Τοπικά

Με πέντε αιτήματα φτάνουν στο Μαξίμου οι αγρότες της Νίκαιας

trakter

Με πέντε βασικά αιτήματα αναμένεται να φτάσουν την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου οι αγρότες της Νίκαιας, οι οποίοι θα συναντηθούν με τον Αλέξη Τσίπρα σε μια νέα προσπάθεια συνεννόησης των δύο πλευρών.

Το μπλόκο της Νίκαιας θα εκπροσωπηθεί από τρεις ανθρώπους, τους Βασίλη Μπούτα, Ρ. Μαρούδα και Κ. Τζέλα. Τη νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζήτησαν οι εκπρόσωποι 69 μπλόκων που συμμετείχαν σε συνεδρίαση στη Νίκαια την περασμένη Κυριακή.

Τα αιτήματα αυτά διατυπώθηκαν και την Τρίτη, σε ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Τα πέντε ζητήματα της αγροτικής «ατζέντας»

1. Να αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.
2. Να καταργηθεί η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ «που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή». Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κ.λπ.
3. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
4. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
5. Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Να αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

Εισαγγελική παρέμβαση

Την παρέμβαση των εισαγγελέων της χώρας προκειμένου να ανοίξουν τα αγροτικά μπλόκα και να ασκηθούν ποινικές διώξεις για παρακώλυση συγκοινωνιών ζήτησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη

Η εισαγγελική παραγγελία της κ. Κουτζαμάνη απευθύνεται στους κατά τόπους συναδέλφους της με σκοπό την παρέμβαση -με τη συνδρομή και των αστυνομικών αρχών-, με σκοπό, αφενός τη βεβαίωση του εγκλήματος της παρακώλυσης συγκοινωνιών, ενδεχομένως δε και της τέλεσης «άλλων εγκλημάτων, και αφετέρου την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών και τη δίωξή τους».

Στην εισαγγελική παραγγελία αναφέρονται τα εξής:

Προς τους κ.κ. Εισαγγελείς Εφετών της Χώρας και δι’ αυτών στους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών της περιφερείας τους

Το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται το φαινόμενο του αποκλεισμού της κυκλοφορίας σε δημόσιες οδούς από τους συμμετέχοντες κλπ. στις κινητοποιήσεις των αγροτών. Η συμπεριφορά αυτή, όπως γνωρίζετε, συνιστά κατ’ αρχάς την αξιόποινη πράξη της παρακώλυσης συγκοινωνιών (άρθρο 292 ΠΚ, όπως ισχύει). Η πρόβλεψη του εγκλήματος αυτού, το οποίο διώκεται αυτεπαγγέλτως, έγινε για την προστασία της εύρυθμης λειτουργίας των κάθε είδους συγκοινωνιακών εγκαταστάσεων, που προορίζονται για κοινή χρήση, ενδιαφέρουν το κοινωνικό σύνολο και θεωρούνται κοινωνικά αγαθά σημαντικής αξίας.

Θεωρώ υποχρέωσή μου, να υπομνήσω σε εσάς το αυτονόητο καθήκον σας για παρέμβασή σας, με τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών, με σκοπό, αφενός τη βεβαίωση του πιο πάνω εγκλήματος, ενδεχομένως δε και άλλων εγκλημάτων, και αφετέρου την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών και τη δίωξή τους.

Ανοιχτός ο Προμαχώνας

Ο Προμαχώνας στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα άνοιξε λίγο μετά τις 15:30, σε μια ένδειξη «καλής θέλησης». Το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Ανέστης Κεμανετζόγλου, ευχαρίστησε τους συναδέλφους του από όλη την Ελλάδα που έφρασαν στον Προμαχώνα και δήλωσε ότι μπορούν να συνεχίσουν την πορεία τους όλα τα οχήματα.

Κανονικά η κυκλοφορία στον Ε.Ο. Κορίνθου-Αθήνας

Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία και στην Εθνική Οδό Κορίνθου-Αθήνας, καθώς οι αγρότες άνοιξαν το μπλόκο των αγροτών στον Ισθμό της Κορίνθου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Το πρωί, οι αγρότες της Κορίνθου απομάκρυναν τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, τα οποία παράμεναν στο σημείο σχεδόν 35 ημέρες. Μάλιστα, δήλωσαν ότι από σήμερα θα προχωρήσουν σε νέες μορφές κινητοποιήσεων.

Ανοιχτή και η Κοιλάδα των Τεμπών

Στο άνοιγμα των Τεμπών προχώρησαν λίγο πριν τις 17:00 το απόγευμα οι αγρότες του μπλόκου, τονίζοντας ότι προχώρησαν σε αυτή την ενέργεια σε ένδειξη καλής θέλησης. Μάλιστα τόνισαν ότι προχώρησαν σε αυτή την κίνηση λόγω της επιδείνωσης του καιρού, καθώς η κυκλοφορία από τις εναλλακτικές διαδρομές είναι πιο δύσκολη αλλά και για εξυπηρετήσουν τους συναδέλφους τους από το μπλόκο της Νίκαιας που πήγαν σήμερα στον Προμαχώνα.

Η Κοιλάδα αναμένεται να παραμείνει ανοιχτή όλο το βράδυ και στη συνέχεια οι αγρότες θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν τα επόμενά τους βήματα.

Εναλλακτικές κινητοποιήσεις εξετάζουν οι Κρητικοί

Εναλλακτικές κινητοποιήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει να εξετάζουν οι αγρότες από την Κρήτη, που συμμετείχαν σε διευρυμένη σύσκεψη του συντονιστικού τους οργάνου στο Ηράκλειο. Οι αγρότες συμφώνησαν να ξεκινήσουν νέο κύκλο κινητοποιήσεων από την ερχόμενη Δευτέρα, με συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Ένωσης Ηρακλείου.

Στη συνέχεια, αποφάσισαν να αποκλείσουν το κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος στο Ηράκλειο. Αντίστοιχη κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί και στα Χανία.

Σε νέο γύρο κινητοποιήσεων με αποκλεισμούς των καταστημάτων της Τράπεζας της Ελλάδος και των τελωνείων, αποφάσισαν να προχωρήσουν εκπρόσωποι των αγροτών της Κρήτης, που συμμετείχαν απόψε στη διευρυμένη σύσκεψη του συντονιστικού τους οργάνου, στην αίθουσα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηράκλειου.

Ο νέος γύρος κινητοποιήσεων θα ξεκινήσει από την ερχόμενη Δευτέρα, στις 6.30 το πρωί, με συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Ένωσης Ηρακλείου και από εκεί θα προχωρήσουν ακολούθως στον αποκλεισμό του Καταστήματος της Τράπεζας Την ίδια ώρα, σχεδιάζουν και τον αποκλεισμό στα τελωνεία σε Ηράκλειο, Χανιά και Καλούς Λιμένες.

Παράλληλα, αποφάσισαν ότι θα υπάρξει και περιφρούρηση των κινητοποιήσεων, ενώ επανέλαβαν ότι δεν θα συμμετάσχουν σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το