Τοπικά

Ηλικιωμένοι στα αζήτητα του «Αχιλλοπούλειου» “Θ”

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ-ΒΟΛΟΥ

Έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, όπως τονίζεται και από γιατρούς του Νοσοκομείου Βόλου, τα περιστατικά νοσηλευομένων, κυρίως ηλικιωμένων, οι οποίοι εισάγονται σε μια Κλινική και παραμένουν εκεί, χωρίς να έχουν κάποιον να τους φροντίζει, αλλά είναι μόνοι τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις γιατρών το ποσοστό των μοναχικών ασθενών στα χρόνια της κρίσης έχει αυξηθεί 15% – 20 % και συνεχίζει να έχει ανοδική τάση.

Μάλιστα δεν πρόκειται μόνο για ηλικιωμένους συμπολίτες, αλλά και για άτομα νεότερων ηλικιών που λόγω χαλάρωσης των οικογενειακών σχέσεων και άλλων κοινωνικών αιτιών είτε ζουν μόνοι τους είτε τα συγγενικά τους πρόσωπα βρίσκονται μακριά.

4591423b-b65e-4ffa-8eb2-52c886d5e62c
Οι «Φίλοι του Νοσοκομείου» Βόλου

Επιπλέον, οι γιατροί σημειώνουν πως σημαντική είναι και η περίοδος αποκατάστασης, σε σχέση με ποια δομή θα τους φροντίσει, όταν αποχωρήσουν από το Νοσοκομείο.

«Φύλακες-άγγελοι» στους νοσηλευόμενους που δεν έχουν κάποιον άνθρωπο να τους φροντίζει στις δύσκολες στιγμές της νοσηλείας τους, αποδεικνύονται εδώ και 18 χρόνια οι «Φίλοι του Νοσοκομείου», που με θέρμη για τη φροντίδα του συνανθρώπου δραστηριοποιούνται εθελοντικά προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια.

Από την παροχή τροφής και την ανάγνωση μιας εφημερίδας μέχρι και την ψυχολογική υποστήριξη τα μέλη του συλλόγου, γυναίκες ως επί το πλείστον, αλλά και άνδρες, προσφέρουν αδιάλειπτα έχοντας ως ιερό στόχο την τόνωση του συναισθήματος ασφάλειας και φροντίδας για το μοναχικό ασθενή.

Και συνήθως πρόκειται για ηλικιωμένα άτομα που δεν έχουν κάποιον για να τους φροντίζει.

Ο Σύλλογος «Οι Φίλοι του Νοσοκομείου» δραστηριοποιείται εδώ και 18 χρόνια. Μάλιστα υπάρχουν μέλη που όλα αυτά τα χρόνια δίνουν κάθε εβδομάδα το «παρών» στο Νοσοκομείο για να βοηθήσουν και να προσφέρουν χαμόγελο και ελπίδα στους νοσηλευόμενους.

Ο Σύλλογος έκοψε πριν μερικές ημέρες την πρωτοχρονιάτικη πίτα του, όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρώην πρύτανης, κ. Κώστας Γουργουλιάνης.

Μέλη του Συλλόγου μίλησαν στη «Θ» μεταφέροντας τα συναισθήματά τους για αυτό που κάνουν.

Η κ. Ρένα Ευαγγελίδη εδώ και 15 χρόνια μεταβαίνει στο Νοσοκομείο μία φορά την εβδομάδα και φροντίζει τους ηλικιωμένους ασθενείς. Όπως αναφέρει, και για εμάς, αλλά και για τους νοσηλευόμενους αυτή η βοήθεια είναι πολύ σημαντική. Και είναι αμφίδρομη η εθελοντική αυτή δράση. Δίνεις και παίρνεις ψυχικά.

