Ροή

Αυτοί είναι οι χώροι που… έδειξε ο Καλογιάννης για τους πρόσφυγες

Με την ανακοίνωση από τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη των χώρων, οι οποίοι μέχρι τώρα έχουν διερευνηθεί από τη Δημοτική Αρχή, και οι οποίοι θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν αριθμό που δεν θα ξεπερνάει τους 400 πρόσφυγες χαρακτηρίστηκε η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα το προσφυγικό.

Ο κ. Καλογιάννης… έδειξε τους εξής χώρους:

1. Μία ιδιωτική έκταση που ανήκει στην οικογένεια Καντώνια και είναι το πρώην εργοστάσιο της ROCA, στην παλαιά εθνική οδό Λάρισας – Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχει τόσο στεγασμένος χώρος, όσο και ανοιχτή έκταση.

2. Δημοτική οικοπεδική έκταση 10 στρεμμάτων που βρίσκεται δίπλα στο Αμοξοστάσιο του Δήμου Λαρισαίων προς την περιοχή του Κουλουρίου.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων επισήμανε πως η διερεύνηση συνεχίζεται, ενώ στόχος της σημερινής συνεδρίασης δεν είναι να ληφθεί τελική απόφαση παρά να εξουσιοδοτηθεί η Δημοτική Αρχή να διαχειριστεί το συγκεκριμένο θέμα τις επόμενες ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Καλογιάννης ενημέρωσε το Σώμα πως έχει δοθεί κατεύθυνση από το Κεντρικό Συντονιστικό Διυπουργικό Όργανο για χώρο στη Θεσσαλία, όπου θα λειτουργήσει Δομή για μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και ίσως για εκτενέστερο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα, ο δήμαρχος τόνισε πως «οι παραπάνω δύο προτάσεις ισχύουν υπό την αίρεση ότι δεν θα διαμορφωθεί άμεσα η συγκεκριμένη μεγαλύτερη δομή στη Λάρισα. Σε άλλη περίπτωση τότε θα μπορούσε για μία ακόμη εβδομάδα να παραμένουν πρόσφυγες στα ΣΕΑ Ευαγγελισμού, μέχρι να διευκρινιστεί η κατάσταση».

Ο κ. Καλογιάννης δικαιολογώντας τον προσδιορισμό των 400 ατόμων που θα μπορούν να εγκατασταθούν σε όποιον χώρο θα επιλεγεί τελικά τόνισε πως «αυτόν τον αριθμό μπορεί να σηκώσει ο Δήμο Λαρισαίων και με αυτόν τον αριθμό δεν θα υπάρξει περίπτωση να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με την στήριξη συμπολιτών στη Λάρισα».

Περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχουν οι χώροι προσωρινής εγκατάστασης προσφύγων τόνισε τα εξής: «Να βρίσκονται εκτός του ιστού της πόλης. Να είναι ανοιχτές δομές (στεγασμένες ή καταυλισμός), να έχουν ρεύμα, νερό, αποχέτευση. Να παρέχεται τροφή και τελευταίο χαρακτηριστικό που προέκυψε σήμερα είναι μετά από κινητοποίηση του Υπουργείου Παιδείας να υπάρξει ενασχόληση των παιδιών με δραστηριότητες».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Καλογιάννης εκφράστηκε με θερμά λόγια για τη δουλειά που έγινε από τις δομές του Δήμου, όπως και από τους εθελοντές, στη στήριξη των προσφύγων που βρέθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες τόσο στα Τέμπη, όσο και από τα ΣΕΑ Ευαγγελισμού.

Βασικά σημεία των επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης

Η Ρένα Καραλαριώτου, επικεφαλής της παράταξης «Λάρισα – Νέα Αρχή» ζήτησε σε περίπτωση που διαμορφωθεί στην περιοχή μεγαλύτερη δομή προσφύγων να ερωτηθεί η Αυτοδιοίκηση.

Σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις που θέτει η παράταξη Καραλαριώτου αυτές είναι: «Μακριά από τον αστικό ιστό της πόλης. Η περίπτωση της ROCA είναι κοντά.
Να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία.
Να υπάρχει στοιχειώδης ασφάλεια για πρόσφυγες και ντόπιο πληθυσμό.
Να γίνει καταγραφή των ΜΚΟ και εθελοντικών οργανώσεων όχι για να διαχειριστούν χρήματα, αλλά για να προσφέρουν εθελοντική εργασία».

Ο Κώστας Τζανακούλης, πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης «Λάρισα – Πόλη του Αύριο», αφού ανέλυσε ευρύτερες εμπειρίες και απόψεις επί του προσφυγικού κάλεσε τη δημοτική Αρχή να προσέξει πως «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού». Παράλληλα, αν δεν επείγει η υπόδειξη συγκεκριμένου χώρου να γίνει μεγαλύτερη διερεύνηση ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις. Κλείνοντας δήλωσε την πρόθεση να στηρίξει τις προσπάθειες της δημοτικής Αρχής, εφόσον αυτό ζητηθεί.

Απ’ την πλευρά της η κ. Αγγελική Δαλαμπύρα – Παναγιωτακοπούλου, εκπρόσωπος της παράταξης «Ανθρώπινη Πόλη», κινήθηκε στο πλαίσιο των θέσεων που είχε δημοσιοποιήσει νωρίτερα η παράταξη και τόνισε πως «θα στηριχθεί κάθε ενέργεια της Δημοτικής Αρχής εφόσον εντάσσεται και υπηρετεί ένα εθνικό σχέδιο για το Προσφυγικό –Μεταναστευτικό σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Ντίνος Διαμάντος, από την παράταξη «Νέα Λάρισα» ανέλυσε τις προτάσεις που νωρίτερα γνωστοποίησε δημόσια σε ότι αφορά το προσφυγικό.

Εκ της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο κ. Γιώργος Παζιάνας προσδιόρισε το ευρύτερο πλαίσιο υπό το οποίο η παράταξη… βλέπει το προσφυγικό.

Η συνεδρίαση έληξε με τη συναίνεση του Σώματος, πάρα τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, στο πλαίσιο των προτάσεων που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή, παραμένοντας σε εγρήγορση για τις οποίες εξελίξεις οι οποίες – ως γνωστόν – τρέχουν ραγδαία.

Πηγή www.larissanet.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Επιστολή Κασσελάκη στον Νίκο Κοτζιά: Είμαι ανοιχτός στον διάλογο και τη συνεργασία

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Νίκου Κοτζιά για την ανάπτυξη…

24 Νοεμβρίου 2023

Δύο αγωνιστικές σε ουδέτερο γήπεδο ο Ολυμπιακός για όσα έγιναν με τον Πύρασο

Με πρόστιμο είχε τιμωρηθεί ο Ολυμπιακός Βόλου από την Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΣ Θεσσαλίας για…

24 Νοεμβρίου 2023

Συναγερμός για επιθέσεις από «μοναχικούς λύκους» στην Ευρώπη – Τι εκτιμούν αξιωματούχοι

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι του τομέα της ασφάλειας βλέπουν αυξανόμενο κίνδυνο επιθέσεων από ριζοσπαστικοποιημένους ισλαμιστές εξαιτίας του…

24 Νοεμβρίου 2023

Για βροχές, ισχυρούς ανέμους και χιόνια προειδοποιεί το Λιμεναρχείο Βόλου

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με το δελτίο πρόγνωσης λαιρού της Ε.Μ.Υ.…

24 Νοεμβρίου 2023

Θεολόγοι: Τα Θρησκευτικά είναι μάθημα, όχι κατήχηση

Με μεγάλη επιτυχία υλοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης το επιμορφωτικό σεμινάριο που οργάνωσαν οι…

24 Νοεμβρίου 2023

Σταμάτης Γαρδέλης: Τι είπε ο αδελφός για την κατάσταση της υγείας του – «Είναι πολύ καλύτερα, δεν θέλει πολλές επαφές»

Ο αδελφός του Σταμάτη Γαρδέλη, Παναγιώτης Γαρδέλης, μίλησε στο Πρωινό για την κατάσταση της υγείας…

24 Νοεμβρίου 2023