Οικονομία

Στο αυριανό Euroworking Group η πρόβα τζενεράλε για την αξιολόγηση

newego_LARGE_t_420_54640065_type13145

Με «μοντέλο Κομισιόν» στο δημοσιονομικό κενό και με «εναλλακτικό» σχέδιο στο Ασφαλιστικό επιχειρείται να κλείσει η απόσταση με τους δανειστές, ωστόσο αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η κυβέρνηση θέλει επειγόντως να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για να πέσει το βάρος στο Προσφυγικό και εστιάζει στο αυριανό Euroworking Group ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή του κουαρτέτου.

Την ίδια στιγμή, πηγές που είναι κοντά στη διαπραγμάτευση σημειώνουν πως από το ΔΝΤ οι πιέσεις είναι ασφυκτικές και δεν διαφαίνονται σημεία υποχώρησης. «Γιατί δεν μειώνετε τις συντάξεις;», «γιατί δεν απελευθερώνετε τα “κόκκινα” δάνεια;», «γιατί να εξαιρέσετε τις επιδοτήσεις των αγροτών από το Φορολογικό;» είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτουν οι σκληροί της διαπραγμάτευσης. Και η κορυφή του παγόβουνου είναι το δημοσιονομικό κενό, με το Ταμείο να ζητά σχεδόν το διπλάσιο ποσό (δηλαδή επτά δισεκατομμύρια) σε σχέση με την Κομισιόν για να κλείσει η «μαύρη τρύπα» μέχρι το 2018.

«Δεν είναι αποδεκτές»
Οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια έχουν περάσει στην «καρδιά» των θεμάτων, με πολύωρες συνεδριάσεις, που θα συνεχίζονται μέχρι το αυριανό Euroworking Group. Εκεί θα «μετρηθεί» η πρόοδος και θα κριθεί το πότε το κουαρτέτο θα βγάλει εισιτήριο επιστροφής. Σε περίπτωση που τελικά χαθεί αυτή η εβδομάδα -κάτι που ξορκίζουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο- θα απαιτηθεί εντατικοποίηση των συζητήσεων για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία μέχρι το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Κυβερνητικά στελέχη σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις μιλούν για τέσσερα συγκοινωνούντα δοχεία: το Ασφαλιστικό, τα «κόκκινα» δάνεια, το δημοσιονομικό κενό και το Φορολογικό. Ουσιαστικά οποιαδήποτε ελάφρυνση ζητά η ελληνική πλευρά σε ένα από αυτά τα μέτωπα, οι δανειστές ζητούν να «συνδυαστεί» με μία ρύθμιση σε κάποιο άλλο θέμα. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στη συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό, η οποία συνδέεται άμεσα με το ασφαλιστικό σύστημα. Στην πράξη, όσες περισσότερες παρεμβάσεις αποφασιστούν στο συνταξιοδοτικό, τόσο ευκολότερα θα κλείσει η απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση με το κουαρτέτο για τη μαύρη τρύπα μέχρι το 2018.

Το μεγάλο «αγκάθι» είναι οι σκληρές απόψεις του ΔΝΤ, οι οποίες, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές. Με δεδομένο ωστόσο πως ευρωπαϊκές χώρες (όπως η Γερμανία) θέλουν το Ταμείο να παραμείνει στο πρόγραμμα, η ελληνική πλευρά αναζητά τη χρυσή τομή. Δηλαδή το ΔΝΤ να μετριάσει τις απαιτήσεις του σε θέματα όπως το Ασφαλιστικό, που για την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί εύφλεκτη ζώνη. Στη στάση του ΔΝΤ έχει αναφερθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνομιλίες που έχει με ξένους ηγέτες και σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα συζητήθηκε και με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ.

Την ίδια στιγμή, με δηλώσεις του σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης κορυφαίοι υπουργοί επιχειρούν να στείλουν τα δικά τους μηνύματα, με χαρακτηριστική την αναφορά του Ευκλείδη Τσακαλώτου πως το ΔΝΤ «δεν είναι κοινωνικά ευαίσθητο».

«Αδικαιολόγητη»
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο «βλέπουν» πως το Ταμείο θέλει ένα νέο πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα από αυτά που είχαν συμφωνηθεί το καλοκαίρι. Η ελληνική πλευρά διαμηνύει πως βάση οποιασδήποτε συζήτησης είναι η συμφωνία του Ιουλίου και επιθυμεί άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να ξεκλειδώσει η συζήτηση για το χρέος. Με αυτά τα δεδομένα κρίσιμη είναι η στάση που θα τηρήσουν τα άλλα μέλη του κουαρτέτου (πλην του Ταμείου) και ειδικότερα η Κομισιόν. «Οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση έχουν δημιουργηθεί και η όποια περαιτέρω καθυστέρηση είναι αδικαιολόγητη» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Μάλιστα επεσήμανε πως «η προσφυγική κρίση κάνει ακόμα πιο αναγκαία την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό». Τη δική της σημασία είχε την Παρασκευή η παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου που σε συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ουσιαστικά ζήτησε ταχύτερες κινήσεις σε αξιολόγηση και χρέος.

Μεταξύ άλλων είπε πως πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα «αξιοσημείωτη δουλειά», υπογραμμίζοντας «τη σημασία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έγκαιρα».

Μάλιστα είπε στον Β. Σόιμπλε ότι η ΕΕ «πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να επαναφέρει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη τροχιά μέσω ελάφρυνσης».

