Ελλάδα

Πώς ο υπερκοριός αποκάλυψε τη δράση των εκβιαστών

assets_LARGE_t_420_54639929_type13145

«Δεν αντέχω άλλο! Η πίεση είναι αφόρητη, με απειλούν, με παίρνουν 40 τηλέφωνα την ημέρα. Αυτό πρέπει να τελειώσει, θα πάω στην Αστυνομία».

Την πρώτη μέρα του Φεβρουαρίου η Αμαλία Κάτζου «λύγισε» από το ασφυκτικό πρέσινγκ του 50χρονου δημοσιογράφου Παναγιώτη Μουσσά και αποφάσισε να καταγγείλει τους εκβιασμούς που δεχόταν. Μπήκε στο γραφείο του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ Γιάννη Μπενίση, στον τέταρτο όροφο του κτιρίου επί της οδού Λαοδικείας, και τον ενημέρωσε αναλυτικά για όλα όσα συνέβαιναν.

Oπως κατέθεσε αργότερα και στους αστυνομικούς του Τμήματος Εκβιαστών, ο Μουσσάς την είχε προσεγγίσει πριν από καιρό και την πίεζε να κατευθύνει προς συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης τα κονδύλια επικοινωνίας της υπηρεσίας ύδρευσης. Από τη θητεία του στην ΕΥΔΑΠ, ο δημοσιογράφος γνώριζε πολύ καλά τους μηχανισμούς και την ανθρωπογεωγραφία της υπηρεσίας. «Πες του μαλ@@ να με δεχθεί, να κάνουμε ραντεβού», έλεγε ο Μουσσάς στην Κάτζου, απαιτώντας να συναντηθεί με τον Γ. Μπενίση.

Ομως, οι προσπάθειές του να αποκτήσει πρόσβαση στην υπηρεσία έπεσαν στο κενό, αφού ο Γ. Μπενίσης αρνιόταν κάθε αίτημα για συνάντηση. Οταν τα πράγματα σοβάρεψαν και ο Μουσσάς ?σύμφωνα με την κατάθεση της Κάτζου? άρχισε να απειλεί πως θα προχωρήσει σε δημοσιεύματα σε βάρος της ΕΥΔΑΠ και του διευθύνοντος συμβούλου, σχετικά με τα προσωπικά του δεδομένα, όπως φορολογικά στοιχεία και σεξουαλικές προτιμήσεις, τότε η Κάτζου πέρασε το κατώφλι του Αστυνομικού Μεγάρου στη Λ. Αλεξάνδρας και συναντήθηκε με τον διοικητή της Ασφάλειας Αττικής Χρήστο Παπαζαφείρη. Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, κλήθηκε άμεσα ο προϊστάμενος του Τμήματος Εκβιαστών κ. Νταβαρίνος, ώστε να σχεδιαστούν οι επόμενες κινήσεις.

Μηνυτήρια αναφορά
Η Κάτζου ανέλαβε μόνη της το βάρος των καταγγελιών, καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του κυκλώματος εκβιαστών. Από τη στιγμή εκείνη και μετά θα έπρεπε να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες των έμπειρων αστυνομικών. «Δεν θα μιλάς σε κανέναν για την πορεία των ερευνών», ήταν η πρώτη οδηγία που της δόθηκε, προκείμενου να μη διαρρεύσει το παραμικρό.

Η πρώτη ενέργεια του Τμήματος Εκβιαστών ήταν να προχωρήσει σε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του Π. Μουσσά. Ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. έβγαλε λαβράκια, καθώς επιβεβαιώθηκαν οι συχνές κλήσεις του 50χρονου προς την υπεύθυνη γραφείου Τύπου της ΕΥΔΑΠ. Μέσα από τις συνομιλίες άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι του κυκλώματος και να διευρύνεται ο κύκλος των υπόπτων.

