Οικονομία

Σε έναν χρόνο πουλήθηκαν μόνο 15.000 κατοικίες

spitia

Σε περιδίνηση βρίσκεται η αγορά ακινήτων στη χώρα μας την τελευταία επταετία, με κυρίαρχο χαρακτηριστικό την απεριόριστη προσφορά και την πολύ ισχνή ζήτηση.

Σε περιδίνηση βρίσκεται η αγορά ακινήτων στη χώρα μας την τελευταία επταετία, με κυρίαρχο χαρακτηριστικό την απεριόριστη προσφορά και την πολύ ισχνή ζήτηση. Ενώ από το 2007 έως και σήμερα οι κατοικίες και τα διαμερίσματα έχουν χάσει σχεδόν το 40% της αξίας τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαμερίσματα που πωλούνται προς 250 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, οι αγοραπωλησίες πέρυσι κυμάνθηκαν μεταξύ 10.000 και 15.000, ενώ η αγορά οικοπέδων κατά το 2015 ήταν πρακτικά ανύπαρκτη.

Καθώς η παρατεταμένη ύφεση έχει αφήσει κενά χιλιάδες διαμερίσματα, υπολογίζονται πάνω από 200.000, παράγοντες της αγοράς προβλέπουν περαιτέρω πτώση των τιμών στα επόμενα τρία χρόνια, καθώς, όπως αναφέρουν, «η κρίση στο real estate έχει αποκτήσει δομικά χαρακτηριστικά».

Με τον Σύλλογο Συμβολαιογράφων να υπολογίζει ότι οι πλειστηριασμοί «θα ρίξουν» στην ήδη κορεσμένη αγορά τουλάχιστον 60.000 ακίνητα -σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές- και δεδομένη την έλλειψη ρευστότητας ως μόνη ελπίδα ανάκαμψης προβάλλει η αναμόρφωση της φορολόγησης των ακινήτων σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του τουριστικού πλεονεκτήματος που έχει η χώρα μας.

«Κατάρρευση»
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής για την πορεία της αγοράς ακινήτων το 2016 και τις προοπτικές της για το 2016, στο σύνολο της χώρας οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν κατά 6,7% το 2015. Τις μεγαλύτερες μειώσεις τιμών εμφανίζουν τα μεγάλα ακίνητα, ενώ μεγάλες χαμένες είναι οι συνοικίες ή οι πόλεις που είχαν πολλά απούλητα νεόδμητα κατά την έναρξη της κρίσης.

Καθολική είναι η πτώση των τιμών στις κατοικίες του κέντρου, με μοναδική εξαίρεση το Κολωνάκι. Ωστόσο, ακόμη και εκεί παρατηρούνται μεγάλες διακυμάνσεις ανάλογα με την τοποθεσία και τη θέα σε Λυκαβηττό και Ακρόπολη, τη χρονολογία και την ποιότητα της κατασκευής. Στις υπόλοιπες περιοχές του κέντρου της Αθήνας η κατάσταση είναι εμφανώς χειρότερη, με τα παλαιότερα ακίνητα στις πιο υποβαθμισμένες συνοικίες να έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη πτώση τιμών. Υπάρχουν διαμερίσματα που διατίθενται ακόμη και με 250 ευρώ το τετραγωνικό, όμως ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις οι υποψήφιοι αγοραστές είναι διστακτικοί λόγω της ακριβής συντήρησης των παλαιών κατοικιών, της υψηλής φορολόγησης (σε σχέση με την αξία του ακινήτου) και της συνεχόμενης υποβάθμισης των περιοχών του κέντρου. Στο Παγκράτι οι τιμές παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις, καθώς στο Μετς και στον Αρδηττό η πώληση νέων διαμερισμάτων φτάνει και στα 2.000 ευρώ το τετραγωνικό. Στην ευρύτερη περιοχή της Κυψέλης οι τιμές των νεόδμητων διαμερισμάτων ξεκινούν από τα 1.100 ευρώ και φτάνουν στα 1.700 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ οι τιμές των κατοικιών άνω των 40 ετών ξεκινούν στις πιο φθηνές περιοχές από 250 ευρώ.