Παίρνοντας το λόγο η κ. Αγνή Σκουζού, η ιδρύτρια ουσιαστικά του Συλλόγου, ανέφερε πως οι ηλικιωμένοι, αν δεν έχουν συνοδό, δεν μπορούν να ταϊστούν εύκολα και αυτό το κενό καλύπτουμε εμείς. Παράλληλα οι «Φίλοι του Νοσοκομείου» παρέχουν ευρύτερη βοήθεια, ενώ συμμετείχαν ακόμη και στα συλλαλητήρια για να κατασκευαστεί η νέα πτέρυγα. Η ύπαρξη των «Φίλων του Νοσοκομείου» έχει αποδειχθεί ότι είναι απόλυτα αναγκαία, αφού φροντίζουν τους μοναχικούς ασθενείς, οι οποίοι όλο και αυξάνονται το τελευταίο διάστημα.

Το μέλος του Συλλόγου κ. Ι. Μακρυγιάννη έδωσε έμφαση και στην ψυχολογική υποστήριξη που παρέχεται στους ασθενείς. «Μια καλή κουβέντα, ένα ελαφρύ κτύπημα στην πλάτη για να βοηθήσουμε ηθικά και ψυχολογικά, είναι πολύ βασικά για τους νοσηλευόμενους. Το «ευχαριστώ» μόνο που ακούμε, μας φτάνει».

Και φάρμακα

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρήστος Φώτου τόνισε πως τα μέλη των «Φίλων του Νοσοκομείου» αγγίζουν τα 150. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν κάποιον να τους εξυπηρετήσει και γι’ αυτό τους βοηθάμε. Παράλληλα άλλοι χρειάζονται φάρμακα, γιατί δεν έχουν χρήματα, και τους βοηθάμε και σε αυτό τον τομέα. Άρα η βοήθειά μας πέρα από τον πρακτικό, ψυχολογικό τομέα, έγκειται και στον κοινωνικό τομέα, ενώ υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τη διοίκηση του Νοσοκομείου.

Επίσης φέτος ο Σύλλογος δώρισε ιματισμό στο Νοσοκομείο Βόλου.

 

Ο ξενώνας

Η πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Νοσοκομείου» κ. Γεωργία Σπυροπούλου-Σταγάκη τόνισε πως «στόχος μας και ανάγκη είναι η πραγματοποίηση και υλοποίηση του τρίτου σκοπού του καταστατικού που είναι η δημιουργία ξενώνα για τους συνοδούς των ασθενών και για τους ασθενείς που χρειάζονται θεραπεία πολλών ημερών χωρίς εισαγωγή στο Νοσοκομείο. Έχουμε αρκετά χρόνια που κάνουμε προσπάθεια μαζί με τους εκάστοτε διοικητές του Νοσοκομείου γι’ αυτό το σκοπό. Σήμερα είμαστε σε επαφή με τον αναπληρωτή διοικητή του Νοσοκομείου κ. Μπαλή, με τον κ. Κουμπαρέλο από την Τεχνική Υπηρεσία και την κ. Αποστολάκη από τη Νομική Υπηρεσία, οι οποίοι έχουν αναλάβει με θέρμη την επίλυση του θέματος, το οποίο πλέον βρίσκεται στην αρμοδιότητα της Κτηματικής Υπηρεσίας Βόλου. Πιστεύουμε στη συνδρομή των αρμόδιων παραγόντων, αλλά και των πολιτικών, ιδιαίτερα της υφυπουργού Υποδομών κ. Χρυσοβελώνη».

Η κ. Σταγάκη υπογράμμισε ότι «εδώ και 18 χρόνια δίνουμε το «παρών» καθημερινά στο χώρο του Νοσοκομείου με την εθελοντική παρουσία μας με ομάδα συμπαράστασης στους εθελοντές. Μοιράζουμε τις εφημερίδες στους ασθενείς που μας προσφέρουν οι εκδότες δωρεάν και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό, ενώ συνεργαζόμαστε άριστα με την κοινωνική υπηρεσία του Νοσοκομείου και με όλες τις Κλινικές».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το