Στο στόχαστρο μπήκε ο Π. Μαυρίκος, εκδότης της εφημερίδας «Ακρόπολη» και ιδιοκτήτης διαφόρων σάιτ, αλλά και ο Χρήστος Φράγκου, διευθυντής ιστοσελίδας. Για τον εκδότη της εφημερίδας «Ακρόπολη» ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και νέα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία εισέπραττε 18.500 ευρώ τον μήνα από τη Νέα Δημοκρατία, επί προεδρίας Αντώνη Σαμαρά. Την αποκάλυψη έκανε η εφημερίδα «Παραπολιτικά», ενώ η Ολγα Γεροβασίλη κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να απαντήσει «αν πραγματικά υπάρχουν έγγραφα από τα οποία φαίνεται ότι ο κατηγορούμενος ως εκβιαστής, κύριος Μαυρίκος, εντοπίζεται στο pay roll της ΝΔ με αστρονομικό, μηνιαίο ποσό».

Σε ρόλο ενορχηστρωτή
Από τα δικόγραφα φαίνεται να προκύπτει ότι ο Π. Μουσσάς ήταν ο ενορχηστρωτής όλων των κινήσεων του κυκλώματος, συντονίζοντας τις επιθέσεις κατά συγκεκριμένων στόχων, αλλά και ο άνθρωπος που υποδείκνυε ποιοι θα πάρουν δημόσιο χρήμα ως διαφήμιση στα μέσα ενημέρωσής τους.

Επιβαρυντικά στοιχεία για τη δράση του κυκλώματος αποτελούν και τα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ προς τον Π. Μαυρίκο και τον Π. Μουσσά, συνολικού ύψους 401.000 ευρώ, για τα έτη 2013-2015. Μετά τα επίμαχα τιμολόγια, οι αστυνομικοί αντιλήφθηκαν ότι εκδότης και δημοσιογράφος βρίσκονταν σε συνεννόηση εδώ και καιρό και όταν έχασαν την πρόσβαση στα ταμεία της υπηρεσίας ύδρευσης, αποπειράθηκαν με εκβιασμούς να την ξανακερδίσουν.

Ενδεικτικός είναι ο διάλογος που «έπιασε» ο κοριός της ΕΛ.ΑΣ. μεταξύ της Κάτζου και του Μουσσά. «Θα πάρεις τον Μπενίση να του πεις ότι πήγε να μπει (σ.σ.: αναφέρεται σε αρνητικό δημοσίευμα για την ΕΥΔΑΠ), να ανέβει σε τρία τέσσερα σάιτ του κ… και το έχω μαζέψει. Να το πεις αυτό», προτρέπει την Κάτζου.

Σε άλλο σημείο λέει ο Π. Μουσσάς: «Τυχαία μιλάω με Μαυρίκο. Για άλλο θέμα. Του λέω: Τι λέει μαλ@; τι έχεις αύριο; Μου λέει: Την ΕΥΔΑΠ. Του λέω: Τι έχει στην ΕΥΔΑΠ; Μου λέει: Θα τους γαμ@, μου λέει. Με αγνοούν εμένα, τον Παναγιώτη Μαυρίκο. Εχει ιδρύσει και κόμμα το ξέρεις; … Του λέω Παναγιώτη θα σου πω κάτι. Αντε γαμ@. Μου λέει: Τι; Του λέω: Δεν θα βγάλεις τίποτα. Την ΕΥΔΑΠ μην τύχει και την ξαναπειράξεις, του λέω».

Ο κεντρικός ρόλος που έχει ο Π. Μουσσάς στην υπόθεση, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος την περασμένη Παρασκευή, φαίνεται και από τις καθημερινές πολύωρες κλήσεις προς την Α. Κάτζου, κατά τις οποίες της ζητούσε να δώσει διαφήμιση σε ιστοσελίδες δημοσιογράφων (οι οποίοι δεν είναι κατηγορούμενοι), προκειμένου να μη δημοσιεύουν αρνητικά κείμενα για την ΕΥΔΑΠ ή υπουργών.

Ανάλυση της εκδούλευσης
Μάλιστα, ο 50χρονος, παρόλο που απέφευγε να συζητάει στο τηλέφωνο τους τρόπους με τους οποίους δρούσε λέγοντας «μην τα λέμε αυτά από το τηλέφωνο, καλύτερα από κοντά», σε μία κλήση του προς την Κάτζου της ανέλυσε ακριβώς το είδος εκδούλευσης που προσφέρει: «Λοιπόν, εμείς, είτε μπορούμε να καίμε θέμα, το οποίο πάει να σκάσει, γιατί εμείς θέλουμε να το κάψουμε. Εκεί θα εξαφανίζονται μετά.

