Επιστήμη

Βρετανοί ανακάλυψαν το ένζυμο της νεότητας

papoudes

Τη γνωστή φράση «δεινόν το γήρας, ου γαρ έρχεται μόνον» στοχεύουν να διαψεύσουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ με την ανακάλυψη ενός ενζύμου που ευθύνεται για τη γήρανση του δέρματος και πιθανόν και άλλων οργάνων του σώματος!

Η ανακάλυψη ότι ο μηχανισμός παραγωγής του ενζύμου «μιτοχονδριακό σύμπλοκο ΙΙ» όσο περνούν τα χρόνια δεν λειτουργεί σωστά με αποτέλεσμα τη γήρανση του δέρματος, ανοίγει τον δρόμο σύμφωνα με τους ειδικούς για την ανάπτυξη κρεμών και καλλυντικών που θα αντιστρέφουν αυτήν τη διαδικασία. Παράλληλα οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η ανακάλυψή τους θα μπορεί να έχει εφαρμογή και στην αντιμετώπιση ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση, αλλά και στη μάχη κατά του καρκίνου.

Το ένζυμο, όπως γίνεται εμφανές και από την ονομασία του, βρίσκεται εντός των μιτοχονδρίων τα οποία αποτελούν τις μηχανές παραγωγής ενέργειας των κυττάρων και παίζει σημαντικό ρόλο στην απαλότητα, την ελαστικότητα και την ανθεκτικότητα του δέρματος. Το ένζυμο αυτό είναι υπεύθυνο για τη «ζωντάνια» του δέρματος, για τη «νεανικότητά» του.

Ερευνα
Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε δηλώσεις του σε βρετανικά Μέσα ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Μοριακής Δερματολογίας Μαρκ Μπιρτς-Μάτσιν: «Καθώς τα σώματά μας γερνούν παρατηρούμε ότι οι ”μπαταρίες” των κυττάρων μας (σ.σ. τα μιτοχόνδρια) εξαντλούνται (αυτό είναι γνωστό και ως μειούμενη ”βιοενέργεια”) και οι επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες αυξάνονται.

Η έρευνά μας αποδεικνύει, για πρώτη φορά, ότι όσον αφορά στο ανθρώπινο δέρμα καθώς μεγαλώνουμε παρατηρείται μια συγκεκριμένη μείωση της δραστηριότητας του εν λόγω μεταβολικού ενζύμου-κλειδί που βρίσκεται στις ”μπαταρίες” των δερματικών κυττάρων. Αυτό το ένζυμο είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε δύο σημαντικούς τρόπους παραγωγής ενέργειας εντός των κυττάρων μας και η μείωση της δραστηριότητάς του συμβάλλει στη μείωση της ”βιοενέργειας” και στη γήρανση του δέρματος».

Θεραπείες
Οπως δε τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας, με την ανακάλυψή τους οι επιστήμονες έχουν πλέον έναν βιοδείκτη τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αναπτύξουν συγκεκριμένες αντιγηραντικές θεραπείες και εξατομικευμένες, οι οποίες μπορούν πιθανόν να αφορούν και άλλα όργανα του ανθρώπινου σώματος. Η έρευνα της ομάδας του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Investigative Dermato-logy.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος και την πορεία του «μιτοχονδριακού σύμπλοκου ΙΙ» εξετάζοντας δείγματα δέρματος από 27 δωρητές ηλικίας από 6 έως 72 ετών. Το δέρμα που εξετάστηκε ήταν από σημεία του σώματος που δεν εκτίθενται στον ήλιο, κάτι που είναι σημαντικό για την αξιοπιστία της έρευνας δεδομένου ότι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία παίζει ρόλο στη διαδικασία της γήρανσης του δέρματος.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το