Τοπικά

Ιερέας από το Μούρεσι συνομιλητής της Μέρκελ για το προσφυγικό “Θ”

Ο π. Απόστολος Μαλαμούσης από το Μούρεσι σύμβουλος κατά ξενοφοβίας στη Γερμανία
Ο π. Απόστολος Μαλαμούσης από το Μούρεσι σύμβουλος κατά ξενοφοβίας στη Γερμανία

Γεννήθηκε στο Μούρεσι Πηλίου το 1947. Το 1972 μεταναστεύει στη Γερμανία, όπου στην πόλη Τρόισντορφ χειροτονείται πρεσβύτερος. Το 1999 πετυχαίνει την κατοχύρωση στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο του ιστορικού ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, ενώ ένα χρόνο μετά κάνει την πρώτη περιφορά του αγίου επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή στο κέντρο του Μονάχου. Το 2005 καθιερώνει την ελληνοβαυαρική Ημέρα Πολιτισμού. Ο πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου, αρχιερατικός επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία π. Απόστολος Μαλαμούσης αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για την αντιμετώπιση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού στη Γερμανία, όντας μάλιστα μέσα από θεσμικά όργανα και συνομιλητής της καγκελαρίου Μέρκελ.

Για την προσφορά του θα τιμηθεί μέσα στους επόμενους μήνες από τη Μητρόπολη Δημητριάδος.

Ο π. Απόστολος ευγενικός και ουσιαστικός στις τοποθετήσεις του δέχθηκε και απάντησε στα ερωτήματα της «Θ».

Πόσο επικίνδυνη είναι η επάνοδος του ρατσισμού και της ακροδεξιάς λόγω των μεγάλων ροών των προσφύγων; Ποιες ενέργειες έχετε κάνει για αυτό το θέμα;

Η επάνοδος του ρατσισμού και της ακροδεξιάς είναι άκρως επικίνδυνη και για το λόγο αυτό η βαυαρική κοινωνία λαμβάνει ήδη προληπτικά μέτρα για την καταπολέμησή της.

Στο Μόναχο υπάρχουν μεταξύ άλλων οι κάτωθι ειδικές διακομματικές επιτροπές του Δήμου Μονάχου, στις οποίες μετέχω ενεργά, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας.

Ο «Συνασπισμός για Ανεκτικότητα, Δημοκρατία και Κράτος Δικαίο»  υπό την προεδρία του αρχιδημάρχου Μονάχου κ. Ντίτερ Ράιτερ (Dieter Reiter).

Η «Επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου για Διαπολιτιστική Ενσωμάτωση» υπό τη προεδρία της δημάρχου κ. Χριστίνε Στρομπλ (Christine Strobl).

Η «Ειδική Υπηρεσία για Δημοκρατία – ενάντια στην ακροδεξιά, ρατσισμό και μισανθρωπία». Είναι μια ειδική υπηρεσία στο Δημαρχείο Μονάχου για καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Υπάρχουν επίσης και σύλλογοι και οργανισμοί που δραστηριοποιούνται αποτελεσματικά ενάντια στην ακροδεξιά και το ρατσισμό, όπως λ.χ. ο Σύλλογος «Το Μόναχο είναι Πολύχρωμο», ενώ στις διαδηλώσεις και αντιφασιστικές πορείες του οποίου είμαι πάντα στην πρώτη γραμμή. Επειδή ο Χίτλερ και οι χιτλερικοί είχαν ως αγαπητό τους χρώμα το καφέ, παρέμεινε το καφέ ως σύμβολο έκφρασης φασιστικών ιδεών και πρακτικών. Για το λόγο αυτό όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις στη Γερμανία αναφέρουν τη λέξη πολύχρωμο για να διατρανώσουν τη συμβίωσή τους  με διαφόρους λαούς και πολιτισμούς.

Η βαυαρική κυβέρνηση ίδρυσε, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού κ. Σέεχοφερ, το Ίδρυμα «Συνασπισμός Αξιών της Βαυαρίας», (Wertebundnis Bayern), με σκοπό τη συνεργασία βαυαρικών οργανισμών, συλλόγων και φορέων, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και προέλευσης, για τη μεταλαμπάδευση αξιών στη νεολαία. Μετέχω ήδη, ως ιδρυτικό στέλεχος, από την πρώτη στιγμή ζωής και δράσης του ιδρύματος στα διάφορα προγράμματά του.

Επίσης η βαυαρική κυβέρνηση ίδρυσε «Το Βαυαρικό Συμβούλιο Ενσωμάτωσης», υπό την προεδρία του Βαυαρού βουλευτή κ. Μάρτιν Νόιμεγιερ. Ανήκω στα ιδρυτικά στελέχη του Βαυαρικού Συμβουλίου Ενσωμάτωσης.

