Τοπικά

Δημιουργοί από τον Καναδά αποτύπωσαν και αποθέωσαν την ομορφιά του Πηλίου “Θ”

Σ19 Φ2 ΔΙΣΤ (1)

Ο Κρίστοφερ Ντορμόι είναι ο σκηνοθέτης από τον Καναδά, ο οποίος γύρισε την ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Pelion, Greece-Fall 2015». Κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο πριν από λίγο καιρό και αποτύπωσε με τρόπο μοναδικό τις ομορφιές του Πηλίου, με τον 40χρονο καλλιτέχνη να βάζει τη σφραγίδα του σε ένα εκπληκτικό βίντεο. Η ιδέα για τα γυρίσματα ανήκει σε έναν Έλληνα, τον Γιώργο Γιαμπουράνη, ο οποίος μένει μόνιμα στον Καναδά και η καταγωγή της οικογένειάς του είναι από τη Μαγνησία. Οι δύο άνδρες συνδέονται με πολυετή φιλία, ενώ τα τελευταία χρόνια εργάζονται μαζί στην Ubisoft, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής videogames στον κόσμο.

Ο Κρίστοφερ Ντορμόι και ο Γιώργος Γιαμπουράνης μίλησαν αποκλειστικά στη «Θεσσαλία» και για πρώτη φορά σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης αποκάλυψαν λεπτομέρειες από το ταξίδι τους στο Πήλιο και τις εντυπώσεις τους για το τελικό αποτέλεσμα που αποθεώνει την ομορφιά του μυθικού βουνού των Κενταύρων.

Ο Κρίστοφερ Ντορμόι δικαιούται τον τίτλο του κοσμοπολίτη. Γεννήθηκε το 1976 στη Νέα Υόρκη από Γάλλους γονείς. Μεγάλωσε στην Ελβετία, στη συνέχεια βρέθηκε για σπουδές στη Γαλλία και πιο συγκεκριμένα στη Λιόν, όπου σπούδασε σχέδιο και φωτογραφία. Επόμενος σταθμός του ήταν το Μόντρεαλ, προκειμένου να ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό του πάνω στο σχέδιο στο Πανεπιστήμιο Κονκόρντια, με τον Καναδά να αποτελεί μόνιμο τόπο κατοικίας για τον ίδιον τα τελευταία χρόνια.

Ο Γιώργος Γιαμπουράνης ανέλαβε την παραγωγή και τη διεύθυνση της ταινίας «Πήλιο, Ελλάδα-Φθινόπωρο 2015». Με σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, για 13 χρόνια υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής σε μία από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρείες του Καναδά, την Sid Lee. Μάλιστα, ήταν εκείνος που εισηγήθηκε την πρόσληψη του Ντορμόι, με τη σχέση τους από επαγγελματική να εξελίσσεται γρήγορα σε φιλική. Πριν από δύο χρόνια μετακινήθηκε στην Ubisoft, ανοίγοντας έτσι ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα του.

Χωρίς τίτλο

Πώς προέκυψε η ιδέα

Τον περασμένο Οκτώβριο οι Γιώργος Γιαμπουράνης και Κρίστοφερ Ντορμόι επισκέφτηκαν την Ελλάδα, μετά από πρωτοβουλία του Έλληνα σχεδιαστή, ο οποίος μίλησε για τους δεσμούς του με τη Μαγνησία: «Έχω συγγενείς που ζουν στο Βόλο και το Μούρεσι. Η τελευταία φορά που βρέθηκα εκεί ήταν το καλοκαίρι του 2008 με την οικογένειά μου. Πριν από λίγο καιρό επέστρεψα για μία προσωπική υπόθεση κι έτσι προέκυψε το βίντεο για το Πήλιο. Επικοινώνησα με τον Κρίστοφερ, έναν εξαιρετικά ταλαντούχο καλλιτεχνικό διευθυντή, με τον οποίον είμαστε πολύ καλοί φίλοι. Σκέφτηκα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να με βοηθήσει να τεκμηριώσω μία έκταση γης στο Πήλιο. Τον ρώτησα εάν ήθελε να ταξιδέψει μαζί μου στην Ελλάδα και να τον φιλοξενήσω με δικά μου έξοδα, ώστε να με βοηθήσει. Νομίζω ότι ήταν μια προσφορά που ήταν δύσκολο να αρνηθεί. Στην προετοιμασία συνειδητοποιήσαμε ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι περισσότερο πέρα από το να γυρίσουμε ένα βίντεο που θα τεκμηρίωνε την ακίνητη περιουσία μου. Εφόσον το ολοκληρώσαμε, κινηθήκαμε γρήγορα για να προχωρήσουμε σ’ αυτό το δεύτερο φιλμ ως φόρο τιμής στην περιοχή, ένα δώρο στο Πήλιο και ελπίζουμε να παίξει ένα μικρό ρόλο στην προώθησή του. Οι Έλληνες γνωρίζουν το Πήλιο, αλλά δεν πιστεύω ότι ο υπόλοιπος κόσμος το κάνει. Για παράδειγμα, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό σε ένα Βορειοαμερικανό όταν σκέφτεται την Ελλάδα είναι είτε η Ακρόπολη, είτε μια καρτ ποστάλ με εικόνες από λευκά και μπλε σπίτια με φόντο το γαλάζιο της θάλασσας. Αν και κάτι τέτοιο δεν μεταφέρει την ποικιλομορφία των περιοχών που είναι λιγότερο γνωστές για την ομορφιά τους, με τον Κρίστοφερ θέλαμε να δημιουργήσουμε την αντίδραση «Αυτή είναι η Ελλάδα; Ουάου!»».

