Οικονομία

Τα μυστικά των συζητήσεων με το ΔΝΤ- Τι αναμένεται από το δείπνο των «6»

velculescu.1.3.708

Κάτι λιγότερο από έξι 24ωρα έχουν στη διάθεση τους οι Ευρωπαίοι προκειμένου να βρουν άκρη με το ΔΝΤ έστω στο Eurogroup της Δευτέρας, καθώς επιβεβαιώνεται κι από πηγές εκτός Ελλάδας ότι η θέση του Ταμείου είναι αμετακίνητη αποτελώντας αυτή τη στιγμή το μοναδικό εμπόδιο για την επιστροφή των επικεφαλής.

Ευρωπαϊκές πηγές με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων επισημαίνουν στο iefimerida ότι υπάρχει έντονη ανησυχία στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο για το κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να διαχειριστεί πολιτικά τη διπλή «βόμβα» προσφυγικού- αξιολόγησης κι ως εκ τούτου φέρονται διατεθειμένοι να φανούν πιο «ελαστικοί» ως προς τις προβλέψεις, τα νούμερα και τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά κυρίως στο συνταξιοδοτικό. Ενδεικτικό είναι, μάλιστα, σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, που επικαλείται πηγές κοντά στη γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το οποίο το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να φανεί πιο ευέλικτο στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση λόγω του προσφυγικού.

Το βασικό πρόβλημα, όπως παραδέχονται και υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, είναι η θέση του ΔΝΤ. «Η θέση του Ταμείου είναι ειλικρινής και συνοψίζεται στο ότι δεν βγαίνει το πρόγραμμα» σημείωσε στο iefimerida ο ίδιος παράγοντας, διευκρινίζοντας ότι το ΔΝΤ δεν πιστεύει πως οι στόχοι για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα είναι ρεαλιστικοί κι ως εκ τούτου δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του προγράμματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παρά το ότι το Ταμείο είχε εκπονήσει το σχέδιο βιωσιμότητας του Χρέους με αυτούς τους στόχους και στο δεύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, εμφανίζεται τώρα να παραδέχεται πως αυτοί οι στόχοι δεν ήταν και δεν είναι ρεαλιστικοί, αμφισβητώντας επί της ουσίας την «καρδιά» του προγράμματος και όχι απλώς κάποιες εκτιμήσεις ή κάποια μέτρα που προτείνει η Αθήνα. Εξ ου και η άγρια κόντρα μεταξύ Χουλιαράκη- Βελκουλέσκου, που επιβεβαιώνουν σήμερα και ευρωπαϊκές πηγές.

Ποιο είναι πλέον το ζητούμενο; Να καμφθεί το ΔΝΤ. Σε αυτό αποσκοπεί το δείπνο των 6 το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, όπου ο Ντέκλαν Κοστέλο με τον προϊστάμενο του Μάριο Μπούτι και ο Ράσμους Ρέφερ με τον προϊστάμενο του Μπενουά Κερέ, θα προσπαθήσουν να πείσουν τη Ντέλια Βελκουλέσκου και τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν. Ποιος είναι ο κίνδυνος για την Αθήνα, όπως παραδέχονται αρμόδια κυβερνητικά στελέχη; Να διολισθήσουν οι Ευρωπαίοι στις θέσεις του Ταμείου και να ζητήσουν πιο σκληρά μέτρα από την ελληνική πλευρά, κάτι που επί του παρόντος δεν διαφαίνεται ως πρόθεση των Ευρωπαίων.

Υπάρχει εναλλακτική οδός για να αποφευχθεί το αδιέξοδο; Να μείνει το ΔΝΤ εκτός του ελληνικού προγράμματος, ενδεχόμενο που επί του παρόντος προσκρούει στην άρνηση του Βερολίνου. Όσοι γνωρίζουν, πάντως, πρόσωπα και πράγματα σημειώνουν ότι στους διαδρόμους των Βρυξελλών ψιθυρίζεται ήδη ότι «αν οι θέσεις και οι απαιτήσεις του Ταμείου είναι παράλογες, τότε οι Ευρωπαίοι θα αποφασίσουν», σενάριο που δεν εξαιρεί ούτε το Βερολίνο.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το