Ελλάδα

Το Plan Β της κυβέρνησης για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός του Ασφαλιστικού

KATROUGKALOS

Έξι παραμετρικές αλλαγές, που φέρνουν μαχαίρι σε επικουρικές, εφάπαξ, μερίσματα, υψηλές κύριες συντάξεις και πολυσυνταξιούχους, ενώ εισάγουν εθνική σύνταξη τουλάχιστον δυο ταχυτήτων και ακόμη μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης περιλαμβάνει το «Σχέδιο Β» της ελληνικής πλευράς για τη σκληρή διαπραγμάτευση του Ασφαλιστικού.

Στόχος είναι η αμυντική γραμμή να στηθεί γύρω από τον βασικό κορμό των κύριων συντάξεων, όπου όμως θα δοθεί και η σκληρότερη μάχη. Εκεί εστιάζουν την προσοχή τους οι δανειστές, ζητώντας λεπτομέρειες και ποσοτικά στοιχεία για τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων και την «τρύπα» που ανοίγουν οι προτεινόμενες «εκπτώσεις» των εισφορών σε αγρότες και αυτοαπασχολούμενους. Ενστάσεις έχουν ειδικά καταγραφεί για την κλίμακα 16% επί του εισοδήματος που προτάθηκε στους αγρότες ως εναλλακτική εισφορά (έναντι 20%) επειδή έχει μόνιμο χαρακτήρα…

Αναπροσαρμογή νέων κύριων συντάξεων
Ρόλο-κλειδί αναμένεται να παίξει και η αναπροσαρμογή των σημερινών κύριων συντάξεων βάσει του νέου τρόπου υπολογισμού και της «προσωπικής διαφοράς» που θα προκύψει για τον κάθε συνταξιούχο, η οποία σε διάφορες κατηγορίες αλλά και σωρευτικά αναμένεται σημαντική. Πληροφορίες αναφέρουν πως το νέο σύστημα θα οδηγούσε χωρίς προσωπική διαφορά σε μικρές ή μεγαλύτερες απώλειες αρκετές κατηγορίες συνταξιούχων που εισπράττουν πάνω από 1.000 ευρώ (π.χ. συνταξιούχοι πρώην ΤΕΒΕ, ΔΕΚΟ, Τραπεζών κ.ά.).

Η ελληνική πλευρά, πάντως, έχει διαμυνήσει σε όλους τους τόνους πως η προσωπική διαφορά είναι εγγυημένη, ενώ ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, δήλωσε πριν λίγα 24ωρα πως «η κυβέρνηση δεν θα μειώσει τις συντάξεις, ακόμα και αν το ζητήσουν οι διεθνείς δανειστές της», προσθέτοντας ότι θα προστατευθεί το εισόδημα των αδυνάτων. Σε κάθε περίπτωση, τα όποια σενάρια για παρεμβάσεις σε κύριες συντάξεις παραμένουν εκτός επίσημου «χαρτοφυλακίου» και η ελληνική πλευρά χτίζει την άμυνά της με στρατηγικούς συμβιβασμούς:

1. «Κλειδώνει» το μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις, καθώς ο προϋπολογισμός του ΕΤΕΑ εμφανίζει «τρύπα» 600 εκατ. ευρώ για φέτος, εκ των οποίων περίπου 100 έρχονται ως «προίκα» του ΚΕΑΝ (επικουρικό των ναυτικών). Από τις μειώσεις αναζητούνται περί τα 300 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό «φωτογραφίζει» η μελέτη με τον επανυπολογισμό των επικουρικών, η οποία έχει σταλεί στους δανειστές. Αλλα 300 εκατ. εκτιμάται πως θα αποφέρει η αύξηση των εισφορών κατά μια ποσοστιαία μονάδα, αν τελικά «περάσει» από το κουαρτέτο. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει κλιμακωτές μειώσεις 2% – 20% σε συντάξεις άνω των 170 ευρώ και στο υπερβάλλον ποσό. Μεσοσταθμικά η μείωση φτάνει στο 6%-7% για 711.000 δικαιούχους. Δεύτερο σενάριο προβλέπει μειώσεις 2% – 30% σε περισσότερες από 800.000 επικουρικές συντάξεις άνω των 150 ευρώ. Στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση για περικοπή συγκεκριμένου ποσού (και όχι ποσοστού) από συντάξεις των 170 – 400 ευρώ και άλλου ποσού στις συντάξεις άνω των 400 ευρώ.