Επίσης είναι γνωστή στο Μόναχο και στη Βαυαρία η αγαστή συνεργασία μου με την Εβραϊκή Κοινότητα και τις διάφορες μουσουλμανικές κοινότητες, με σκοπό την αρμονική και ειρηνική συμβίωσή μας. Μετέχω ενεργά στην ίδρυση Μουσουλμανικού Κέντρου στο Μόναχο, ως μέλος του Ανωτάτου Ιδρυτικού Συμβουλίου του.

Η ετήσια συμμετοχή μου σε επίσημες αντιφαστικές εκδηλώσεις και Ημέρες Μνήμης της Βαυαρικής Πολιτείας και του Βαυαρικού Κοινοβουλίου στα βαυαρικά Στρατόπεδα Συγκέντρωσης στις πόλεις Νταχάου, Φλόσσενμπουργκ, Χέσμπρουκ, Καούφεριγκ κ.ά. αποτελεί μακροχρόνια και καθιερωμένη πρακτική μου.

Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας καθιέρωσε από ετών – με πρωτοβουλίες μου – τρεις εκδηλώσεις στο Μόναχο: Τον Αγιασμό του κεντρικού ποταμού Ίζαρ, τα Θεοφάνεια, την Περιφορά του Επιταφίου, στην κεντρική πλατεία Μονάχου, (Marienplatz)  και την Ελληνο-Βαυαρική Πολιτιστική Ημέρα.

Στις τρεις αυτές εκδηλώσεις προσκαλούνται ανώτατοι εκπρόσωποι της βαυαρικής Πολιτείας, του Δήμου και των τοπικών Εκκλησιών, οι οποίοι και απευθύνουν χαιρετισμούς. Όλοι τους αναφέρονται με επαινετικά σχόλια στην επιτυχημένη ενσωμάτωση των Ορθοδόξων Ελλήνων στη βαυαρική κοινωνία, μας θεωρούν πρότυπο ενσωμάτωσης και παρακαλούν και τις άλλες εθνότητες να μιμηθούν το παράδειγμα ζωής και δραστηριοποίησής μας στο χώρο που ζούμε.

Είμαστε απείρως ευγνώμονες στον σεβασμιότατο μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο για τη σοφή πηδαλιουχία του και τις καίριες και έξυπνες παρεμβάσεις και συμβουλές του, για να έχει ο ορθόδοξος ελληνισμός της Γερμανίας Μικρές Πατρίδες, όπως χαρακτηριστικά ο ίδιος το αναφέρει.

Με τις εκδηλώσεις και δραστηριότητες αυτές η Εκκλησία μας και εγώ προσωπικά έχουμε ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενσωμάτωση και στην καταπολέμηση ρατσισμού και ξενοφοβίας με την ορθόδοξη παρουσία και πνευματικότητα και την ενεργό συμμετοχή μας στα εν Μονάχω και Βαυαρία δρώμενα. Για το έργο αυτό έτυχα πολλαπλών τιμητικών διακρίσεων από τη Βαυαρική Κυβέρνηση, τη βαυαρική βουλή και άλλους βαυαρικούς και γερμανικούς φορείς και οργανισμούς.

Ακόμη και ένας Γερμανο-Τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος με τίμησε ως «πρότυπο για την κοινωνία της ενσωμάτωσης» Οι μεγάλης κυκλοφορίας βαυαρικές εφημερίδες, η βαυαρική τηλεόραση και το βαυαρικό ραδιόφωνο ασχολήθηκαν εκτενώς με το έργο και την προσφορά μου στη βαυαρική κοινωνία. Επίσης ένα εκδοτικός οίκος αναφέρθηκε διεξοδικά σε καλαίσθητη έκδοση βιβλίου στη ζωή μου από το Μούρεσι μέχρι το Μόναχο και στην εδώ προσφορά μου.

Έχετε συνομιλήσει και με την καγκελάριο κ. Μέρκελ για το θέμα; Τι υποστηρίζουν οι Γερμανοί για το προσφυγικό; Πώς βλέπουν τη θέση της Ελλάδας στο θέμα αυτό;

Η καγκελάριος κ. Μέρκελ έχει ιδρύσει προ οκταετίας το «Συμβούλιο Κορυφής για την Ενσωμάτωση» στο οποίο συμμετέχουν ανώτατοι εκπρόσωποι της γερμανικής Πολιτείας (πρωθυπουργοί κρατιδίων της ΟΔΓ και ομοσπονδιακοί υπουργοί), της τοπικής αυτοδιοίκησης, πανεπιστημίων, επιχειρήσεων, ομοσπονδιών μεταναστών και των εκκλησιών. Έχω την τιμή να εκπροσωπώ την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας. Στις συσκέψεις αυτές, υπό την προσωπική προεδρία της κ. Μέρκελ, καθορίζονται οι κεντρικές στρατηγικές γραμμές για όλα τα θέματα, από το προσφυγικό μέχρι και την εκπαίδευση και επαγγελματική αποκατάσταση της νεολαίας, ιδιαίτερα των μεταναστών και προσφύγων.

