Τοπικά

ΛΑΣ Βόλου: «Τι θα γίνει με τις παιδικές χαρές;»

paidiki xara

Eρώτηση σχετικά με τις παιδικές χαρές στο Δήμο Βόλου και τις εργασίες ανακατασκευής τους κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Βόλου τονίζοντας ότι ο δήμος έχει καθυστερήσει πολύ και αδικαιολόγητα στις εργασίες ανακατασκευής. Η ερώτηση προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου:

«Όπως είναι γνωστό από τις 97 παιδικές χαρές που λειτουργούσαν, σε όλο του Δήμου Βόλου, επειδή κρίθηκαν ακατάλληλες για την ασφάλεια των μικρών παιδιών, οι περισσότερες «ξηλώθηκαν» και σήμερα λειτουργούν ελάχιστες.

Είναι επίσης γνωστό ότι στον αρχικό προγραμματισμό του δήμου είχαν ενταχθεί για ανακατασκευή, με κατάλληλα παιχνίδια και σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΕΛΟΤ, 20 παιδικές χαρές σε διάφορες δημοτικές ενότητες και γειτονιές του πολεοδομικού συγκροτήματος. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχουν προχωρήσει οι εργασίες και πολλά είναι τα παράπονα λαϊκών οικογενειών, που δεν μπορούν να βρουν χώρους παιχνιδιού και ψυχαγωγίας για τα παιδιά τους, αναγκάζοντάς τους να προσφεύγουν σε κλειστούς ιδιωτικούς χώρους – παιδότοπους, καταβάλλοντας και το αντίστοιχο αντίτιμο. Ιδιαίτερα παράπονα γίνονται για το παραλιακό μέτωπο, όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός οικογενειών και όπου δεν έχουν τη δυνατότητα να παίξουν τα μικρά παιδιά με την απαραίτητη ασφάλεια.

Η πολιτική της κυβέρνησης, που έχει βρει αρωγό της τη δημοτική αρχή Βόλου, στερεί από την τοπική διοίκηση επιχορηγήσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, δημιουργώντας ασφυκτική κατάσταση στη λειτουργία των δήμων και στο σχεδιασμό έργων για την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών. Η δημοτική αρχή Βόλου, πιστή στην εφαρμογή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής και αξιοποιώντας την, με τον ισχυρισμό περί δήθεν νοικοκυρέματος των οικονομικών του δήμου (συνήθες επιχείρημα όλων των δημοτικών αρχών που στηρίζουν το σύστημα προσαρμογής της τοπικής διοίκησης στις ανάγκες των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων), όχι μόνο δε διεκδικεί από την κεντρική κυβέρνηση τους θεσμοθετημένους πόρους, αλλά «βάζει  πλάτη» στην εφαρμογή της πολιτικής της, προπαγανδίζοντας τις θεωρίες ότι τάχα η χρηστή διαχείριση μπορεί να καλύψει τις ανάγκες λειτουργίας του δήμου. Πίσω από αυτές τις τοποθετήσεις, τοποθετήσεις που είχαμε και από την προηγούμενη δημοτική αρχή, κρύβεται η επιχείρηση μετατροπής του δήμου σε ανταποδοτική επιχείρηση, που οι «πελάτες» δημότες θα «αγοράζουν» τις υπηρεσίες, με ένα σύστημα επιπλέον φορολόγησης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Σταυρίδη, το κόστος κάθε παιδικής χαράς ανέρχεται σε 15.000 -20.000 €. Ο Δήμος Βόλου έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα μεγάλο χρονικό διάστημα στις εργασίες ανακατασκευής. Είναι «απορίας άξιον» γιατί δεν προχωρά με πιο γρήγορους ρυθμούς, αξιοποιώντας και χρήματα από τα αποθεματικά του δήμου, που ισχυρίζεται ότι έχει διασφαλίσει, δίνοντας προτεραιότητα στις ψυχαγωγικές ανάγκες των παιδιών για τα οποία οι παιδικές χαρές αποτελούν από τους πιο προσφιλείς χώρους παιχνιδιού.

Ερωτάται η δημοτική αρχή Βόλου:

  • Κατά πόσο έχει προχωρήσει το πρόγραμμα ανακατασκευής των παιδικών χαρών και σε ποιες περιοχές του δήμου πραγματοποιούνται εργασίες ή πρόκειται να πραγματοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα;
  • Τι μέτρα θα πάρει για να συνεχιστούν οι εργασίες και να συντηρηθούν ή να ανακατασκευαστούν οι παιδικές χαρές του Δήμου Βόλου, ώστε να πληρούν όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας και να καλύπτουν τις ανάγκες ψυχαγωγίας των μικρών παιδιών σε όλες τις δημοτικές ενότητες και σε κάθε γειτονιά του δήμου;»
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το