Οπως ήδη αναφέρθηκε, για να κλείσει η αξιολόγηση θα πρέπει να υπάρξει άμεσα συμφωνία για όλα τα εκκρεμή θέματα και στη συνέχεια να ψηφιστούν τα σχετικά νομοσχέδια από τη Βουλή. Αναλυτικά τα τέσσερα θέματα που αναζητούν λύση «πακέτο» είναι τα εξής:

Δημοσιονομικό κενό. Για το θέμα αυτό, όπως φάνηκε στις συζητήσεις, υπάρχουν τρεις διαφορετικές απόψεις: η ελληνική, της Κομισιόν και του ΔΝΤ.

Στα τεχνικά κλιμάκια έχει διαφανεί πως η άποψη που διατυπώνει η ελληνική πλευρά δεν απέχει τόσο πολύ από τις θέσεις της Κομισιόν. Αντιθέτως παραμένει αγεφύρωτο το χάσμα με το ΔΝΤ, όσον αφορά τις προβλέψεις από τώρα μέχρι το 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά εκτιμά πως μέχρι το 2018 θα χρειαστούν σχεδόν 3 δισεκατομμύρια. Λίγο ψηλότερα βάζει τον πήχη η Κομισιόν που μιλά για 1,8% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 3,3 δισεκατομμύρια. Η διαφορά αυτή δεν είναι μεγάλη και εκτιμάται πως μπορεί να βρεθεί λύση στο θέμα για να προχωρήσει η αξιολόγηση.

Το βασικό πρόβλημα είναι πως στελέχη του Ταμείου μιλούν για κενό κοντά στο 3,5% του ΑΕΠ, κάτι που σημαίνει πως θα χρειαστεί να εξερευθούν τουλάχιστον 7 δισεκατομμύρια. Στην ελληνική πλευρά απορρίπτουν οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση, καθώς ουσιαστικά θα άνοιγε «Κερκόπορτα» για νέο πρόγραμμα.

Ασφαλιστικό. Με τις περικοπές στις συντάξεις συνδέει την αξιολόγηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που επαναφέρει τη συζήτηση διαρκώς στο ίδιο σημείο. Αυτό που επισημαίνει πιεστικά είναι πως τα περιθώρια για νέα έσοδα είναι περιορισμένα και επομένως η λύση περνά μέσα από τη μείωση των δαπανών (κάτι που ουσιαστικά φωτογραφίζει τις συντάξεις).

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι έτοιμο το εναλλακτικό σχέδιο που περιλαμβάνει διορθωτικές κινήσεις στις εισφορές αγροτών και ελευθέρων επαγγελματιών, νέο πλαφόν 2.000 ευρώ και περικοπές σε υψηλές επικουρικές και μερίσματα. Σε κάθε περίπτωση δεν συζητείται οποιαδήποτε παρέμβαση σε άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης έως 1.000 ευρώ.

Και σαν μην έφτανε το μέτωπο των συντάξεων, νέα εστία με τους δανειστές άνοιξαν οι εκπτώσεις που προωθεί η κυβέρνηση στις εισφορές των αγροτών και των ελεύθερων επαγγελματιών. Οι σκληροί της διαπραγμάτευσης εκτιμούν πως αυτό μεγαλώνει την απόσταση και επαναφέρουν στο τραπέζι το θέμα λήψης νέων μέτρων.

«Κόκκινα» δάνεια. Οσοι παρακολουθούν από κοντά τις συζητήσεις της ελληνικής πλευρές με το κουαρτέτο εκτιμούν πως είναι το δυσκολότερο θέμα. Οι δανειστές έθεσαν θέμα να εκχωρούνται ακόμα και «πράσινα» δάνεια μαζί με τα «κόκκινα», ώστε να είναι πιο ελκυστικά τα πακέτα που θα πωλούνται. Από την πλευρά της η ελληνική πλευρά είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, ενώ έχει καταθέσει συγκεκριμένο δίχτυ προστασίας για τους δανειολήπτες.

Φορολογικό. Το βασικό «πιάτο» αφορά τους φορολογικούς συντελεστές. Ωστόσο οι δανειστές είναι επιφυλακτικοί, καθώς εκτιμούν πως η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει περιοριστεί. Για τον σκοπό αυτό κυρίως το ΔΝΤ επαναφέρει διαρκώς στο τραπέζι τη μείωση των δαπανών (κάτι που, όπως αναφέρθηκε, περιλαμβάνει και τις συντάξεις).

Και μέσα σε όλα αυτά προέκυψαν εντάσεις των σκληρών της διαπραγμάτευσης για τα σχέδια ελάφρυνσης του φορολογικού των αγροτών. Να σημειωθεί πως το οικονομικό επιτελείο έχει ζητήσει να δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία σε όσους είχαν μπει σε ρύθμιση για τις οφειλές αλλά την έχασαν λόγω των capital controls.Στόχος είναι να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους.

Θα στείλει μήνυμα
Η ατζέντα των διαπραγματεύσεων περιλαμβάνει και τη λειτουργία του Ταμείου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Για το θέμα αυτό συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι διεργασίες στην κυβέρνηση, καθώς η πρόοδος σε αυτό το θέμα θα στείλει προς τα έξω και ένα μήνυμα πως τηρούνται όσα έχουν συμφωνηθεί.

Εκτός από τα βασικά μέτωπα της διαπραγμάτευσης, γίνεται και μία παράπλευρη συζήτηση για μία σειρά παρεμβάσεων που περιλαμβάνει το κυβερνητικό πρόγραμμα (π.χ. στην Υγεία). Η μόνιμη ερώτηση που μπαίνει στις συζητήσεις από την πλευρά του κουαρτέτου είναι αν βγαίνουν οι αριθμοί.

Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, του ESM Nικόλα Τζιαμαρόλι και της ΕΚΤ Ράσμους Ρέφερ. Η κυβέρνηση θέλει επειγόντως να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για να πέσει το βάρος στο Προσφυγικό.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το