Κόσμος

Άγκυρα: «Να μην γίνει εμπόδιο το καπρίτσιο της Κύπρου»

skines

Με δώρα-υποχωρήσεις προς την Τουρκία προκειμένου να κλείσει η συμφωνία για την μείωση των προσφυγικών ροών, προσέρχεται η Κομισιόν στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες, με την Άγκυρα να στέλνει μήνυμα ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε το καπρίτσιο της Κύπρου να σταθεί εμπόδιο».

«Ας μην αφήσουμε το ”καπρίτσιο” της Κύπρου να χαλάσει την σχεδιαζόμενη συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ», δήλωσε σήμερα ο Β. Μποζκίρ, ο Τούρκος υπουργός, υπεύθυνος για τα ευρωπαϊκά θέματα, αναφερόμενος στην χθεσινή δήλωση του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, ότι η Λευκωσία δεν συναινεί στο άνοιγμα κεφαλαίων και την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, στα πλαίσια της συμφωνίας για το προσφυγικό.

«Όταν έχει γίνει ένα βήμα προς μια λύση, όταν έχει επιτευχθεί συμφωνία για το πακέτο…δεν θα πρέπει να αφήσουμε να χαλάσει, απλώς και μόνο για το καπρίτσιο ενός μέλους της ΕΕ» δήλωσε ο ο Τούρκος υπουργός.

Από την πλευρά του, κατά την χθεσινή συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΕ, Ντ. Τουσκ, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι ο στόχος της συμφωνίας για τους πρόσφυγες είναι να μειωθεί η παράνομη μετανάστευση και να γίνει ασφαλές το πέρασμα στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι «η Άγκυρα δεν έκανε παζάρι για τα χρήματα που θα λάβει» και δεν θεωρεί οικονομικό το θέμα, αλλά «ανθρωπιστικό».

Τι θα προτείνει η Κομισιόν

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Κομισιόν θα σκοπεύει μεταξύ άλλων να προτείνει μετακίνηση δίχως βίζα για τους Τούρκους πολίτες, αν η Άγκυρα τηρήσει τον κυριότερο «όγκο» των υποχρεώσεων της, χρησιμοποιώντας έναν όρο που σηματοδοτεί μια πιο ήπια στάση σε σχέση π.χ. με αυτό που ζητούν χώρες όπως η Γαλλία οι οποίες απαιτούν από την Τουρκία να τηρήσει και τις 72 υποχρεώσεις της, προτού οι περίπου 80 εκατομμύρια πολίτες της μπορούν να κυκλοφορούν δίχως βίζα σε ευρωπαϊκό έδαφος.

H Κομισιόν εισηγείται επίσης το άνοιγμα πέντε νέων «κεφαλαίων» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ να γίνει «υπό όρους», χωρίς αυτοί να διεκρινίζονται.

Επιπλέον, θα ζητηθεί από την Ελλάδα να κηρύξει την Τουρκία «ασφαλή τρίτη χώρα», ώστε να επιταχυνθούν οι επιστροφές προσφύγων-μεταναστών στην Τουρκία.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει το Reuters, στο σχέδιο θα προβλέπεται ότι οι ελληνικές αρχές θα εξακολουθήσουν να εξετάζουν κατά περίπτωση τις αιτήσεις για παροχή ασύλου, όλων των προσφύγων που θα φτάνουν στα ελληνικά νησιά «όπως υπαγορεύουν οι διεθνείς συνθήκες».

Σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας που έγινε γνωστό κατά την περασμένη Σύνοδο κορυφής στις 7 Μαρτίου, για κάθε έναν μετανάστη που θα επαναπροωθείται στην Τουρκία, ένας πρόσφυγας από τουρκικό έδαφος θα στέλνεται απευθείας στην Ευρώπη.

Οι ηγέτες της ΕΕ ευελπιστούν, αναφέρει το Reuters, να συμφωνήσουν σε πολιτικό και νομικό επίπεδο, γι’ αυτό το ακανθώδες θέμα.

Επίσης οι ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να διευκρινίσουν πόσα περισσότερα χρήματα- από το αρχικώς συμφωνηθέν ποσό των 3 δισ.ευρώ- είναι πρόθυμοι να δαπανήσουν για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες στην Τουρκία καθώς και το ποιές ευρωπαϊκές χώρες θα δέχονται τους μετανάστες που θα προωθούνται από τοιυρκικό έδαφος, στα πλαίσια της συμφωνίας.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το