Ελλάδα

Ν. Ξυδάκης: Η παρέμβαση του γγ του ΟΗΕ ήρθε στην κατάλληλη στιγμή

xidakis

Την ικανοποίησή του για τη χθεσινή παρέμβαση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, με την οποία κατήγγειλε τους περιορισμούς που επιβάλλονται στους πρόσφυγες στα σύνορα χωρών των Βαλκανίων, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης.

«Είχε τεθεί από την ελληνική πλευρά, κατά τη συνάντηση με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, ζητήσαμε να κάνει παρέμβαση και είδαμε ότι έκανε μια πρώτη παρέμβαση, του ζητήσαμε μάλιστα να έρθει και στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδάκης μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Europe».

Σχολιάζοντας την αναφορά του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό θα απασχολήσει τη Γενική Συνέλευση του οργανισμού στις 19 Σεπτεμβρίου, τόνισε πως προφανώς δεν μπορεί να περιμένει μια τέτοια κρίση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την κρίση στη Μέση Ανατολή και την ανεξέλεγκτη ροή προσφύγων το πιο σοβαρό διεθνές ζήτημα και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου όχι μόνο για ανθρωπιστική κρίση αλλά και για αποσταθεροποίηση και διάρρηξη της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου και της Ευρώπης.

Σε ό,τι αφορά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 7 Μαρτίου, εξέφρασε την ανησυχία του ότι ενώ έχουν ληφθεί από τον Σεπτέμβριο πάρα πολλές αποφάσεις, 12-14 δέσμες μέτρων τις τελευταίες 6 συνόδους κορυφής, όπως ανέφερε, ελάχιστα ή τίποτα δεν έχει εφαρμοστεί. Αυτό είναι το πιο ανησυχητικό για την ΕΕ, τόνισε και προσέθεσε εξάλλου πως ανησυχητικό είναι και κάποιες μονομερείς ενέργειες κάποιων κρατών-μελών που ουσιαστικά να στρέφονται εναντίον άλλων κρατών-μελών.

Επίσης, προβαίνοντας σε μια συνοπτική αποτίμηση του ταξιδιού του στις σκανδιναβικές χώρες, στο πλαίσιο των περιοδειών του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκειμένου να ενημερώσει τους ομολόγους του για τις ελληνικές θέσεις στο προσφυγικό, ο κ. Ξυδάκης υπογράμμισε πως η Σουηδία και η Φινλανδία είναι κατά των μονομερών ενεργειών και υπέρ της εφαρμογής των αποφάσεων. «Και οι επαφές με πολλά μέλη της σουηδικής κυβερνήσεων και με τέσσερις υπουργούς της φινλανδικής κυβερνήσεως δείχνουν ότι η Ελλάδα εισακούεται. Ότι δεν έχει ένα δικό της πρόβλημα, αλλά ότι είναι ευρωπαϊκό, όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει να αποφευχθούν οι μονομερείς ενέργειες, βλέπουν τους κινδύνους διάρρηξης της ευρωπαϊκής συνοχής, βλέπουν ότι υπάρχουν ισχυρότατες φυγόκεντρες τάσεις και όλοι συνιστούν να μείνουν ενωμένοι στην εφαρμογή των αποφάσεων» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Ξυδάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόταση της σουηδικής κυβέρνησης για τη θέσπιση πανευρωπαϊκού συστήματος χορήγησης ασύλου. Εξέφρασε την άποψη πως είναι μια προωθημένη πρόταση που και εμείς ίσως θα πρέπει να εξετάσουμε ώστε να μην υπάρχουν οι άτακτες μετακινήσεις και να διαλέγει ο πρόσφυγας πού θα θέλει να πάρει άσυλο. Για να εφαρμοστεί η αναλογικότητα, θα πρέπει να σκεφτούμε και να εφαρμόσουμε ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, επιχειρηματολόγησε.

Έμφαση έδωσε, τέλος, στο ενδιαφέρον της Νορβηγίδας υπουργού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ελίζαμπεθ Άσπακερ να εντάξει τη χώρα μας στα προγράμματα των νορβηγικών ταμείων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα και τη συνάντησή της με τον κ. Ξυδάκη την προηγούμενη εβδομάδα, η κ. Άσπακερ δήλωσε πως «για τα επόμενα χρόνια, μέσω του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και των νορβηγικών κεφαλαίων, υποστηρίζουμε προγράμματα επιχειρηματικότητας, καινοτομίας, δημιουργίας θέσεων εργασίας, ενδυνάμωσης της κοινωνίας των πολιτών» και προσέθεσε πως υπάρχει ένα κεφάλαιο 100 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να κατανεμηθεί σε προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων και στην ενδυνάμωση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών ΕΟΧ και της Ευρώπης».

 Πηγή www.ethnos.gr
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το