Υγεία

Στους 159 οι νεκροί από την γρίπη – 60 σε ΜΕΘ

hgripi

Στους 159 ανέρχονται οι νεκροί από την γρίπη σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ την Παρασκευή, ωστόσο μειώνονται σταθερά οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ.
Αυτό σημαίνει σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, ότι η γρίπη εμφανίζει σταδιακή υποχώρηση.
Συγκεκριμένα, σε ΜΕΘ σήμερα νοσηλεύονται 60 άτομα ενώ συνολικά έχουν περάσει από Μονάδες Εντατικής 388 άτομα. Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ ωστόσο εκτιμούν ότι από τα 60 άτομα στις ΜΕΘ, τα μισά τουλάχιστον θα καταλήξουν.
Την περασμένη Τρίτη πάντως, οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, σε συνέντευξη τύπου, καταφέρθηκαν κατά του συστήματος αλλά και της χαμηλής εμβολιστικής κάλυψης τόσο σε ασθενείς, όσο και σε υγειονομικούς, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφούν εφέτος πολλοί θάνατοι από τον ιό της γρίπης, όπως είπαν.
Τα πολλά θανατηφόρα περιστατικά λόγω επιπλοκών της γρίπης και η αθρόα εισαγωγή στις ΜΕΘ – φέτος πολύ περισσότερο από πέρυσι – έδειξαν με τον πλέον εύγλωττο τρόπο τις ατέλειες του συστήματος, που δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες της εποχικής γρίπης, τόνισαν οι επιστήμονες, οι οποίοι υπογράμμισαν με έμφαση, “φταίμε όλοι γι’ αυτό- για το γεγονός δηλαδή των αυξημένων θανατηφόρων περιστατικών εξαιτίας της γρίπης- που δεν εμβολιαστήκαμε εγκαίρως”.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων κ. Α. Σκουτέλη, ο ανεπαρκής εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και το γερασμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας συνετέλεσαν σε θανάτους ασθενών, που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί, αφού το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο προσέφερε υψηλό ποσοστό κάλυψης έναντι του στελέχους Α (Η1Ν1).

Πηγή www.onmed.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το