Το σχέδιο κατασκευής της γραμμής 4 του Μετρό Αθηνών, που θα συνδέει το Αλσος Βεΐκου με του Γουδή ενδεχομένως να τονώσει κάπως το αγοραστικό ενδιαφέρον σε αρκετές περιοχές του κέντρου που θα δημιουργηθούν αντίστοιχοι σταθμοί, όπως τα Εξάρχεια, η Κυψέλη, το Γαλάτσι, η Καισαριανή, τα Ιλίσια, το Γουδή κ.λπ. Ιδια με αυτή της Αθήνας είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη, όπου προτιμούνται κατοικίες μικρές και παλιές, μέσης και χαμηλής αξίας στο κέντρο της ή σε κοντινές περιοχές, με τιμές από 100.000 έως 150.000 ευρώ. Οι υψηλότερες αξίες διαμερισμάτων στην οδό Μητροπόλεως έφτασαν πέρσι τα 1.900 ευρώ/τετραγωνικό, ενώ το 2011 ήταν 2.500 ευρώ/τετραγωνικό. Στην Παλαιά Παραλία Νίκης οι τιμές φτάνουν στα 6.000 ευρώ (από 12.000 ευρώ/τετραγωνικό που ήταν το 2011), στο Πανόραμα οι ανώτερες αξίες ανέρχονται σε 1.800 ευρώ και στην Καλαμαριά στα 2.000 ευρώ.

Τα μικρά
Στα νότια προάστια υπάρχει σημαντικός αριθμός κατοικιών προς διάθεση, κυρίως νεόδμητων, πολύ καλής ή πολυτελούς κατασκευής μεγάλου σχετικού μεγέθους. Καθώς υπάρχει καλής ποιότητας και μικρής-μέσης ηλικίας κτιριακό δυναμικό, η αξία του κινείται στα άνω όρια του εύρους αξιών στην Αττική. Η μεγαλύτερη πτώση τιμών εμφανίζεται στις μεγάλου μεγέθους πολυτελείς κατοικίες, ενώ οι περισσότερες πράξεις αφορούν μεσαίου μεγέθους κατοικίες (80-120 τ.μ.) ηλικίας έως 30 ετών. Θετικά αναμένεται να επιδράσουν στο αγοραστικό ενδιαφέρον τα έργα που εκτελούνται ή πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην ευρύτερη περιοχή, όπως η αξιοποίηση του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού, η αναβάθμιση του Αστέρα, τα έργα του Ιδρύματος Νιάρχου στο Φάληρο αλλά και οι προσπάθειες για αναβάθμιση του μητροπολιτικού Κέντρου.

Σε αντίθεση με τα νότια προάστια, στον Πειραιά το κτιριακό δυναμικό είναι μέτριας ποιότητας και μεγάλης-μέσης ηλικίας και έτσι η αξία τους, πλην εξαιρέσεων, κινείται στα κάτω όρια του εύρους αξιών στην Αττική.

Οι λιγοστές πράξεις που γίνονται αφορούν μικρού και μεσαίου μεγέθους κατοικίες (70 – 100 τ.μ.) ηλικίας έως 30 ετών, αλλά και παλαιότερες.

Στα δυτικά προάστια της Αθήνας η ζήτηση είναι περιορισμένη και αφορά διαμερίσματα 70 – 100 τ.μ., όχι νεόδμητα σε κεντρικά σημεία των δήμων, ή κοντά σε σταθμούς Μετρό. Μικρή αγοραστική κίνηση εμφανίζει η Ελευσίνα. Η ανάπτυξη του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο ενδέχεται να βοηθήσει την κτηματαγορά της περιοχής.

Στα ανατολικά προάστια υπάρχει ζήτηση στους παραθαλάσσιους δήμους, κυρίως από ξένους αγοραστές που ενδιαφέρονται για σπίτια με συγκεκριμένες προδιαγραφές.

ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ… ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Οι ξένοι ψάχνουν για ευκαιρίες σε Σαντορίνη, Μύκονο και μικρά νησιά

Η ύφεση έχει πλήξει και την αγορά εξοχικής κατοικίας, κάτω από την πίεση της υπερπροσφοράς ακινήτων, της έλλειψης ρευστότητας και, συνακόλουθα, της αναμονής για περαιτέρω πτώση τιμών. Το ενδιαφέρον είναι μικρό και προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από αλλοδαπούς, κυρίως σε καλές περιοχές με θέα κοντά σε παραλία, καλής ποιότητας κατασκευές και σε τιμές ευκαιρίας. Οπου υπάρχει έλλειψη παρόμοιων κατοικιών, υπάρχει κάποια (μικρή) δραστηριότητα για ανέγερση εξοχικών κατοικιών από αλλοδαπούς (και για εκμετάλλευση). Ουσιαστικά αγοραστική κίνηση καταγράφεται μόνο στη Σαντορίνη, τη Μύκονο και σε μικρά νησιά των Κυκλάδων (Φολέγανδρο, Ιο, Μικρές Κυκλάδες).