2. Γενναία πτώση του πλαφόν για τις υψηλές κύριες συντάξεις και το άθροισμα συντάξεων «δίνει» η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να θυσιαστούν τα ρετιρέ και να διασωθούν οι υπόλοιποι, με εξοικονόμηση 50- 200 εκατ. ευρώ. Το πλαφόν για την κύρια σύνταξη θα πέσει στα 2.000 ευρώ και για το συνολικό εισόδημα συνταξιούχου (άθροισμα συντάξεων) στα 2.300, αν όχι στα 2.000. Σήμερα ισχύει πλαφόν 2.773 ευρώ (μεικτό ποσό μαζί με επιδόματα) για μια κύρια σύνταξη και 3.680 ευρώ για το άθροισμα. Στην πρώτη γραμμή του πυρός είναι 50.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν συνολικά πάνω από 2.000 ευρώ, όπως πρώην διευθυντές του Δημοσίου, γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί που έχουν διπλές και τριπλές συντάξεις, δικαστικοί, χήρες/χήροι, υπάλληλοι ΔΕΚΟ και τραπεζών.

3+4. Ψαλίδι 32% έρχεται για το μέρισμα που εισπράττουν 280.000 συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι ενώ και στο εφάπαξ αναμένονται μειώσεις 20% και άνω. Η γενναία περικοπή στο μέρισμα έρχεται με νέο τρόπο υπολογισμού, που θα εφαρμοστεί πιθανότατα από την επόμενη πληρωμή, η οποία δεν αποκλείεται να μην είναι στο τέλος Μαρτίου, αφού στο τραπέζι βρίσκεται η καταβολή ανά τρίμηνο. Μεγάλη μείωση έρχεται και για το εφάπαξ βοήθημα, με νέο τύπο υπολογισμού.

5. Εθνική Σύνταξη στα 360 ευρώ για όλους ζητούν οι δανειστές, ενώ θέλουν να καταβάλλεται στην 20ετία και με εισοδηματικά κριτήρια. Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη για ελιγμό ώστε να διασώσει τη 15ετία, αλλά με μικρότερη εθνική σύνταξη από τα 384 ευρώ που προβλέπει το αρχικό σχέδιο και τα οποία θα δίνονται με 20 έτη ασφάλισης. Ο επιθυμητός συμβιβασμός για την ελληνική πλευρά είναι στα 370 ευρώ, αν και στο τραπέζι βρίσκεται σενάριο κλιμακωτής απομείωσης της εθνικής για όσους βγαίνουν με 15-20 έτη (15/20 στη 15ετία, 16/20 στη 16ετία κ.ο.κ.). Η εθνική θα είναι επίσης μικρότερη για τους αγρότες που θα πληρώνουν 16% εισφορά αντί για 20%, στα 307 ευρώ (16/20), αν και τα κλιμάκια των δανειστών εξέφρασαν αντιρρήσεις για τη μειωμένη εισφορά.

6. Παραμετρικές αλλαγές βρίσκονται στο τραπέζι και για τα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων, καθώς οι δανειστές πιέζουν αφόρητα για συμπίεσή τους, με μόνιμη επωδό τη μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα εισφορών-παροχών. Ετσι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης δεν μπορεί να αποκλειστεί αναπροσαρμογή των συντελεστών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ώστε για παράδειγμα να εκκινούν από 0,7% για την πρώτη 15ετία (αντί 0,8%), να κλιμακώνονται στο 0,82% για 15 – 18 χρόνια, στο 0,94% για 18 ? 21 χρόνια, στο 1% για 21 έως 24 και να καταλήγουν στο 1,8% για 40 έτη ασφάλισης και άνω.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το