Για τον Κρίστοφερ Ντορμόι ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκε στην Ελλάδα και δεν έκρυψε το πόσο εντυπωσιάστηκε από τα όσα αντίκρισε στο Πήλιο: «Δεν είχα επισκεφτεί άλλοτε την Ελλάδα και το Πήλιο, είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη σ’ αυτή τη χώρα. Όπως ανέφερε και ο Γιώργος, οι λόγοι της επίσκεψής μου ήταν να τον βοηθήσω να φέρει σε πέρας το έργο του, αλλά επίσης ήταν μια καλή ευκαιρία για να υλοποιήσουμε ένα έργο που είχαμε μαζί, ένα ταξίδι μέσα από φωτογραφίες και βίντεο. Όπως δουλέψαμε μαζί πολλά χρόνια στη Sid Lee, θέλαμε να περάσουμε το χρόνο μας για να ανακαλύψουμε και να πειραματιστούμε με φωτογραφίες πάνω σε ένα καλό θέμα. Το Πήλιο ήταν ένα τέλειο πλαίσιο γι’ αυτό».

Σ19 Φ3 ΔΙΣΤ

Μαγεύτηκε από το Πήλιο

Το ταξίδι των δύο ανδρών διήρκησε τρεις ημέρες. Έμειναν στο Πήλιο τρεις ημέρες, από τις 26 μέχρι τις 28 Οκτωβρίου 2015, με την παραμονή τους να συμπίπτει και με τον εορτασμό του «Όχι». Ο σκηνοθέτης από τον Καναδά από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στο βουνό των Κενταύρων, έμεινε έκθαμβος καθώς ανακάλυπτε σιγά-σιγά τις ομορφιές του τόπου. «Το Πήλιο είναι ένα μαγευτικό μέρος σίγουρα. Ο Γιώργος έχει ανακαλύψει νωρίτερα αυτό το υπέροχο μέρος, αλλά για τον εαυτό μου που επισκέφτηκα το Πήλιο για πρώτη φορά ήταν μια έκπληξη», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Κρίστοφερ Ντορμόι, για να συμπληρώσει: «Εντυπωσιάστηκα από την ανεξερεύνητη ομορφιά του Πηλίου. Η φύση, οι παραδόσεις, οι ζεστοί άνθρωποι, το φαγητό… Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάνουν αυτόν τον τόπο μοναδικό. Το Πήλιο είναι αυθεντικό, μέσα στο πράσινο και ρέει νερό παντού. Μπορεί κάποιος να κάνει σκι το χειμώνα, να κολυμπήσει σε πολλές διαφορετικές παραλίες το καλοκαίρι, τα τρόφιμα και τα προϊόντα είναι φρέσκα, απλά και ειλικρινή. Γυρίζεις πίσω στο σπίτι και όλα σου φαίνονται διαφορετικά».

Γνωρίζοντας το μύθο…

Στο Πήλιο έχουν ριζώσει και περιπλέκονται πολλοί μύθοι, οι οποίοι βρίσκουν συνέχεια σε σύγχρονους δημιουργούς. Ο 40χρονος σκηνοθέτης στάθηκε ιδιαίτερα πάνω σ’ αυτό το κομμάτι, λέγοντας: «Ο Γιώργος ήξερε ήδη αρκετά πράγματα, ενώ η οικογένειά του μας βοήθησε να μάθουμε περισσότερα για τις παραδόσεις που κάνουν το Πήλιο τόσο αυθεντικό. Μάλιστα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ζήση Μπεχλιβάνη, ο οποίος είναι εξάδελφος του Γιώργου και μας πρόσφερε τεράστια βοήθεια. Όλοι αυτοί οι μύθοι είναι μέρος του πολιτισμού της περιοχής αυτής και της ιστορίας της Ελλάδας γενικότερα, συμβάλει στη δημιουργία ενός μυστικιστικού τόπου που είναι γεμάτος από ενδιαφέρουσες ιστορίες».

Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν η άποψη του Γιώργου Γιαμπουράνη, ο οποίος τόνισε με τη σειρά του τα εξής: «Υπάρχουν οι μύθοι που μαθαίνουμε στο σχολείο και εκείνα που οι ντόπιοι λένε προσαρμόζοντάς τους στο σύγχρονο περιβάλλον. Μιλήσαμε πολύ με τους ανθρώπους που συναντήσαμε και αυτά που μάθαμε, προσπαθήσαμε να τα μεταφέρουμε μέσα στην ταινία. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο Φώτης, που έχει το ξενοδοχείο «Ο χαμένος Μονόκερως» στην Τσαγκαράδα. Μπορείτε να τον δείτε στο βίντεο, καθώς ανάβει ένα τσιγάρο, με φόντο τον αρχαίο πλάτανο, ηλικίας 2000 χρόνων περίπου και τον σέβονται όλοι στο χωριό. Αν ποτέ πάτε, σιγουρευτείτε ότι θα τον ρωτήστε γι ‘αυτό. Δεν θα το μετανιώσετε».

Σ19 Φ1 ΔΙΣΤ (1)

Η αρχιτεκτονική παράδοση

Στο προλογικό σημείωμα του σκηνοθέτη για την ταινία, υπήρξε αναφορά και για την πλούσια αρχιτεκτονική παράδοση των χωριών του Πηλίου, με τον Κρίστοφερ Ντορμόι να εξηγεί πώς φάνηκε στα μάτια του αυτή η ποικιλομορφία: «Ζούμε

στο Μόντρεαλ, αλλά και οι δύο έχουμε καταγωγή από την Ευρώπη. Ο Γιώργος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μόντρεαλ του Καναδά, αλλά οι γονείς του μετανάστευσαν από την Ελλάδα γύρω στη δεκαετία του ’60. Όσο για μένα, γεννήθηκα στη Νέα Υόρκη, αλλά μεγάλωσα σε Ελβετία και Γαλλία από τους γονείς μου, οι οποίοι είναι από τη Γαλλία. Έχουμε βιώσει αυτό το είδος της ποικιλίας του πολιτισμού και της παράδοσης που συχνά αντιπροσωπεύεται στην αρχιτεκτονική. Ωστόσο, ήταν εκπληκτική η διαφορετικότητα που συναντήσαμε στο Πήλιο. Οδηγούσαμε 30 λεπτά από το ένα χωριό στο άλλο και η ατμόσφαιρα άλλαζε τελείως».

Στη συνέχεια μίλησε για το κριτήριο επιλογής των τοπίων που συμπεριέλαβε στην ταινία: «Ο Γιώργος έχει οικογένεια στο Βόλο και οι δικοί του μας καθοδήγησαν στο να ανακαλύψουμε και να κινηματογραφήσουμε μερικά από τα καλύτερα μέρη στην περιοχή, τα οποία, δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να τα δείξουμε όλα στο φιλμ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, υπάρχουν τόσα αξιοθέατα και όμορφα μέρη για να δεις στο Πήλιο».

Ο Κρίστοφερ Ντορμόι εκφράστηκε με τα θερμότερα λόγια και για την ελληνική φιλοξενία, επισημαίνοντας: «Πραγματικά έμεινα έκπληκτος από τη ζεστή φιλοξενία. Γνωρίζω ότι η Ελλάδα αυτή την εποχή περνάει δύσκολους καιρούς από κοινωνικής και οικονομικής άποψης. Όμως, ερχόμενος στο Πήλιο ανακάλυψα ανθρώπους, στους οποίους αρέσει το ποιοι είναι, από πού προέρχονται και είναι περήφανοι για τον πολιτισμό τους».

Ηλιοβασίλεμα στη Μακρινίτσα

Δεκάδες τα μέρη που επισκέφτηκαν οι Κρίστοφερ Ντορμόι και Γιώργος Γιαμπουράνης κι αυτό έκανε ακόμη πιο δύσκολη την απάντηση που κλήθηκαν να δώσουν για τα μέρη που τους άρεσαν περισσότερο κατά την περιήγησή τους στο Πήλιο. «Η Μακρινίτσα ήταν το αγαπημένο μου μέρος για πολλούς λόγους», εξομολογήθηκε ο Γάλλος σκηνοθέτης, εξηγώντας τους λόγους στη συνέχεια: «Καταπληκτικό τοπίο, κυρίως κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος. Το ίδιο το χωριό φαίνεται να ξεπροβάλει μέσα από ένα όνειρο. Η τοποθεσία που χτίστηκε, τα καλντερίμια, η αρχιτεκτονική των σπιτιών, η φύση γύρω από το χωριό, αλλά και οι άνθρωποι, είναι στοιχεία από την πραγματική ζωή που κάνουν τη Μακρινίτσα τόσο αυθεντική και μαγική».

