοδαπών, οι οποίοι δηλώνουν εθελοντές ενώ υπάρχουν υπόνοιες ότι έχουν σχέση με ομάδες διακίνησης μεταναστών. Αναφέρονται επίσης παραδείγματα ΜΚΟ από την Αυστρία, ακροδεξιών αντιλήψεων, τα μέλη της οποίας, μοιράζοντας φαγητό στους μετανάστες στην Ειδομένη, τους ζητούσαν να φύγουν από την Ευρώπη γιατί δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Εχουν καταγραφεί ομάδες που εμφανίζονται ως αλληλέγγυοι, που για ιδεολογικούς λόγους συντονίζουν κινητοποιήσεις ή υποκινούν τη μετακίνησή τους για να φτάσουν στην κεντρική Ευρώπη από άλλους δρόμους.

Η ΕΕ προσπαθεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο των ΜΚΟ με όπλο τη χρηματοδότηση, καθώς οι υπηρεσίες της έχουν θέσει αυστηρούς όρους για τη διάθεση των κονδυλίων. Η επιλογή των ΜΚΟ και των οργανισμών που θα χρηματοδοτηθούν θα γίνει από το Μητρώο Διαφάνειας που διατηρείται στην Κομισιόν, στο οποίο περιλαμβάνονται όλες οι αναγνωρισμένες οργανώσεις. Για την ένταξή τους στο Μητρώο περνούν από τον αυστηρό έλεγχο των προϋποθέσεων που έχουν θέσει οι υπηρεσίες της Κομισιόν για την πιστοποίηση της δράσης τους.

Οι προτάσεις που θα κατατεθούν από τις πιστοποιημένες ΜΚΟ θα περάσουν από εξονυχιστικό έλεγχο, ενώ ακόμα και στην περίπτωση που θα εγκριθεί μία πρόταση για χρηματοδότηση θα υπογραφεί συμβόλαιο με την ΕΕ, όπου θα περιλαμβάνει διαδικασίες ελέγχου κατά τη διάρκεια της υλοποίησης.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το