Ελλάδα

Θλιβερά ρεκόρ στην ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης

roupakias

Ουραγός στην Ευρώπη στην απονομή δικαιοσύνης είναι η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η χώρα μας έχει το πιο αργό δικαστικό σύστημα στην Ευρώπη (για την εκδίκαση εμπορικών υποθέσεων α’ βαθμού) και το τέταρτο πιο αργό στον κόσμο μετά τη Γουινέα-Μπισάου, το Σουρινάμ και το Αφγανιστάν.
Πάντως εκτός από τον χρόνο που απαιτείται (1.580 ημέρες στην Ελλάδα), ο Δείκτης Εκτέλεσης Δικαστικών Αποφάσεων λαμβάνει υπόψη άλλους δύο παράγοντες: το κόστος και την ποιότητα της δικαστικής διαδικασίας.
Την καλύτερη απονομή δικαιοσύνης στον κόσμο έχει η Σιγκαπούρη και στην Ευρώπη το Λουξεμβούργο, ενώ σε 189 χώρες η Ελλάδα είναι 132η και η Κύπρος 143η.
Οπως σημειώνει το περιοδικό «Economist», τα μεγαλύτερα προβλήματα στη Δικαιοσύνη παρατηρούνται στη νότια Ευρώπη.
Σύμφωνα με την Τζουλιάνα Παλούμπο, ερευνήτρια στην εθνική τράπεζα της Ιταλίας και συντάκτρια έκθεσης για τα αστικά δικαστήρια, ένας από τους λόγους που καθυστερούν τις διαδικασίες είναι οι αργές εκδικάσεις σε χώρες όπως η Ιταλία, που δίνουν τη δυνατότητα στους δικηγόρους να προσθέτουν νέα στοιχεία και να παρατείνουν τους χρόνους, ενώ αντίθετα στη Γαλλία οι δικαστές μπορούν να επιβάλλουν αυστηρές προθεσμίες.

Αγνοούνται οι νέοι
Επιπλέον, σημαντικό ρόλο παίζει το ότι όταν πρόκειται να αποφασίσουν για την προαγωγή των δικαστών, ορισμένες χώρες αγνοούν την ικανότητά τους στη διαχείριση, γεγονός που στερεί από τους νεαρούς δικαστές τα κίνητρα για να φέρουν γρήγορα εις πέρας τις υποθέσεις τους. Ενας τρίτος παράγοντας είναι ο τρόπος αμοιβής των δικηγόρων, αφού σε κάποιες χώρες υπάρχει όριο για τη χρέωση ανά ώρα των υπηρεσιών τους, κάτι που τους οδηγεί στο να επιμηκύνουν τον χρόνο των υποθέσεων, έτσι ώστε να κερδίζουν περισσότερα χρήματα.

Ενα μεγάλο πρόβλημα της νότιας Ευρώπης είναι και το πλήθος των δικηγόρων, που συνήθως είναι ανάλογο του χρόνου που απαιτείται για την εκτέλεση μιας απόφασης.

Στην Ελλάδα και την Ιταλία, αναφέρει ο «Economist», υπάρχουν 400 δικηγόροι ανά 10.000 κατοίκους (στη Γαλλία είναι μόλις 85), με αποτέλεσμα να αποτελούν ένα ισχυρό και οργανωμένο λόμπι που εμποδίζει κάθε μεταρρύθμιση.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το