Τοπικά

Εκδήλωση κατά της βίας και του σχολικού εκφοβισμού στο Δίαυλο

ekfovismos

Εκδήλωση κατά της βίας και του σχολικού εκφοβισμού την παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας, την Κυριακή 6 Μαρτίου 2016 και ώρα 18:30 στο «Δίαυλο».
Η εκδήλωση εστιάζει στο ιδιαίτερα σημαντικό θέμα της βίας που αφορά τόσο τους νέους, τους εφήβους και τη σχολική κοινότητα, όσο και την οικογένεια, αλλά και την κοινωνία γενικότερα. Θα συμμετέχουν μαθητές των τμημάτων του μαθήματος COMIC (εφήβων και νέων-ενηλίκων) του Τμήματος Δημιουργικής Απασχόλησης Νέων και Ενηλίκων, καθώς και μαθητές του 5ου Γενικού Λυκείου Βόλου.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι να προσεγγίσει το θέμα της βίας και του σχολικού εκφοβισμού με τρόπο βιωματικό και διαδραστικό.
Οι ίδιοι οι μαθητές θα κληθούν να τοποθετηθούν για τις διάφορες μορφές βίας είτε πρόκειται για το σχολικό τους περιβάλλον είτε έξω από αυτό, αλλά και να διερευνήσουν έννοιες και αξίες όπως η ύπαρξη της Αγάπης, της Φιλίας, της Αλληλεγγύης, οι οποίες είναι απαραίτητες για την δημιουργία υγιών και αρμονικών σχέσεων μεταξύ όλων μας.
Επειδή τόσο ο σχολικός εκφοβισμός όσο και κάθε μορφή βίας πηγάζουν από την εδραίωση αντικοινωνικών συναισθημάτων, οι μαθητές μέσα από τη συμμετοχή τους κυρίως στο θεατρικό δρώμενο, θα προσπαθήσουν να μπουν στη θέση του άλλου, συγκεκριμένα των προσώπων του έργου.
Έτσι μέσα από αναλογίες και παραλληλισμούς στόχος είναι να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντική είναι η τοποθέτηση του «εγώ» στη θέση του «άλλου» με τη σημασία της αποδοχής και ένταξης των προσδοκιών «του» στη συμπεριφορά «μου» απέναντι «σ’αυτόν».
Η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης είναι αυτή που θα οδηγήσει τους μαθητές αλλά και όλους στην αλληλεγγύη ως πράξη ζωής, ωθώντας τους στο να απορρίπτουν πράξεις αποκλεισμού και στιγματισμού, μέσα από την κατανόηση του «άλλου».
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

 Τοποθέτηση στο θέμα της βίας και της μη βίας από τον υπεύθυνο του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων, Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν.Μαγνησίας, κ. Αντώνη Πλαγερά.

 Εργασία –παρουσίαση Video από ομάδα μαθητών του 5ου Γενικού Λυκείου Βόλου για τις διάφορες μορφές βίας. Οι συμμετέχοντες μαθητές είναι: Καραγιάννη Ευριδίκη, Κατσικλή Χριστίνα, Κουνατίδης Δημήτριος, Κουφοπούλου Μαριάννα, Κόφφα Κυριακή, Μελαχροινός Άρης, Σταυρίδη Ανθή, Σταυρίδη Άννα-Μαρία, Τότσιλας Διονύσης, Τσορβατζής Αποστόλης.

 Έκθεση ιστοριών comic των μαθητών του Τμήματος Δημιουργικής Απασχόλησης Νέων και Ενηλίκων στο Δίαυλο και ταυτόχρονη προβολή σε video.

Οι συμμετέχοντες μαθητές στο τμήμα εφήβων είναι: Ραχούτης Αχιλλέας, Τσινίκας Παναγιώτης, Ιωαννίδης Βάνιας, Παλαιολόγου Μαρία, Παπαδόπουλος Μιχαήλ, Απλαντή Μυρτώ.
Οι μαθητές στο τμήμα ενηλίκων είναι: Οργανόπουλος Νικόλαος, Κατσικαδάμος Νικόλαος, Πολυμέρου Αθανάσιος, Ρούμπη Βασιλική, Ζάχος Ευάγγελος, Βασιλείου Κατερίνα, Βουτσινάς Βαγγέλης.
Υπεύθυνος επιμορφωτής του μαθήματος Comic είναι ο κ. Καραμπελιάς Γιάννης.
.
 Παρουσία θεατρικού δρώμενου «Τα δάκρυα του Ευτυχισμένου πρίγκηπα» από μαθητές του 5ου Γενικού Λυκείου Βόλου. Πρόκειται για μια θεατρική διερεύνηση της ενσυναίσθησης και της αλληλεγγύης ως πράξεων ζωής μέσα από το γνωστό παραμύθι του «Όσκαρ Ουάιλντ», «Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας».

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι μαθητές μυήθηκαν συγχρόνως στη δημιουργική γραφή, εφόσον με την καθοδήγηση της υπεύθυνης καθηγήτριάς τους, έγραψαν οι ίδιοι τα κείμενα που θα δραματοποιηθούν. Με τον τρόπο αυτόν δημιούργησαν οι ίδιοι το δικό τους θεατρικό έργο , βιώνοντας ακόμα πιο ενεργά τη θεατρική τους εμπειρία. Στο θεατρικό εργαστήρι συμμετέχουν οι μαθητές του 5ου Λυκείου Βόλου: Αγαθού Έλενα, Αγροκώστας Στέργιος, Γουλιώτη Κατερίνα, Νονόγλου Ανδρέας, Παπαδογιάννη Ευανθία, Σταθοπούλου Χριστίνα, Τσιαμασφύρη Βάνα, Φιλίππου Ελευθερία, Χατζηγεωργίου Κάσσυ, Χατζηγούλα Ιωάννα. Τα σκηνικά επιμελήθηκαν οι μαθήτριες Πομελέ Φλώρα και Ταμπάκη Άρτεμη. Τη θεατρική παράσταση εμπνεύστηκε και υλοποίησε η εκπαιδευτικός του σχολείου κα. Αργυράκη Σοφία.
 Ανοικτή συζήτηση με το κοινό για το θέμα της βίας και του σχολικού εκφοβισμού.
 Ακολουθεί μουσική εκδήλωση, τραγούδι: Καλαντζή Αναστασία, κιθάρα: Καλαντζής Γιάννης, μπάσο: Μίλτου Μίλτος

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες στη γραμματεία του Διαύλου, Τοπάλη 14 και στο τηλέφωνο 24210-25363.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το