Οικονομία

Ενα εκατομμύριο Αμερικανοί βγάζουν εισιτήριο για Ελλάδα

amerikanoi

Το «αμερικανικό όνειρο» εύχεται να ζήσει φέτος ο ελληνικός τουρισμός, καθώς περιμένει οι αφίξεις Αμερικανών τουριστών να ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο άτομα, και κυρίως προσδοκά τα έσοδα να υπερβούν το 1 δισ. ευρώ.

Το «αμερικανικό όνειρο» εύχεται να ζήσει φέτος ο ελληνικός τουρισμός, καθώς περιμένει οι αφίξεις Αμερικανών τουριστών να ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο άτομα, και κυρίως προσδοκά τα έσοδα να υπερβούν το 1 δισ. ευρώ.

Εξάλλου το δείγμα γραφής από τις ΗΠΑ ήταν ιδιαίτερα θετικό το 2015, καθώς ο αριθμός των αφίξεων αυξήθηκε κατά 26,8% ξεπερνώντας τους 750.000 επισκέπτες, ενώ η άνοδος στις εισπράξεις ήταν 44,4% και έφτασε στο επίπεδο-ρεκόρ των 945,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή μία ανάσα από το 1 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικό της υψηλής ζήτησης από τις ΗΠΑ για ταξίδια στην Ελλάδα είναι ότι φέτος θα πραγματοποιούν πτήσεις προς την Αθήνα τρεις αεροπορικές εταιρείες, οι Delta Airlines, American Airlines και United Airlines, μάλιστα η τελευταία θα συνδέει απευθείας την Αθήνα με τη Ν. Υόρκη με καθημερινά δρομολόγια (οι πτήσεις ξεκινούν στις 26 Μαΐου και θα ολοκληρωθούν στις 11 Οκτωβρίου).

Η άλλη μεγάλη αγορά, αυτή των Γερμανών, εμφανίζεται ελαφρώς «καθισμένη», με τις μέχρι στιγμής κρατήσεις να παρουσιάζουν υστέρηση κατά 8% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών GfK. Μάλιστα, η GfK σε report της σημειώνει πως λίγες μέρες πριν ανοίξει τις πύλες της στο Βερολίνο η ITB, η σημαντικότερη διεθνής έκθεση τουρισμού παγκοσμίως, τα γερμανικά τουριστικά γραφεία καταγράφουν μειωμένες κρατήσεις, τις οποίες αποδίδει στις τρομοκρατικές επιθέσεις σε αγαπημένους τόπους παραθερισμού των Γερμανών τουριστών, όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος.

Το 2015 οι αφίξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 14,3% με περισσότερους από 2,8 εκατομμύρια επισκέπτες και οι εισπράξεις έφτασαν τα 2,26 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 13,6%.

Για φέτος η TUI έχει προγραμματίσει περισσότερες αφίξεις Γερμανών τουριστών στη χώρα μας, καθώς από τα 2 εκατ. άτομα που είχαν πέρυσι προορισμό τη γείτονα Τουρκία, φέτος θα την επισκεφτούν περίπου οι μισοί. Ο άλλος αγαπημένος προορισμός των Γερμανών είναι η Ισπανία.

Η αγορά της Ρωσίας εξακολουθεί να κινείται πτωτικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, πέρυσι 513.000 Ρώσοι επισκέφθηκαν την Ελλάδα, αριθμός που είναι μειωμένος κατά 59%, και αντίστοιχα οι εισπράξεις εμφάνισαν κάμψη κατά 63,2% και διαμορφώθηκαν στα 425,5 εκατ. ευρώ.

Τα καλά νέα σε ό,τι αφορά την αγορά της Ρωσίας είναι ότι ψηφίστηκε τροπολογία από τη Βουλή που παρέχει τη δυνατότητα στους προξένους της χώρας στο εξωτερικό να προσλάβουν εποχικό προσωπικό για τη θεώρηση βίζας (για χώρες που δεν ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν). Οπως είναι γνωστό, από φέτος -για πρώτη φορά- η έκδοση τουριστικής θεώρησης εισόδου (visa) γίνεται με λήψη βιομετρικών δεδομένων των αιτούντων και ηλεκτρονικό έλεγχο των αιτήσεων, για λόγους ενίσχυσης της ασφάλειας. Το νέο Πληροφοριακό Σύστημα Θεωρήσεων (VIS) εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της ζώνης Σένγκεν και είναι ιδιαιτέρως απαιτητικό ως προς τη διαχείριση των αιτήσεων.

Σύμφωνα δε με το υπουργείο Εξωτερικών, για να «τρέξει» των θέμα των εκδόσεων visa «προβλέφθηκε η άμεση ενίσχυση των Προξενικών μας Αρχών με πρόσθετους σταθμούς εργασίας (πρόκειται για πλήρεις μονάδες με το κατάλληλο hardware/software λήψης και διασταύρωσης βιομετρικών δεδομένων).

Η σχετική προμήθεια εντάχθηκε σε συγχρηματοδοτούμενο, από την Ευρωπαϊκή Ενωση, πρόγραμμα (ISF Visa) κατά συνέπεια επιβαρύνει, εν μέρει, το ελληνικό Δημόσιο».

Οι Βρετανοί
Το 2015 τα τουριστικά έσοδα ανήλθαν στα 14,2 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 6% και οι αφίξεις έφτασαν τα 23,6 εκατομμύρια άτομα (+7,1%). Εκτός από Αμερικανούς και Γερμανούς, ανοδικά κινήθηκαν οι αφίξεις από τη Μεγάλη Βρετανία με 2,4 εκατ. τουρίστες (+14,7%), ενώ ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αύξηση στις εισπράξεις καθώς ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ (+30,5%). Αύξηση κατά 4% σημείωσαν και οι αφίξεις από τη Γαλλία, υπερβαίνοντας το 1,5 εκατ. επισκέπτες και αντίστοιχα οι εισπράξεις ξεπέρασαν το 1,2 δισ. ευρώ (+6,6%).

8% μειωμένες είναι προς το παρόν οι προκρατήσεις από τη Γερμανία, αν και οι προσδοκίες είναι αυξημένες, καθώς από τα 2 εκατ. Γερμανών που επισκέπτονται την Τουρκία, φέτος οι μισοί αναμένεται να διαλέξουν άλλον προορισμό

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το