Κόσμος

Σύζυγος El Chapo: Ο άντρας μου υπόκειται σε αργά βασανιστήρια

elchapo

Ως αποδιοπομπαίο τράγο φέρονται οι μεξικανικές αρχές τον βαρόνο των ναρκωτικών Χοακίν «El Chapo» Γκούσμαν ισχυρίζεται η σύζυγός του στην πρώτη της συνέντευξη ενώ τονίζει πως η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο εξαιτίας των σκληρών συνθηκών φυλάκισης που υφίσταται μετά την σύλληψή του τον περασμένο Ιανουάριο.

Στην πρώτη της συνέντευξη, η τρίτη σύζυγος του Γκούσμαν, Έμμα Κόρονελ, 26 ετών, είπε ότι ο σύζυγός της «βασανίζεται αργά» στη φυλακή και υποφέρει από επικίνδυνα υψηλή πίεση για την οποία ή ίδια φοβάται πως θα του κοστίσει τη ζωή του.

Είναι η πρώτη φορά που η πρώην βασίλισσα ομορφιάς μιλά δημοσίως για τον οκταετή γάμο της με τον αρχηγό του καρτέλ Σιναλόα, μία από τις ισχυρότερες εγκληματικές οργανώσεις στον κόσμο και ευθύνεται για μεγάλο μέρος του εμπορίου ναρκωτικών μεταξύ Μεξικού και ΗΠΑ.

Η Κορονέλ έδωσε συνέντευξη στο Telemundo στην Άναμπελ Χερνάντεζ, την διεθνούς φήμης μεξικανή δημοσιογράφο που έχει λάβει απειλές για τη ζωή της μετά την δημοσίευση άρθρου της που παρουσίαζε τις σχέσεις μεταξύ των αρχηγών καρτέλ όπως του Γκούσμαν και των κρατικών αξιωματούχων, σε ένα εστιατόριο θαλασσινών στο Κουλιατσάν, την πρωτεύουσα του κράτους Σιναλόα.

Ο 58χρονος Γκούσμαν συνελήφθη εκ νέου τον Ιανουάριο, έξι μήνες από την τελευταία φορά που δραπέτευσε ρεζιλεύοντας τις μεξικανικές αρχές τον Ιούλιο του 2015. Είχε καταφέρει να διαφύγει από μια φυλακή υψίστης ασφαλείας πάνω σε μια μοτοσικλέτα αφού διέσχισε μια σήραγγα που είχε κατασκευάσει ο ίδιος στο ντους του.

Κρατείται σε απομόνωση στο Ελ Αλτιπλάνο από τις 8 Ιανουαρίου όπου και βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση από κουκουλοφόρους ένοπλους φρουρούς και αστυνομικούς σκύλους, σύμφωνα με την Κόρονελ.

«Θέλουν να τον κάνουν να πληρώσει για την διαφυγή του. Λένε ότι δεν τον τιμωρούν. Φυσικά και τον τιμωρούν. Είναι μαζί του όλη την ημέρα. Δεν τον αφήνουν να κοιμηθεί. Δεν έχει καθόλου ιδιωτική ζωή, δεν είναι μόνος ούτε καν στην τουαλέτα».

Ο Γκούσμαν αντιμετωπίζει επτά ποινικές διώξεις σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ, με κατηγορίες όπως διάπραξη φόνου, απαγωγές, ξέπλυμα χρήματος και διακίνηση ναρκωτικών. Κατηγορείται πως είναι ο αρχηγός μιας οργάνωσης που διακίνησε τουλάχιστον 800.000 κιλά κοκαΐνης μεταξύ 2003-2014 στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.

Η Κορονέλ είπε ότι δεν γνώριζε για τις επιχειρήσεις διακίνησης ναρκωτικών και πρόσθεσε πως ο πλούτος και η εξουσία του συζύγου της είχαν διογκωθεί «Ότι κακό συμβαίνει σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου κατηγορούν τον El Chapo… δεν είναι ο πιο ισχυρός του κόσμου, αλλά οι μεξικανική κυβέρνηση τον έχρισε τον πλέον καταζητούμενο αρχηγό στον κόσμο ίσως για να κρύψει άλλα πράγματα. Δεν είναι βίαιος, δεν είναι αγενής, δεν τον έχω ακούσει να λέει ούτε μια κακή λέξη σε κανέναν» πρόσθεσε.

Η Κορονέλ γεννήθηκε στην Καλιφόρνια και έχει διπλή υπηκοότητα. Γνώρισε τον Γκούσμαν το 2006 όταν αυτή ήταν 17 ετών και αυτός ήταν φυγόδικος μετά την πρώτη του απόδραση από τις φυλακές το 2001. Παντρεύτηκαν ένα χρόνο αργότερα, στα 18α γενέθλιά της και οι δίδυμες κόρες τους γεννήθηκαν στο Λάνκαστερ, έξω από το Λος Άντζελες, το 2011.

Πιστεύεται ότι ο Γκούσμαν είναι πατέρας 19 παιδιών.
Πηγή: Guardian

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το