Ή που θα παίζει ένα θέμα, μόνο μια εφημερίδα (σ.σ. αναφέρει κυριακάτικο φύλλο), δεν θα παίζει πουθενά. Οταν θέλουμε να γ… θα λες: Αυτόν θέλει να τον γ… μέσα από την κυβέρνηση. Για δικό του λόγο. Δηλαδή εμείς θα είμαστε ένας ελβετικός σουγιάς. Ξέρεις τι είναι αυτό. Αυτό που δεν έχουν οι περισσότεροι. Και θα έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Ο Αρχιμανδρίτης (σ.σ.: εννοεί τον Νίκο Παππά), ας πούμε τώρα, μπορεί να έχει εμένα».

Ο Π. Μαυρίκος, που αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και καταβολή εγγύησης ύψους 52.000 ευρώ, έχει καταγραφεί από τον «κοριό» να λέει προς τον Π. Μουσσά ότι τα χρήματα που πήρε ως διαφήμιση από την ΕΥΔΑΠ ήταν 8.000 ευρώ λιγότερα, ενώ φαίνεται πως απέφευγαν να μιλάνε στο τηλέφωνο για τις δουλειές τους. «-Φρόντισε να λήξουμε σήμερα με αυτό το θέμα που είμαστε ανοιχτοί. -Ναι ρε, μην ανησυχείς γι’ αυτό. -Οχι δεν ανησυχώ. Εγώ ανησυχώ μην ξεφτιλιστούμε. -Θα τα πούμε από κοντά, μην το λες από το τηλέφωνο. -Μην ξεφτιλιστούμε εσύ και εγώ. -Ναι μην το λες από το τηλέφωνο, μην το λες (…) -Βγαίνει 52.000, δεν βγαίνει 60.000. Μας έφαγε οκτώ χιλιάρικα. -Σταμάτα ρε, αντε γαμ… Που σου έφαγε μ? κιόλας. -Ρε μ? μου έφαγε οκτώ χιλιάρικα. -Ρε μ? αντε γ? να πούμε, λάθος θα έχει γίνει. Μαλ.. -Δεν έκανε λάθος η π?. Μας δούλεψε. -Τώρα θα σκάσεις; -Να κάνει λάθος οκτακόσια ευρώ το δέχομαι? -Ρε ηλίθιε -Να κάνει λάθος οκτώ χιλιάρικα; -Ρε ηλίθιε που πάντα βιάζεσαι σκάσε και άκου?». Στη συνέχεια ο Μουσσάς καλεί την Κάτζου να της ζητήσει εξηγήσεις…

Ανάμεσα στους διαλόγους υπάρχει και η κατά λέξη απομαγνητοφώνηση της συζήτησης που συμπεριλαμβάνει τη γνωστή πλέον φράση ιδιοκτήτη ιστοσελίδας ότι «βαριέμαι να σηκωθώ από το γραφείο να υπογράψω ένα τιμολόγιο 900 ευρώ». Η γυναίκα το μεταφέρει έξαλλη στον Τάκη Μουσσά, ο οποίος αναλαμβάνει να λύσει την παρεξήγηση…

Επεδίωκε συνάντηση
Καθοριστικό ρόλο στη διαλεύκανση της υπόθεσης έπαιξε η συνάντηση της Κάτζου με τον Μουσσά και τον Μαυρίκο. Οι αστυνομικοί του Τμήματος Εκβιαστών είχαν δώσει οδηγία στην υπάλληλο της ΕΥΔΑΠ να επιδιώξει από κοντά συνάντηση με τον εκδότη και τον δημοσιογράφο.

Οπως προκύπτει από τα τηλεφωνήματα, ο Μουσσάς προσπαθούσε να πείσει για αρκετό καιρό τον Μαυρίκο να εμφανιστεί και να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι για να κανονίσουν τον τρόπο που θα δουλεύει το σύστημα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο διάλογος με άγνωστο δημοσιογράφο και τον Μουσσά, με τη συζήτηση να στρέφεται συνωμοτικά γύρω από έγγραφα που πρέπει να ξεφορτωθούν άμεσα…

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το