Κόσμος

Παράταση μιας εβδομάδας για συμφωνία Ε.Ε και Τουρκίας για το προσφυγικό

sinodos

Για την επόμενη εβδομάδα μετατοπίστηκε η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Άγκυρας για το προσφυγικό, με τους ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου να κάνουν λόγο για πρόοδο στις συζητήσεις αλλά να μην καταλήγουν σε συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Έτσι, ορίστηκε νέο «ραντεβού» για τις 17 και 18 Μαρτίου όταν και θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας με την Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια δηλώσεών του μετά τη λήξη της μαραθώνιας συνόδου, που διήρκησε πάνω από 12 ώρες, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πορεία των διαπραγματεύσεων και τόνισε ότι μπήκαν ξανά σε «σωστή βάση».

«Η σύνοδος τελείωσε σήμερα αλλά συνεχίζεται αύριο στη Σμύρνη σε μια ιστορική συνάντηση» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, που παράλληλα επεσήμανε ότι για άλλη μια φορά η συζήτηση ανέδειξε τον διχασμό ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Όχι μόνο δεν απομονώθηκε η Ελλάδα αλλά απομονώθηκαν οι χώρες που ήθελαν να απομονωθεί η Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, που έκανε λόγο για ένα βήμα μπροστά αλλά τόνισε ότι απαιτούνται ακόμα πολλά βήματα.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στις αρνητικές επιπτώσεις του προσφυγικού στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε, στη σημερινή Σύνοδο των 28 εξετάστηκε το πώς θα βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα και θα γίνει βιώσιμη, σημειώνοντας πως είναι ανάγκη να στηριχθεί η χώρα.

Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία, η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι σήμερα διαπιστώθηκε πως η Τουρκία έχει κάνει σημαντικά βήματα στην προστασία των συνόρων της, αλλά και στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των προσφύγων που βρίσκονται εκεί. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πρόσβαση των Σύρων προσφύγων στην εργασία, αλλά και σε έργα που πραγματοποιούνται για την υποστήριξη τους.

Ολάντ: Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί

Ανθρωπιστική βοήθεια 368 εκατομμυρίων ευρώ θα λάβει η Ελλάδα μέχρι το 2020, όπως ανακοίνωσε ο Φρανσουά Ολάντ μετά τη λήξη της Συνόδου. «Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος εκτός από την οικονομική βοήθεια αναφέρθηκε και στην ανάγκη μετεγκατάστασης προσφύγων.

Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε παράλληλα ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στη διακίνηση των προσφύγων και δεν μπορούν να στοιβάζονται οι πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Τι ζητάει η Τουρκία

Για κάθε Σύρο που επιστρέφει στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, η Άγκυρα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να παίρνει έναν Σύρο πρόσφυγα από τη χώρα. Την ίδια ώρα, ζητά τον διπλασιασμό της οικονομικής βοήθειας από τα 3 δισ. ευρώ στα 6 δισ. και την κατάργηση της έκδοσης βίζα για τους Τούρκους που επιθυμούν να ταξιδέψουν σε χώρες της Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια δηλώσεών του μετά από τη Σύνοδο, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε ότι η επιπλέον χρηματοδότηση είναι απαραίτητη για να βοηθηθούν οι πρόσφυγες στην Τουρκία.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το