Οικονομία

O Nτράγκι βάζει φωτιά στα στρώματα με τα «500ευρα»

ntragki

Στις τράπεζες σπεύδουν και πάλι αναστατωμένοι οι Ελληνες, με τη διαφορά ότι τώρα καταθέτουν 500ευρα στα γκισέ.

Μάλιστα, το ερώτημα που κυριαρχεί τις τελευταίες μέρες στα τραπεζικά καταστήματα είναι ένα: «Έχω κάτι 500σάρικα, μπορώ να τα αλλάξω με χαρτονομίσματα των 100 ή των 50 ευρώ;». Η απάντηση που παίρνουν είναι: «Μπορείτε να καταθέσετε τα χρήματα στον λογαριασμό σας».

Και πράγματι -σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών- την περασμένη εβδομάδα τόσο στην πρωτεύουσα, κυρίως όμως στην επαρχία σημειώθηκαν ουρές στα τραπεζικά γκισέ από πελάτες που έσπευσαν να καταθέσουν χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, που έκρυβαν στο… στρώμα ή σε τραπεζικές θυρίδες.

Η αποκάλυψη του Μάριο Ντράγκι ότι η EKT εξετάζει το ενδεχόμενο απόσυρσης του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ, καθώς υπάρχει η υπόνοια ότι χρησιμοποιείται ευρέως για εγκληματικές και παράνομες δράσεις, έχει προκαλέσει πανικό στους καταθέτες όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της Ευρωζώνης και δη στους Γερμανούς με την εφημερίδα Bild να δημοσιεύει μάλιστα ανοιχτή επιστολή με τίτλο «Κάτω τα χέρια από τα μετρητά μας!».

Η Handelsblatt, από την πλευρά της, επιβεβαιώνει την ανησυχία που έχει προκληθεί στη χώρα μας, αφού «πολλοί Ελληνες έχουν αρκετά μεγάλα ποσά των μοβ χαρτονομισμάτων κάτω από το στρώμα». Το δημοσίευμά της αναφέρει, επίσης, ότι «τα κρυμμένα χρήματα λείπουν από την αγορά. Εάν υπήρχαν στις τράπεζες, τότε αυτές θα μπορούσαν να δίνουν περισσότερα δάνεια και έτσι θα δινόταν ώθηση στην οικονομία».

Σύμφωνα με εγχώριες τραπεζικές πηγές, ποσό άνω των 20 δισ. ευρώ βρίσκεται σήμερα «κρυμμένο» σε θυρίδες, στρώματα και μπαούλα. Τα χρήματα αυτά είναι σε χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας, καθώς είναι εύκολο να κρυφτούν, αλλά και να μεταφερθούν.

Για παράδειγμα πιο εύκολα κρύβει κάποιος 50 χαρτονομίσματα των 500 ευρώ -δηλαδή 25.000 ευρώ- στο… στρώμα, ενώ για το ίδιο ποσό σε 50άρικα θα χρειαζόταν 500 χαρτονομίσματα.

Η μόνη λύση
«Η κατάθεση των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ σε λογαριασμό είναι η μόνη εναλλακτική που έχουν σήμερα οι καταθέτες, καθώς δεν είναι δυνατή η ανταλλαγή τους με άλλης αξίας χαρτονομίσματα», σημειώνουν τα τραπεζικά στελέχη.

Ωστόσο, οι τράπεζες διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, για όσους έχουν στην κατοχή τους χαρτονομίσματα των 500 ευρώ. Διότι ακόμα και αν η ΕΚΤ αποφασίσει να αποσύρει το συγκεκριμένο χαρτονόμισμα, θα δοθεί μεγάλο χρονικό περιθώριο (πάνω από 12 μήνες), ώστε οι πολίτες να επιστρέψουν στις τράπεζες χαρτονομίσματα. Σημειώνουν, βέβαια, ότι ο μόνος ασφαλής τρόπος για να «σπάσει» κάποιος τα 500ευρα είναι να τα καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι πέρυσι οι εκροές ήταν ύψους 37 δισ. ευρώ, καθώς τα υπόλοιπα των καταθέσεων (νοικοκυριών και επιχειρήσεων) στο τέλος Δεκεμβρίου 2015 μειώθηκαν στα 123,4 δισ. ευρώ από 160,3 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2014.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, κατέστησε προ ολίγων ημερών σαφές πως η όποια ανάληψη δράσης για το 500ευρω πρέπει να γίνει με προσεκτικό τρόπο.

«Υπέρ» της απόσυρσής του από την κυκλοφορία τάχθηκε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, δηλώνοντας πως «ιστορικά, το χαρτονόμισμα αυτό επέτρεπε στους ιδιώτες να κάνουν μεγάλες πληρωμές με βολικό τρόπο. Αλλά αυτό το επιχείρημα γίνεται όλο και λιγότερο σημαντικό με την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών πληρωμών».

Πρόσθεσε δε πως «οι αρμόδιες Αρχές υποψιάζονται όλο και περισσότερο ότι χρησιμοποιούνται (τα 500ευρα) για παράνομους σκοπούς, ένα επιχείρημα που δεν μπορούμε να αγνοούμε πλέον, με δεδομένη τη σημασία της μάχης κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και του ξεπλύματος χρήματος».

Σύμφωνα με τον Μπενουά Κερέ, η ΕΚΤ εκτιμά πως τουλάχιστον το 20% της αξίας των χαρτονομισμάτων του ευρώ σε κυκλοφορία -κυρίως 500ευρα και 50ευρα- βρίσκονται εκτός Ευρωζώνης, κυρίως στη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη.

Ο Μάριο Ντράγκι και το επιτελείο του αναμένεται να συναντήσουν πάντως τη σθεναρή αντίδραση της Γερμανίας, η οποία θεωρεί το 500ευρω νόμισμα αποθησαυρισμού και άρα νόμισμα το οποίο αποσύρει από την κυκλοφορία τραπεζογραμμάτια και ισχυροποιεί το ευρώ. Η αντικατάσταση του 500ευρου θα οδηγήσει στην απώλεια αυτού του πλεονεκτήματος, για μία χώρα που επιμένει σθεναρά στο σκληρό ευρώ.

Το ενδεχόμενο αυτό σε συνδυασμό με το σχέδιο επιβολής περιορισμών στις συναλλαγές με μετρητά που προωθεί η κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ έχει προκαλέσει αναβρασμό στη Γερμανία μετά και την αποκάλυψη της πρόθεσης του υπουργείου Οικονομικών να απαγορευτούν οι πληρωμές σε μετρητά άνω των 5.000 ευρώ.

Πολιτικές ομάδες καταδίκασαν τα προτεινόμενα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν και την απαγόρευση των χαρτονομισμάτων 500 ευρώ, χαρακτηρίζοντας το πλάνο ως χτύπημα στην ιδιωτική ζωή και τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το