Ελλάδα

Γ.Γ. Υγείας: Οι πρόσφυγες δεν αποτελούν υγειονομική βόμβα, είναι υγιής πληθυσμός

prosfyges-eidomeni-

Την διαβεβαίωση ότι οι πρόσφυγες που εισέρχονται στη χώρα μας είναι υγιής πληθυσμός έδωσε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο «υγειονομικής βόμβας».

Σε ευρεία σύσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) με τη συμμετοχή εποπτευόμενων κρατικών φορέων, πιστοποιημένων ΜΚΟ, καθώς και εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών, ο κ. Μπασκόζος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διεύρυνσης του Συντονιστικού Οργάνου και με άλλους εκπροσώπους εθελοντικών οργανώσεων, καθώς, όπως είπε, μέχρι σήμερα υπάρχει υπερπληθώρα προσφοράς, που όμως δεν κατανέμεται σωστά.

Επισήμανε, ακόμη, ότι όλοι όσοι επιθυμούν να προσφέρουν τις ιατρικές τους υπηρεσίες στο πεδίο είναι υποχρεωμένοι να είναι σε συστηματική επαφή με το Συντονιστικό Όργανο του υπουργείου Υγείας.

Στο σύσκεψη, μεταξύ άλλων αποφασίστηκε, σε κάθε ιατρείο που λειτουργεί στα άτυπα σημεία φιλοξενίας ή συγκέντρωσης προσφύγων – μεταναστών (λιμάνι Πειραιά, Ελληνικό) να υπάρχει ένας συντονιστής σε 24ωρη βάση, ώστε να αναφέρει στο ΕΚΕΠΥ όποια τυχόν προβλήματα με στόχο την έγκαιρη και ορθολογική διαχείριση.

Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα διατίθεται ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στην πύλη Ε1 του Πειραιά, ενώ υπήρξε αντίστοιχη μέριμνα για το Ελληνικό και την πλατεία Βικτωρίας με σκοπό την άμεση διακομιδή των όποιων περιστατικών προκύψουν.
Σημειώνεται ότι όταν το ασθενοφόρο ή η κινητή μονάδα διακομίζει κάποιο περιστατικό, στο σημείο θα υπάρχει άμεση αντικατάσταση με άλλο ασθενοφόρο, ώστε να υπάρχει συνεχής παρουσία του ΕΚΑΒ στους χώρους συνάθροισης των προσφύγων. Δόθηκε εντολή για καταγραφή όλων των περιστατικών, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η επιδημιολογική επιτήρηση, η οποία ήδη εκπονείται.

Την ερχόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί αποστολή κλιμακίου του ΕΚΕΠΥ στην ευρύτερη περιοχή της Ειδομένης, όπου θα γίνει αυτοψία στους χώρους συνάθροισης, καθώς και στις δομές φιλοξενίας σε Χέρσο και Νέα Καβάλα. Θα ακολουθήσει σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων και τηλεδιάσκεψη με την πολιτική ηγεσία και στελέχη του υπουργείου Υγείας.

Σημειώνεται ότι ακολούθησε τριμερής σύσκεψη με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντίνο Τσουβαλά και τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Σταμάτιο Ράπτη, όπου αποφασίστηκε η στενή συνεργασία ΕΚΕΠΥ- ΕΛΑΣ-ΛΣ για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προσφυγικού όσον αφορά την πρόληψη και την υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων/μεταναστών.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το