Επιστήμη

Έτοιμο το τουριστικό διαστημόπλοιο

ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÕÐÏÕÑÃÉÊÏÕ ÓÕÌÂÏÕËÉÏÕ

Πλώρη για το Διάστημα, με τη στήριξη του Στίβεν Χόκινγκ, ξαναβάζουν ο Ρίτσαρντ Μπράνσον και η Virgin Galactic.

Τα αποκαλυπτήρια του νέου διαστημοπλοίου της εταιρείας του, «Virgin Space Ship Unity», το οποίο μεταξύ άλλων σχεδιάζεται να κάνει τουριστικά ταξίδια στο Διάστημα, έγιναν μέσα στο Σαββατοκύριακο και όπως δήλωσε ο ίδιος ο διάσημος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας: «Είναι σχεδόν πολύ καλό για να είναι αληθινό».
Το νέο σκάφος της εταιρείας κατασκευάστηκε με τρόπο ώστε να καλύπτει όλα τα κενά ασφαλείας που είχε το «Space Ship Two», το οποίο πριν από 16 μήνες σε δοκιμαστική πτήση συνετρίβη από ανθρώπινο λάθος σκοτώνοντας τον συγκυβερνήτη.
Το «Unity», όπως το ονόμασε ο Μπράνσον, ύστερα από πρόταση του Στίβεν Χόκινγκ, είναι λοιπόν το σκάφος με το οποίο ο δισεκατομμυριούχος ξαναμπαίνει στην κούρσα των μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών (όπως είναι η SpaceX του Ελον Μασκ, η Blue Origin του Τζεφ Μπέζος, η Statolaunch Systems του Πολ Αλεν και η Boeing) για την κατασκευή σκαφών που θα χρησιμοποιούνται και για τουριστικούς σκοπούς. Το νέο σκάφος είναι σχεδόν ολόιδιο εξωτερικά με το παλιό, αν και είναι κάπως πιο εντυπωσιακό.
Οι μετατροπές που έχουν γίνει σχετίζονται με τη διαδικασία της προσγείωσης. Κι αυτό γιατί το «Space Ship Two» έπεσε εξαιτίας του λάθους χειρισμού των συστημάτων προετοιμασίας προσεδάφισης. Πιο συγκεκριμένα, ο πιλότος στο νέο μοντέλο θα πρέπει πρώτα να τραβήξει μια περόνη για να μπορεί να μειώσει ταχύτητα κουνώντας το οπίσθιο φτερό της ουράς του σκάφους. Αυτή η προσθήκη της περόνης έγινε για να μην μπορεί ο πιλότος να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία νωρίτερα απ’ ό,τι χρειάζεται, καθώς -όπως αποδείχθηκε- κάτι τέτοιο μπορεί να αποβεί μοιραίο. Αλλες αλλαγές είναι η προσθήκη μιας συσκευής που απαγορεύει στους πιλότους να απελευθερώνουν τον εξοπλισμό προσγείωσης νωρίτερα και νέες θέσεις στους διακόπτες του πίνακα στο πιλοτήριο.
Μία από τις… αισθητικές παρεμβάσεις είναι ότι φέρει στην ουρά μια μπλε απεικόνιση ενός ανθρώπινου ματιού που κοιτάει επίμονα, το οποίο είναι το μάτι του Στίβεν Χόκινγκ. Ο Μπράνσον έχει συνεργαστεί στενά με τον Χόκινγκ στο πλαίσιο του προγράμματος για την ανάπτυξη του «Unity» και μάλιστα του έχει… κλείσει θέση για την πρώτη επίσημη πτήση στο Διάστημα. Στα αποκαλυπτήρια μάλιστα ο διάσημος βραβευμένος φυσικός έστειλε ηχογραφημένο μήνυμα στο οποίο ανέφερε πως «ο κόσμος μπαίνει σε μια νέα φάση στην εξερεύνηση του Διαστήματος και ελπίζω ότι αυτό θα συμβάλει ώστε να δημιουργηθεί μια νέα ενότητα (unity)».
«Το ονειρευόμουν πάντα»
Οπως μάλιστα συμπλήρωσε: «Εγώ πάντα ονειρευόμουν μια πτήση στο Διάστημα, όμως για τόσα πολλά χρόνια θεωρούσα ότι ήταν απλά ένα όνειρο. Εάν μπορέσω να πάω και εάν ο Ρίτσαρντ ακόμα θέλει να με ανεβάσει στο σκάφος, θα ήμουν υπερήφανος να πετάξω».
Το ενδιαφέρον του Χόκινγκ για την «κατάκτηση» του Διαστήματος φαίνεται ότι μοιράζονται αρκετοί πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο, καθώς σχεδόν 700 άτομα έχουν πληρώσει 250.000 δολάρια έκαστος για μια θέση στο «Unity» και μια βόλτα πέρα από την ατμόσφαιρα της Γης. Οι προδιαγραφές τού εν λόγω σκάφους ταιριάζουν απόλυτα στο αμιγώς τουριστικό κομμάτι.
Το «Unity» έχει δύο χειριστές και έξι θέσεις επιβατών και είναι σχεδιασμένο για να φτάνει σε ύψος 100 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη, προσφέροντας για αρκετά λεπτά την αίσθηση της έλλειψης βαρύτητας σε συνδυασμό με την εικόνα της Γης στο μαύρο φόντο του Διαστήματος.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το