Τοπικά

«Γεύση» εργασιακών σχέσεων Κύπρου από ζευγάρι σεφ… “Θ”

mendoni sofokleous

Και οι δύο είναι νέοι σε ηλικία, ενώ γνωρίστηκαν σε σχολή και στη συνέχεια έγιναν ζευγάρι έχοντας σήμερα ένα παιδάκι. Ο λόγος για τον Κώστα Μενδώνη και την Γεωργία Σοφοκλέους, Κύπριοι, που δουλεύουν ως σεφ σε ξενοδοχεία στην Αγία Νάπα και τη Λάρνακα αντίστοιχα, και οι οποίοι βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες για ολιγοήμερες διακοπές στην Αγριά για να συναντήσουν συγγενείς τους, αφού ο πατέρας του Κώστα είναι Έλληνας. Βέβαια και ο ίδιος είναι πάρα πολύ καιρό στην Κύπρο, αφού πριν χρόνια γνώρισε σε διακοπές στη Μεγαλόνησο τη μητέρα του Κώστα και την παντρεύτηκε μένοντας μόνιμα στην Κύπρο. Ο Κώστας είναι ένας από τα έντεκα αδέρφια της οικογένειας, τρία αγόρια και οκτώ κορίτσια. Η «Θ» συνάντησε τους δύο Κύπριους νέους στην Αγριά, οι οποίοι μίλησαν για το πώς γνωρίστηκαν, πώς επέλεξαν το επάγγελμα του σεφ, αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στη Μεγαλόνησο. Εξάλλου, ένα ζευγάρι σεφ είναι πολύ σπάνιο «φαινόμενο», γι’ αυτό είναι η καλύτερη εισαγωγή για μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Ο Κώστας Μενδώνης και η Γεωργία Σοφοκλέους, Κύπριοι, είναι ζευγάρι έχοντας αποκτήσει και ένα παιδάκι, ενώ εργάζονται σε μεγάλα ξενοδοχεία ως σεφ, στην Αγία Νάπα και τη Λάρνακα αντίστοιχα. *

Πριν λίγες ημέρες βρέθηκαν και οι δύο στην Αγριά έχοντας συγγενείς από τον πατέρα του Κώστα.

Οι δύο τους γνωρίστηκαν σε σχολή ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, από την οποία εξήλθαν ως επαγγελματίες μάγειρες, δουλεύοντας σήμερα σε μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, και μίλησαν στη «Θ» για τη γνωριμία τους, για την επιλογή του επαγγέλματός τους, αλλά και για την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο και τις δυσκολίες που υπάρχουν, οι οποίες δεν απέχουν και πολύ από την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.

Ο Κώστας είναι από ένα χωριό έξω από τη Λάρνακα, ενώ είναι έντεκα αδέρφια, τρία αγόρια και οκτώ κορίτσια, με την τελευταία φορά που επισκέφτηκε την Ελλάδα να είναι το 2007, και η Γεωργία από το Δασάκι, λίγο έξω από τη Λάρνακα, η οποία έχει επισκεφτεί ξανά την Ελλάδα, μιας και η αδερφή της βρίσκεται στα Γιάννενα.

Όσον αφορά στο πώς επέλεξαν το επάγγελμα του σεφ ο Κώστας τονίζει ότι «από μικρός μου άρεσε η μαγειρική. Θυμάμαι τον εαυτό μου από πάρα πολύ μικρή ηλικία να ακολουθώ τη μητέρα μου όποτε έμπαινε στην κουζίνα για να μαγειρέψει και καθόμουν στον πάγκο παρακολουθώντας την, αλλά και βοηθώντας». Από την πλευρά της και η Γεωργία δηλώνει λάτρης της μαγειρικής από μικρή ηλικία με τον Κώστα να προσθέτει ότι έκανε το χόμπι του επάγγελμα.

«Τελειώσαμε και οι δύο ξενοδοχειακή σχολή στη Λευκωσία» επισημαίνει η Γεωργία, ενώ σε σχετική ερώτηση απαντά ότι «παλιότερα οι απολαβές για ένα σεφ ήταν πολύ καλύτερες απ’ ό,τι είναι σήμερα. Εμείς δεν προλάβαμε αυτές τις εποχές και όταν αρχίσαμε να δουλεύουμε σε ξενοδοχεία οι αμοιβές είχαν πάρει την κατιούσα».

Ο Κώστας Μενδώνης αναφέρει ότι ο α’ μάγειρας πριν κάποια χρόνια μπορεί να είχε ως βασικό μισθό 1.000 κυπριακές λίρες (περίπου 1.700 ευρώ), ενώ σήμερα το μάξιμουμ είναι τα 1.000 ευρώ.

Οι ίδιοι αναφέρουν μέσα από παραδείγματα ότι οι εργασιακές σχέσεις έχουν «διαλυθεί», με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Γεωργία, η οποία εργάζεται ως part time 7,5 χρόνια, ενώ η εργασία της είναι εννιά ώρες την ημέρα με διάλειμμα (από τις 5 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι), το οποίο «πάρα πολύ συχνά δεν μπορείς να το κάνεις, διότι πολύ απλά έχεις πολλή δουλειά».

Η ίδια τονίζει πως στο ξενοδοχείο που εργάζεται είναι υπεύθυνη προγεύματος και σημειώνει ότι «αν δεν υπάρχει κίνητρο να εργαστείς, δύσκολα κρατάς τέτοια δουλειά, διότι είναι πολλές οι ώρες, πολλές οι μέρες και απαιτητική η δουλειά. Εγώ μένω στη δουλειά γιατί μου αρέσει πολύ η μαγειρική».

Οι περισσότεροι που εργάζονται σε ξενοδοχεία είναι part time με ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα, άδειες, ασφάλιση κ.ά.

