Τοπικά

Ομάδα προσφύγων ξεκίνησε πεζή από τα Τέμπη το ταξίδι για την Ειδομένη (video)

prosfyges-tempi

Πρόσφυγες όλων των ηλικιών, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, ακόμη και άτομα πάνω σε αναπηρικά καροτσάκια ξεκίνησαν λίγο πριν από τις 11 το πρωί, από τα Τέμπη, πεζή για την Ειδομένη.

Τις τελευταίες δύο ημέρες ήταν εγκλωβισμένοι στα Τέμπη, ωστόσο, παρά την ταλαιπωρία που υπέστησαν, πήραν την απόφαση να ξεκινήσουν μόνοι για τα ελληνοσκοπιανά σύνορα αδιαφορώντας για την απόσταση.

Απελπισμένοι, προσπέρασαν τους αστυνομικούς που προσπάθησαν να τους σταματήσουν ενώ να σημειωθεί ότι η κυκλοφορία δεν έχει σταματήσει.

Πρόσφυγες άνοιξαν το φράχτη στα Διαβατά κι έφυγαν

Εν τω μεταξύ στο Κέντρο Μετεγκατάσης Διαβατών, νεαροί πρόσφυγες άνοιξαν το φράχτη κι έφυγαν από το Κέντρο όπως δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης που βρέθηκε στην περιοχή.

«Έχουν ανοίξει τον φράχτη σε κανά δυο σημεία από κάτω και φεύγουν. Φεύγουν κυρίως τα νέα παιδιά. Από το στρατόπεδο έχει φύγει πολύς κόσμος, από ό,τι τουλάχιστον μπορώ να κρίνω, και δεν μπορούν φυσικά να τους εμποδίσουν ούτε η αστυνομία, ούτε ο στρατός γιατί υπάρχει φόβος να προκληθούν και επεισόδια» είπε ο δήμαρχος.

«Αυτοί που φεύγουν, ή τουλάχιστον αυτό που είδα εγώ, είναι κυρίως νέα παιδιά. Έχουν τα σακίδιά τους, τις αποσκευές τους και έχουν πάρει τον δρόμο προς τα πάνω. Απ΄ ό,τι μου είπαν ο συνταγματάρχης και ο κ. Παπαθεμελής σήμερα το πρωί ήταν 2.100 άτομα. Τώρα, πόσοι έχουν φύγει δεν μπορώ να σας πω. Έχουν πάει προς τα πάνω, φεύγουν στα σύνορα. Δεν περιμένουν να έρθουν λεωφορεία να τους πάρουν. Η κατάσταση είναι τελείως εκτός ελέγχου» ανέφερε ο κ. Μπουτάρης και πρόσθεσε: «Οι νέοι φεύγουν γιατί είναι νέοι. Οι οικογένειες όμως μένουν».

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, προσωρινά υπεύθυνος για το Κέντρο Μετεγκατάστασης στα Διαβατά, Σάκης Παπαθεμελής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διευκρίνισε ότι «όσοι βρίσκονται στο κέντρο δεν είναι υπό κράτηση, όσο και αν προσπαθούν οι υπεύθυνοι του κέντρου να τους κρατήσουν εκεί».

Ερωτηθείς για την πρώτη εικόνα που είχε από το Κέντρο Μετεγκατάστασης, ο κ. Μπουτάρης τη χαρακτήρισε εξαιρετική, για το θέμα της καθαριότητας ανέφερε ότι έχουν έρθει σήμερα απορριμματοφόρα από τον δήμο Δέλτα ενώ και ο δήμος Θεσσαλονίκης έστειλε κάδους απορριμμάτων και ένα αυτοκίνητο για τη μεταφορά τους. Για τα επόμενα βήματα σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει στην περιοχή ένα μίνι μάρκετ για να ψωνίζουν τα είδη πρώτης ανάγκης και θα πρέπει να λειτουργήσει στο εσωτερικό του κέντρου μια αίθουσα με τηλεοράσεις και με μουσική «ώστε οι άνθρωποι να αισθάνονται τουλάχιστον ότι είναι καλοδεχούμενοι για να ακολουθήσουν κάποια σειρά. Αλλιώς θα σηκωθούν να φύγουν όλοι». Ειδικά για τα παιδιά, γνωστοποίησε ότι ο ίδιος θα έρθει σε συνεννόηση με την κοινωνική πρόνοια και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, ώστε να έρχονται στον χώρο κοινωνικοί λειτουργοί και νηπιαγωγοί για να τα φροντίσουν.

Περίπου 20.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα

Απελπιστική είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά το κλείσιμο των συνόρων αφού χιλιάδες άνθρωποι έρχονται καθημερινά στα νησιά, προωθούνται με τα πλοία της γραμμής στον Πειραιά και από εκεί… σκορπίζονται σε πόλεις όλης της χώρας, στην διαδρομή από την Αθήνα έως την Ειδομένη. Αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 20.000 άνθρωποι,που δεν μπορούν να φύγουν.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το