Τοπικά

Λαχανόκηπος σε γλάστρες και τενεκέδες…σε ακάλυπτο πολυκατοικίας στη Ν. Ιωνία “Θ”

Δεκάδες τενεκέδες και γλάστρες με λαχανικά και λουλούδια…
Δεκάδες τενεκέδες και γλάστρες με λαχανικά και λουλούδια…

Της μόδας έχουν γίνει τελευταία οι σπιτικοί λαχανόκηποι. Όταν έχεις μια μονοκατοικία με χώρο, όπου μπορείς να αναπτύξεις λαχανόκηπο, έχει καλώς. Αν όμως υπάρχει πρόβλημα χώρου, τότε σκέπτεσαι άλλους τρόπους να αποκτήσει σάρκα και οστά ο λαχανόκηπος. Όπως π.χ. στην ταράτσα, στο μπαλκόνι σε γλάστρες ή σε τενεκέδες.

Οι σπιτικοί λαχανόκηποι στις πόλεις, συμβάλουν εκτός των άλλων στην αισθητική τους αναβάθμιση, στην αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά και στην μείωση της οικονομικής «αιμορραγίας» του νοικοκυριού.

Ο σπιτικός λαχανόκηπος δίνει χρώμα στο περιβάλλον, αντισταθμίζει τους ρύπους των καυσαερίων με οξυγόνο, αλλά επιπλέον δίνει τη δυνατότητα να απολαύσει ο δημιουργός του, σπιτικά, υγιεινά λαχανικά, χωρίς να απαιτεί πολύ από τον πολύτιμο χρόνο του. Εξάλλου, ένας κήπος βοηθάει το σπίτι να μείνει δροσερό κατά το καλοκαίρι, οπότε εξοικονομούνται χρήματα, ενώ βοηθάει και στο να βελτιώσει ο καλλιεργητής την ψυχολογία του, όταν θα απολαμβάνει στο σπιτικό τραπέζι τους καρπούς των κόπων του.

Καλλιεργεί λαχανικά εδώ και δέκα χρόνια στον ακάλυπτο της πολυκατοικίας, όπου διαμένει, στην πλατεία Αγ. Βαρβάρας στη Ν. Ιωνία, ο κ. Γιάννης Γρηγορίου. Συνταξιούχος υπάλληλος του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου, η καλλιέργεια των λαχανικών και των φυτών που έχει, είναι το μεράκι του και σ’ αυτά περνάει πολύ από τον ελεύθερο χρόνο του.

«Δεν απασχολούμαι και όλες τις ώρες εδώ, το πρωί και το απόγευμα, γιατί πάω και στο καφενείο», δηλώνει στη «Θ» ο συνταξιούχος καλλιεργητής.

Μια η κρίση, μια η προσδοκία να φας δική σου ντομάτα και όχι εισαγόμενη ή βιομηχανική, οδήγησαν τον κ. Γρηγορίου στο να αναπτύξει ένα μεγάλο λαχανόκηπο σε γλάστρες-τενεκέδες…

Υπολογίζει ότι έχει 160 περίπου τενεκέδες με λαχανικά και 40 περίπου γλάστρες με λουλούδια.

«Καλλιεργώ εδώ και δέκα χρόνια, με ντόπιους σπόρους και έχω φτιάξει έναν ολόκληρο κήπο. Μπρόκολα, μαρούλια, καρότα, τσάϊ, πατάτες, κατσαρά μαρούλια, σκόρδα, κρεμμύδια, παντζάρια, ρόκα, σέλινο, άνηθο, μαϊντανό. Δεν μπορούσα να πιάσω άνηθο, τώρα το κατόρθωσα», αναφέρει.

Παντρεμένος, πατέρας δύο παιδιών, από τα οποία ο ένας στρατιωτικός και ο άλλος δάσκαλος, με δύο εγγόνια, ο κ. Γρηγορίου προσθέτει ότι το καλοκαίρι η παραγωγή αλλάζει, όπως και η εποχή. «Το καλοκαίρι έχω πιπεριές, ντομάτες, μελιτζάνες. Κολοκύθια δεν βάζω, γιατί θέλουν πολύ νερό. Από νερό μην ρωτάς, «αρχηγός», τονίζει.