Από την άλλη πλευρά, ο Έλληνας σχεδιαστής δεν έκρυψε την προτίμησή του στις παραλίες του Πηλίου: «Έχω την τύχη να έχω επισκεφθεί κάποιες πολύ όμορφες παραλίες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών νησιών. Όμως αυτό που έχω να πω είναι πως πουθενά δεν έχω δει τέτοια πολυμορφία παρόμοια με του Πηλίου. Πηγαίνοντας από τη μία παραλία στην άλλη, νομίζεις ότι είσαι σε μια διαφορετική χώρα. Όμως, όλες βρίσκονται σε τόσο μικρή απόσταση μεταξύ τους».

Στο στούντιο για το μοντάζ

Με την επιστροφή στο Μόντρεαλ, το επόμενο βήμα ήταν να ξεκινήσουν το μοντάζ της ταινίας. Ο Γιώργος Γιαμπουράνης δεν έκρυψε τη νοσταλγία που ένιωσε για το ταξίδι του στο Πήλιο, καθώς βρέθηκε στο στούντιο για την ολοκλήρωση του φιλμ: «Ναι, ένιωσα νοσταλγία. Γνωρίζαμε άλλωστε ότι εάν στην τελική επεξεργασία του φιλμ δεν αφήναμε τα συναισθήματά μας ελεύθερα, κανείς δεν θα το έκανε. Ο τόνος που προσπαθήσαμε να δώσουμε, ήταν να κάνει το Πήλιο να φαντάζει σαν μια όμορφη ανάμνηση, ακόμη και αν έχεις πάει ποτέ εκεί. Το Πήλιο μας έδωσε τόσες πολλές επιλογές για να πούμε την ιστορία του μ’ αυτόν τον τρόπο. Το πιο δύσκολο κομμάτι για εμάς ήταν η τελική επιλογή των σκηνών, αφού το υλικό των 20 ωρών βίντεο που γυρίσαμε έπρεπε να καταλήξει σε μία ταινία που θα είχε διάρκεια λίγα λεπτά».

Τα σχέδιά τους για το μέλλον

Η συνέντευξη με τους δύο δημιουργούς έκλεισε με την αναφορά στα μελλοντικά σχέδιά τους. «Σίγουρα θα επιστρέψω στην Ελλάδα! Είναι τόσο όμορφη χώρα», υπογράμμισε ο Κρίστοφερ Ντορμόι, για καταλήξει: «Γυρίζοντας πίσω, ανακάλυψα ότι ήταν πολύ ενδιαφέρον που επισκέφτηκα, κινηματογράφησα και πρόβαλα μία περιοχή που δεν είναι τόσο γνωστή στον υπόλοιπο κόσμο. Η Ελλάδα έχει τόσες πολλές όμορφες τοποθεσίες. Είμαι βέβαιος ότι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ή έχουν δεν ακούσει καν γι’ αυτές. Θα ήθελα να τις ανακαλύψουν και το φιλμ που ετοιμάσαμε, ευελπιστώ να δείξει αυτούς τους θησαυρούς που υπάρχουν στο Πήλιο».

Από τη μεριά του ο Γιώργος Γιαμπουράνης, ο οποίος, άλλωστε, κατάγεται από τη Μαγνησία, δεν έκρυψε ότι η «πόρτα» για το Πήλιο θα είναι πάντοτε ανοικτή για εκείνον: «Η οικογένειά μου βρίσκεται εκεί, έτσι υπάρχει πάντα ένας λόγος για να γυρίσω πίσω. Το ταξίδι με τον Κρίστοφερ ήταν κάτι το διαφορετικό. Εμείς πάντα θέλαμε να συνεργαστούμε για να κάνουμε κάτι τέτοιο. Πάντως, για να είμαι ειλικρινής, πραγματικά δεν περιμέναμε πως ο κόσμος θα έδινε τόσο μεγάλη προσοχή στην ταινία. Παραμένουμε προσγειωμένοι και ταπεινοί, ενώ θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι μοιράστηκαν τις σκέψεις τους για την ταινία. Ετούτο αξίζει περισσότερο απ’ όλα, γι’ αυτό με τον Κρίστοφερ υποσχόμαστε πως θα κάνουμε κι άλλα πράγματα μαζί».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το