Κόσμος

Ηχηρές παρεμβάσεις για το προσφυγικό

GERMANY G7 SUMMIT

«Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, μας δείχνουν ότι χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή προσέγγιση για να λύσουμε το ζήτημα των προσφύγων και της προστασίας των εξωτερικών συνόρων», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού.

 «Πρέπει να προχωρήσουμε στην καταπολέμηση των αιτίων της προσφυγιάς. Σε αυτό είμαστε σύμφωνοι στην Ευρώπη. Είμαστε επίσης σύμφωνοι ότι πρέπει να προστατεύσουμε καλά τα εξωτερικά σύνορα», τόνισε η κυρία Μέρκελ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την Ημέρα της Γερμανικής Οικονομίας νωρίτερα σήμερα στο Μόναχο, αλλά απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση αν η Γερμανία θα μπορούσε να πάρει κάποιους από τους πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

«Για αυτό (ενν. τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων) το ΝΑΤΟ ανέλαβε τώρα την αποστολή μαζί με την τουρκική ακτοφυλακή και την FRONTEX», συνέχισε η κυρία Μέρκελ και παραδέχθηκε ότι δεν μπορούμε ακόμη να δούμε την επίδραση αυτών των μέτρων. «Εμείς – και τα 28 κράτη-μέλη – θέλουμε να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση», σημείωσε.

Η κυρία Μέρκελ ευχαρίστησε πάντως τους γερμανούς επιχειρηματίες για την στάση τους στην προσφυγική κρίση, αλλά ζήτησε μεγαλύτερη ευελιξία και ευκαιρίες δοκιμής για τους πρόσφυγες, χωρίς να τίθεται υπό αμφισβήτηση ο κατώτατος μισθός.

Εκκληση Μπαν Κι Μουν

Ηχηρή παρέμβαση από τον Οργανισμό Ηνωμένων σημειώθηκε με επίσημη ανακοίνωση του εκπροσώπου Στεφάν Ντουζάρικ, ο οποίος μετέφερε έκκληση του Μπαν κι Μουν για να ανοίξουν τα σύνορα, ώστε οι πρόσφυγες να πάνε στις χώρες που επιθυμούν.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τον αυξανόμενο αριθμό συνοριακών περιορισμών κατά μήκος της βαλκανικής οδού, περιλαμβανομένης της Αυστρίας, της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Σερβίας και της ΠΓΔΜ.
Υπογραμμίζει ότι τέτοιοι συνοριακοί περιορισμοί δεν συμβαδίζουν με την Συνθήκη του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων και το Πρωτόκολλο του 1967.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τονίζει ότι ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που καταφθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία συνεχίζει αμείωτος και το κλείσιμο των συνόρων δημιουργεί ασφυκτική κατάσταση στην Ελλάδα. Στο μεταξύ, τονίζει, η Τουρκία ήδη φιλοξένει 2,6 εκ προσφυγές και αιτούντες άσυλο.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, αναφέρει η ανακοίνωση, αναγνωρίζει την πίεση πολλών ευρωπαϊκών κρατών ωστόσο καλεί όλες τις χώρες να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορα τους και να δράσουν σε πνεύμα υπευθυνότητας και αλληλεγγύης και παράλληλα να αφήσουν ανοικτές τις νομικές οδούς για πρόσβαση των προσφύγων σε άσυλο.

Πηγή www.ethnos.gre

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το