Τα λαχανικά τα έχει για δική του χρήση, δίνει όμως και στους γείτονες, όταν κάποιος του ζητήσει. «Αν θέλει κανείς από τη γειτονιά μαϊντανό, άνηθο, του δίνω».

Για την καλλιέργεια χρησιμοποιεί κοπριά κομοστοποιημένη, που φτιάχνει μόνος του. «Μαζεύω όλα τα φύλλα, παίρνω και κοπριά. Καθαρά πράγματα».

Στον λαχανόκηπο του ακαλύπτου της πολυκατοικίας έχει ακόμη μία καρυδιά και δύο λεμονιές, καθώς και 40 γλάστρες με λουλούδια…

«Έχω χειμωνιάτικα λουλούδια, χιονίτσες, βιολέτες, γαριδάκια, φτέρες, μπιγκόνιες».

Ο ακάλυπτος χώρος της πολυκατοικίας στην συνοικία της Αγ. Βαρβάρας είναι μια πραγματική όαση πρασίνου και δροσιάς το καλοκαίρι.

«Δεν αγοράζω τίποτα εκτός από φρούτα στη λαϊκή. Πέρυσι την τελευταία σαλάτα με ντομάτες την έφαγα την Καθαρή Δευτέρα. Τις ντομάτες τις βάζω σταδιακά.

Ο Γιάννης Γρηγορίου δίπλα στο μεράκι του
Ο Γιάννης Γρηγορίου δίπλα στο μεράκι του

Συμβουλές

 Αν σκοπεύετε να καλλιεργήσετε λαχανικά σε ταράτσα, μπαλκόνι ή ακάλυπτο χώρο πολυκατοικίας, προμηθευτείτε δοχεία βάθους 10 εκατοστών, ενώ για τομάτες ή πεπόνια, το δοχείο θα πρέπει να έχει βάθος 25 εκατοστά. Η καλύτερη λύση θα ήταν ν’ αγοράσετε τα φυτά σας από κάποιο φυτώριο, όμως αν θέλετε να ζήσετε  από την αρχή όλη τη διαδικασία με τη σπορά, φροντίστε να επιλέξετε σπόρους που δεν εισάγονται από το εξωτερικό. Ο λόγος είναι ότι οι εισαγόμενοι σπόροι δεν είναι προσαρμοσμένοι στο νέο περιβάλλον κι επομένως είναι πιο αδύναμοι, με αποτέλεσμα να απαιτείται να τους ψεκάζετε με φυτοφάρμακα και με λιπάσματα για να επιβιώσουν και ν’ αναπτυχθούν.

Ένα από τα βασικά υλικά για την κηπουρική στην ταράτσα είναι η τύρφη, εν μέρει σάπια βρύα που αναπτύσσονται σε υγρές περιοχές. Η τύρφη έχει την ικανότητα να διατηρεί την υγρασία στο έδαφος, όταν αυτό είναι ξηρό και να αποτρέπει την περίσσεια νερού που “σκοτώνει” τις ρίζες, όταν το έδαφος είναι υγρό. Αναμεμειγμένη με άμμο, αποτελεί πολύ καλό χώμα για φυτά σε γλάστρες και λαχανικά, αν και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα του σπιτικού λιπάσματος.

Η διαδικασία για τη δημιουργία σπιτικού λιπάσματος απαιτεί περίπου ένα μήνα, ενώ όταν ετοιμαστεί, θα πρέπει ν’ αναμιχτεί με άμμο και μ’ ένα κομμάτι από το παλιό έδαφος, ώστε να μειωθεί η παρουσία του αζώτου. Το χώμα που θα έχετε θα είναι πολύ καλής ποιότητας και – πάνω απ’ όλα – θα είναι φυσικό. Για τους αρχάριους ιδανικούς είναι οι φυλλώδεις καλλιέργειες, όπως μαρούλι, ρόκα και σπανάκι, επειδή είναι πολύ εύκολα στο χειρισμό, ενώ αναπτύσσονται σε μεγάλες ποσότητες.

Φανταστείτε όλες οι ταράτσες και όλα τα μπαλκόνια των πολυκατοικιών, να είχαν “πνιγεί” στο πράσινο, πόσο καλύτερη θα γινόταν η καθημερινότητά μας!

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το