Υπάρχει επίσης και  η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για «Μετανάστευση, Πρόσφυγες και Ενσωμάτωση». Η Υπηρεσία αυτή υπάγεται απευθείας στην καγκελάριο κ. Μέρκελ και είναι στην υπευθυνότητα της τουρκικής καταγωγής μετανάστριας, ομοσπονδιακής υπουργού παρά τη καγκελαρίω, κ. Aydan Ozoguz. Συμμετέχω και στις εργασίες της υπηρεσίας αυτής.

Οι Γερμανοί περιμένουν να ενισχυθεί η Ελλάδα από την ΕΕ στην προσπάθειά της να ελέγξει τα εξωτερικά της σύνορα. Για τη Γερμανία το μεγάλο πρόβλημα είναι η στάση της Τουρκίας στο προσφυγικό.

 

Μπορεί η χριστιανική Ευρώπη να δεχτεί τα εκατομμύρια των μουσουλμάνων και να τα εντάξει στους κόλπους της;

Η χριστιανική Ευρώπη γνωρίζει καλώς την επιθυμία εκατομμυρίων μουσουλμάνων, Τούρκων και μη, να έλθουν κάποτε στη Ευρώπη. Η ένταξη είναι δύσκολη λόγω διαφορετικών παραδόσεων, ηθών και εθίμων, όχι μόνο σε σχέση με το χριστιανισμό, αλλά και σε σχέση με τις διάφορες μουσουλμανικές ομάδες. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ενιαία θρησκευτική, κοινωνική, πολιτική και μορφωτική δομή των μουσουλμάνων, αυτό και μόνο αποτελεί μεγάλο πρόβλημα. Μια προσπάθεια όμως δημιουργίας τόπων και χώρων, όπου οι μουσουλμάνοι  – και με βάση το γερμανικό σύνταγμα – δεν θα θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας, θα αποτελέσει ασφαλώς το πλαίσιο ένταξης, ειρηνικής και αρμονικής συμβίωσης.

Έχετε επαφές με τη Μητρόπολη Δημητριάδος. Ποια συνεργασία υπάρχει;

Επισκέπτομαι τη γενέτειρά μου, το Μούρεσι Πηλίου μόνο για μερικές ημέρες το καλοκαίρι και για το λόγο αυτό δεν είναι εύκολο να υπάρξει μια συστηματική συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος. Οφείλω όμως χάριτας και θερμές ευχαριστίες τόσο στον μακαριστό μητροπολίτη κηρό Χριστόδουλο, που μπήκε στον κόπο να έλθει στο Μούρεσι το 1977 και να βαφτίσει τη δεύτερη θυγατέρα μου Ζωή, όσο και στο νυν μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο για τον κόπο του να έλθει στο Μούρεσι το 2010, μαζί με τον μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο, για την τέλεση του γάμου της πρώτης θυγατέρας μου Όλγας.

Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός, ότι ο σεβασμιότατος κ. Ιγνάτιος κατά τη πρόσφατη επίσκεψή του στο Μόναχο, αποφάσισε να δρομολογήσει μια διμερή ελληνοβαυαρική συνεργασία, σε επίπεδο των Ακαδημιών Βόλου και Βαυαρίας. Χαιρετίζω τη σοφή και έξυπνη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του σεβασμιοτάτου κ. Ιγνατίου και του υποσχέθηκα να τον συνδράμω, με τις πτωχές μου δυνάμεις, στο νέο αυτό θεολογικό, πολιτιστικό και κοινωνικό άνοιγμα της Μητροπόλεως Δημητριάδος

Ενορίες από τη Γερμανία βοηθούν την Ελλάδα της κρίσης; Θα συνεχιστεί αυτό;

Βεβαίως, για το λόγο ότι η πατρίδα μας θα χρειαστεί ακόμη πολύ καιρό για να βγει από την ύφεση, με τις γνωστές σε όλους μας δραματικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα στις οικονομικά αδύναμες ομάδες των συμπολιτών μας.

Οι Έλληνες της Γερμανίας είναι κοντά στη εκκλησία;

Η εκκλησία είναι η δεύτερη πατρίδα των Ελλήνων στη Γερμανία. Κάθε Κυριακή ζούμε με την ανείπωτη χαρά της συνάντησής μας στη Θεία Λειτουργία και στα Πνευματικά μας Κέντρα, όπου καλλιεργούνται οι παραδόσεις μας και γεφυρώνουμε ελληνικό, βαυαρικό και γερμανικό πολιτισμό.

Έχουν τύχη στη Γερμανία οι νεομετανάστες που έρχονται εκεί λόγω ανεργίας στη χώρα μας;

Οι νεομετανάστες που έχουν μια υποδομή στη γερμανική γλώσσα και ένα πτυχίο επαγγελματικής σχολής ή πανεπιστημίου, έχουν πολλές δυνατότητες εξεύρεσης εργασίας. Το πρόβλημα έγκειται κυρίως στην εξεύρεση κατοικίας, αφού σε μερικές πόλεις, όπως λ.χ. το Μόναχο, οι τιμές ενοικίων είναι υψηλότατες. Ανειδίκευτοι εργάτες δεν έχουν παρόν και μέλλον στη Γερμανία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το