Η Γεωργία Σοφοκλέους επισημαίνει ότι πολλές είναι οι διασημότητες για τους οποίους έχει μαγειρέψει, όπως ηθοποιούς («Μπρούσκο», «Κλεμμένα όνειρα»), όπου έχουν γυριστεί και σκηνές στο ξενοδοχείο που εργάζεται, ποδοσφαιριστές, ακόμα και την Εθνική Ελλάδας των αντρών στην τελευταία επίσκεψή της στη Μεγαλόνησο, η Εθνική Ολλανδίας, ομάδες από την Κύπρο κ.ά., ακόμη και πολιτικοί, όπως ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, άφιξη για την οποία δεν είχε ενημερωθεί κανείς από το προσωπικό του ξενοδοχείου. «Το μάθαμε όταν εμφανίστηκαν άντρες της ασφάλειας με σκυλιά» λέει χαρακτηριστικά, ενώ πριν καιρό γερμανικό κανάλι έκανε εκπομπή με αντικείμενο τα ξενοδοχεία της Κύπρου παίρνοντας συνέντευξη από τη Γεωργία για το πώς ετοιμάζεται το πρόγευμα για τους πελάτες του ξενοδοχείου.

Από την πλευρά του ο Κώστας Μενδώνης τονίζει ότι οι περισσότεροι γνωστοί για τους οποίους έχει μαγειρέψει είναι ηθοποιοί και τραγουδιστές (Ασλανίδου, Τσαλίκης κ.ά.), ενώ οι πολιτικοί δεν προτιμούν το ξενοδοχείο που εργάζεται, διότι είναι μικρό, αν και βρίσκεται στην 27η θέση ανάμεσα στα περίπου 300 ξενοδοχεία της Κύπρου (5, 4, 3 και 2 αστέρων).

Προβλήματα, μνημόνιο και οι Ρώσοι…

Στη συζήτηση δεν μπορούσε να λείψει και η πολιτική, αλλά και το γεγονός ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να βγει από το μνημόνιο. «Λένε ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο, αλλά εμείς στη δουλειά μας δεν το βλέπουμε αυτό και παρόλο που υπάρχει τουρισμός δεν αυξάνονται μισθοί, θέσεις εργασίας, ενώ αν και η ανεργία είναι πολύ υψηλή, δουλεύουν πάρα πολλοί ξένοι, ακόμα και στα ξενοδοχεία» επισημαίνουν.

Από την πλευρά του ο Κώστας σημειώνει ότι «φταίμε και εμείς οι Κύπριοι με τη νοοτροπία μας, αφού αρκετοί είναι αυτοί που δεν δέχονται δουλειές, επειδή τα χρήματα είναι λίγα, με αποτέλεσμα να προτιμώνται οι ξένοι. Π.χ. Κύπριοι δεν δουλεύουν ως σεφ με 800 ευρώ που τους δίνουν και αναγκαστικά προσλαμβάνουν ξένους με λιγότερα χρήματα, οι οποίοι αρκετές φορές είναι πιο παραγωγικοί, αφού τέτοια ποσά δεν τα έπαιρναν στη χώρα τους. Φτάσαμε σε ένα σημείο από τα 200 άτομα προσωπικό ενός ξενοδοχείου πάνω από τους μισούς να είναι ξένοι. Από παντού, από όλες τις χώρες. Ρώσοι, Ρουμάνοι, Βούλγαροι κ.ά.».

«Η οικονομική κατάσταση στην Κύπρο είναι πολύ δύσκολη, αφού και οι μισθοί μας είναι πολύ χαμηλοί. Αν σε ένα ζευγάρι δουλεύουν και οι δύο είναι καλά για να ζήσεις απλά, όχι πάντως για να δημιουργήσεις ή να αγοράσεις το δικό σου σπίτι. Αν δεν σκορπάς τα χρήματά σου και είσαι λίγο σφιχτός είναι καλά» προσθέτει η Γεωργία.

Θεωρούν και οι δύο ότι με την έλευση του ευρώ άρχισαν και τα προβλήματα. Ο Κώστας θυμάται όταν ήταν πιο μικρός που έβγαινε για διασκέδαση με ένα 5λιρο, με το οποίο έπινε καφέ, έτρωγε και γυρνούσε στο σπίτι με χρήματα στην τσέπη, «ενώ σήμερα με 50 ευρώ σκέφτεσαι τι πάρεις και αν θα σου φτάσουν τα λεφτά».

Και οι δύο επισημαίνουν ότι οι Ρώσοι έχουν κάνει «απόβαση» στην Κύπρο δουλεύοντας, ανοίγοντας μαγαζιά, αλλά και αγοράζοντας γη. Όπως δηλώνει ο Κώστας, πριν λίγο καιρό, όπως άκουσε σε δελτίο ειδήσεων, ξένος επιχειρηματίας σκοπεύει να προχωρήσει σε μια μεγάλη επένδυση στην Πάφο δημιουργώντας τεχνητό νησί αλά Ντουμπάι.

Οι τουρίστες που προτιμούν την Κύπρο για διακοπές είναι στην πλειοψηφία τους Άγγλοι και Ρώσοι, αλλά δεν λείπουν οι Γερμανοί και οι Κινέζοι.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει στην Κύπρο είναι με τους νέους ανθρώπους που φεύγουν σε συγγενείς τους για να βρουν δουλειά στην Αγγλία, ακόμη και στην Αυστραλία.

Όσον αφορά στον ξενοδοχειακό κλάδο, στον οποίο εργάζονται και οι δύο τα τελευταία χρόνια, η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχείων λειτουργεί μόνο κατά την τουριστική σεζόν κάθε χρόνο, με το 90% αυτών να κλείνει κατά τους χειμερινούς μήνες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το