Κόσμος

Ραγδαίες εξελίξεις: Η Τουρκία μπλοκάρει όλο το σχέδιο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

nato_ships708

Η Τουρκία μπλοκάρει τα σχέδια του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο καθώς δεν δίνει έγκριση στα πολεμικά σκάφη να πλεύσουν στα χωρικά της ύδατα.

Για το λόγο αυτό τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στο Αιγαίο για να παρακολουθούν τα δίκτυα των διακινητών μεταναστών μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Οπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες, η Αγκυρα είπε «όχι» στα αιτήματα της γερμανικής διοίκησης της ναυτικής αποστολής του ΝΑΤΟ.

Παρά τα αιτήματα που υπέβαλε η γερμανική διοίκηση της ναυτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο «οι Τούρκοι αρνήθηκαν» αυτό το Σαββατοκύριακο να μπουν τα πλοία στα τουρκικά χωρικά ύδατα, είπε μια διπλωματική πηγή. Ο ισχυρισμός αυτός επιβεβαιώθηκε και από έναν δεύτερο διπλωμάτη.

«Η εντολή (σ.σ. που ανέλαβε το ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, αφού οι χώρες-μέλη του συμφώνησαν επί του σχεδίου για τις επιχειρήσεις των νατοϊκών πλοίων στο Αιγαίο) αποσαφήνισε κάπως τα πράγματα, όχι όμως το πρόβλημα της εισόδου στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Από την αρχή ξέραμε ότι οι Τούρκοι είναι δύσκολοι και θα είναι δύσκολοι” στο θέμα αυτό, σχολίασε η διπλωματική πηγή.

Οι τουρκικές αρχές “ζήτησαν από τον Γερμανό διοικητή”, τον αντιναύαρχο Γιεργκ Κλάιν, “να πάει στην Άγκυρα για να καθοριστεί η ζώνη όπου θα μπορεί να αναπτυχθεί” η δύναμη του. “Τώρα γίνεται διαπραγμάτευση μεταξύ των Γερμανών και των Τούρκων”, πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Επιπροσθέτως, παρά τις διαβεβαιώσεις Γερμανών και Ελλήνων αξιωματούχων, η Τουρκία «δεν δείχνει κανέναν ή ελάχιστο ζήλο» να παραλάβει τους πρόσφυγες που διασώζονται απο τα πλοία του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της επιχείρησής τους, παρατήρησε η ίδια πηγή.

Απαγόρευσαν στην γερμανίδα υπ. Αμυνας να προσγειωθεί στη Λέσβο

Κλιμακώνοντας την στάση της, η Τουρκία δεν επέτρεψε στην υπουργό Αμυνας της Γερμανίας να προσγειωθεί με ελικόπτερο στη Μυτιλήνη.

Σύμφωνα με το Mega, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόκειται να επισκεφθεί τις νατοϊκές δυνάμεις στο Αιγαίο στις 6 Μαρτίου. Στο πρόγραμμά της είναι να έρθει στη Λέσβο και από εκεί, με ελικόπτερο να επιβιβαστεί στη γερμανική φρεγάτα του ΝΑΤΟ «Βόννη».

Ωστόσο, εισέπραξε την άρνηση των τουρκικών αρχών να προσγειωθεί και να απογειωθεί από την Λέσβο με ελικόπτερο, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι είναι αποστρατικοποιημένη ζώνη!

Εν αναμονή της απάντησης της Γερμανίας, η στάση της Άγκυρας, έρχεται να προστεθεί στην χθεσινή άρνησή της να δώσει άδεια σε νατοϊκό πλοίο να εισέλθει στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το