Κόσμος

Νέο πέρασμα προσφύγων από την Αίγυπτο ανησυχεί την Ε.Ε.

Greece Migrants

Την ώρα που οι Βρυξέλλες πιέζουν την Άγκυρα να «πολεμήσει» τους διακινητές που δρουν στα παράλια της Τουρκίας, εγκληματικές ομάδες από την Αίγυπτο έχουν ήδη αρχίσει να ανοίγουν νέα δίοδο προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί για την «αναβίωση» μιας παλιάς πύλης εισόδου στην Ελλάδα από την Αλεξάνδρεια.

«Είναι ένα ζήτημα» δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο αξιωματούχος της Ε.Ε., που τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονη κινητικότητα στην περιοχή. Εκτός από την Ελλάδα, οι πρόσφυγες και μετανάστες που ξεκινούν από την Αίγυπτο έχουν προορισμό και την Ιταλία.

Πριν από λίγο καιρό, οι αναχωρήσεις μεταναστών από την Αίγυπτο θεωρούνταν αμελητέο ζήτημα. Πάνω από το 80% των μεταναστών που έφτασαν στην Ελλάδα ξεκίνησαν από την Τουρκία ενώ το συνηθέστερο πέρασμα προς την Ιταλία είναι η Λιβύη.

Τα αυξανόμενα προβλήματα ασφαλείας στη Λιβύη, όμως, κάνουν τους διακινητές να αναζητούν εναλλακτικές οδούς –παρότι το ταξίδι από την Αίγυπτο είναι μακρύ και επικίνδυνο.

Το Reuters σημειώνει ότι οι διακινητές «ποντάρουν» στο ότι οι μετανάστες θα διασωθούν μόλις βρεθούν σε διεθνή χωρικά ύδατα. «Η βασική ανησυχία μας είναι ότι ανάμεσα στους διακινητές και τους μετανάστες υπάρχουν και μαχητές από το Σινάι, που πιθανώς να έχουν σχέσεις με την Αλ Κάιντα ή το Ισλαμικό Κράτος» δήλωσε δεύτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και συνέχισε: «Οι έλεγχοι στην Αίγυπτο είναι αυστηροί και αυτό μειώνει τη δραστηριότητα των διακινητών. Ορισμένες φορές, όμως, υποπτευόμαστε ότι κάνουν πώς δεν βλέπουν και αφήνουν τους μετανάστες να πάνε αλλού».

Αξιωματούχος της Αιγυπτιακής αστυνομίας δήλωσε στο Reuters ότι το Κάιρο έχει αυτή τη στιγμή μεγαλύτερα προβλήματα και έχει μειώσει τους πόρους για τον έλεγχο των μεταναστών. «Η διακίνηση αυξάνεται στην Αίγυπτο» ανέφερε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε: «Οι αρχές είναι πολύ απασχολημένες με άλλα ζητήματα για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα αυτό».

Εκπρόσωπος Τύπου της Φεντερίκα Μογκερίνι αρνήθηκε να σχολιάσει.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το