Στις ακριβές περιοχές της Σαντορίνης (με θέα Καλντέρα) καταγράφεται μείωση τιμών 20-30% σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο, με τις τιμές να κινούνται μεταξύ 3.000 και 4.000 ευρώ/τ.μ. για νεόδμητα. Στις υπόλοιπες περιοχές, η μείωση κινείται μεταξύ 30%-50%, με τιμές ως 2.000 ευρώ/τ.μ.

Στη Μύκονο καταγράφεται διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά και υπερπροσφορά ακινήτων, λόγω της πτώσης κατά 40% στις αξίες των κατοικιών. Οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 3.000 και 4.000 ευρώ ανά τ.μ. ακόμα και στις ακριβές περιοχές (Τούρλος, Αγ. Στέφανος, Αγ. Ιωάννης), ενώ καταγράφονται αγοραπωλησίες από αλλοδαπούς (σε επίπεδα άνω του 1 εκατ. ευρώ) και Ελλήνων (έως 500.000 ευρώ) σε προνομιακά ακίνητα.

Στην Πάρο σοβαρό πλήγμα έχουν δεχθεί οι εξοχικές κατοικίες σε συγκροτήματα, καθώς δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον. Στη Χώρα οι τιμές φτάνουν και τις 1.500 ευρώ ανά τ.μ., ενώ εκτός Χώρας κινούνται μεταξύ 1.500 και 1.700 ευρώ ανά τ.μ. Στην Τήνο υπάρχει ακόμη σχετικά μικρό αδιάθετο απόθεμα κατοικιών (Αγ. Φωκάς, Αγκάλη) με τις αξίες των κατοικιών να κινούνται σε τιμές κάτω των 1.500 ευρώ ανά τ.μ.

Κρήτη και Επτάνησα
Στην Κρήτη διαπιστώνεται σημαντική προσφορά διαμερισμάτων παλαιότητας στα κέντρα των πόλεων, ενώ μειωμένος είναι ο αριθμός των «νεόδμητων» διαμερισμάτων. Οι τιμές των εξοχικών κατοικιών έχουν καταγράψει σημαντική μείωση (30-40% την τελευταία εξαετία).

Στο Ιόνιο και συγκεκριμένα στην Κέρκυρα, οι τιμές για τις επαύλεις κινούνται από 3.000 ευρώ έως 8.000 ευρώ ανά τ.μ., για τις παλαιές οικίες σε επίπεδα κάτω των 1.000 ευρώ, για παραδοσιακές οικίες μεταξύ 1.000-2.000 ευρώ και για τα διαμερίσματα από 900-3.000 ευρώ ανά τ.μ. Στη Λευκάδα οι βίλες πωλούνται μεταξύ 1.400-3.100 ευρώ ανά τ.μ., στις παλαιές οικίες σε επίπεδα κάτω των 1.000 ευρώ ανά τ.μ. και στα διαμερίσματα από 1.000-2.800 ευρώ ανά τ.μ. Σε Κεφαλονιά και Ιθάκη οι τιμές για βίλες ή μεζονέτες κυμαίνονται από 1.500-5.000 ευρώ ανά τ.μ., για τα διαμερίσματα από 900-2.500 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στη Ζάκυνθο οι τιμές για αγορά βίλας κινούνται μεταξύ 1.500 και 2.500 ευρώ ανά τ.μ. και για τις επαύλεις από 4.000 -6.000 ευρώ ανά τ.μ.

• 250€ το τ.μ. έχει φτάσει η τιμή διαμερισμάτων στο κέντρο της Αθήνας χωρίς όμως να υπάρχουν αγοραστές, λόγω της υψηλής φορολογίας σε σχέση με την αξία του ακινήτου

• 40% έχουν υποχωρήσει οι τιμές από το 2007 μέχρι και σήμερα. Παρά τη μεγάλη πτώση, η ζήτηση είναι ισχνή και τα αδιάθετα διαμερίσματα υπολογίζονται πάνω από 200.000

• 60 χιλ. υπολογίζει ο Σύλλογος Συμβολαιογράφων τα διαμερίσματα που θα πέσουν στην αγορά, σε χαμηλές τιμές, μέσω πλειστηριασμών, καθώς δεν εξυπηρετούνται τα στεγαστικά δάνεια

• 6.000 ευρώ το τετραγωνικό από 12.000 το 2011 πωλούνται διαμερίσματα στην Παλαιά Παραλία Νίκης στη Θεσσαλονίκη. Στη Μητροπόλεως οι τιμές μειώθηκαν στα 1.900 από 2.500 ευρώ

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το